Σε Αθήνα και Δελφούς ο επικεφαλής του SSM

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε Αθήνα και Δελφούς ο επικεφαλής του SSM
Ο «Ηρακλής» και τα stress tests αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Α. Ενρία στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 4 Μαρτίου ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Ο Ηρακλής, η συστημική λύση για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω της κρατικής εγγύησης των τιτλοποιήσεων, θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας. Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η κατάθεση του φακέλου για την ένταξη της πρώτης τιτλοποίησης από τη Eurobank, γνωστή ως «Cairo», ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα σημαντικό αγκάθι στη λύση που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο SSM δεν έχει ακόμη αποφανθεί πόσο θα κοστίζει στις τράπεζες η χρήση της κρατικής εγγύησης. Στην Ιταλία, το πρόγραμμα GACs ήταν «δωρεάν» για τα πιστωτικά ιδρύματα, δεδομένου ότι η γειτονική χώρα απολάμβανε την επενδυτική βαθμίδα όταν προέβη σε τιτλοποιήσεις -κάτι που δεν ισχύει στη χώρα μας και το zero risk weight μπορεί να θεωρηθεί κρατική επιδότηση.

Καθώς το μείζον αυτό θέμα παραμένει ανοικτό, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του κορυφαίου στελέχους της κεντρικής τράπεζας σε Αθήνα και Δελφούς. Σημειώνεται ότι ο κ. Ενρία συμμετέχει ως ομιλητής σε πάνελ με τραπεζίτες στο Φόρουμ των Δελφών την Πέμπτη 5 Μαρτίου, ακριβώς την επόμενη ημέρα της επίσκεψής του.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τον Εποπτικό Μηχανισμό και τις ελληνικές τράπεζες είναι τα stress tests, καθώς έως το τέλος Μαρτίου οι τράπεζες θα στείλουν τον πρώτο κύκλο στοιχείων στη Φρανκφούρτη προκειμένου τα αποτελέσματα να προκύψουν μετά από επεξεργασία τον Απρίλιο. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι τα συστημικά ιδρύματα δεν διατρέχουν κίνδυνο η κεφαλαιακή τους επάρκεια να κριθεί μη ικανοποιητική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider