Ανοίγει ο δρόμος για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς
Η τεράστια ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση της Alpha Bank και η ανέλπιστα χαμηλή απόδοση στρώνει το χαλί για το δεύτερο μεταμνημονικό ομόλογο της Πειραιώς.

Εξόχως θετική αποτιμάται από την αγορά η χθεσινή ομολογιακή έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από 10 φορές και πέτυχε αποκλιμάκωση επιτοκίου στο 4,5%.

Η τεράστια ανταπόκριση των διεθνών επενδυτών στην ελληνική τραπεζική έκδοση, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του κόστους δανεισμού για τη συστημική τράπεζα, στρώνει το χαλί για τη δεύτερη έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές, όπως έχει εξαγγείλει για το προσεχές διάστημα.

Θυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, η Περαιώς ανακοίνωσε επίσπευση του σχεδίου μετασχηματισμού της, με τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ εντός του 2020. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επιτάχυνση αυτή, θα χρειαστεί ενίσχυση των κεφαλαίων της, την οποία θα επιδιώξει μέσω νέου ομολόγου Tier II.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, πηγές της Τράπεζας Πειραιώς με γνώση των διαδικασιών ανέμεναν με εξαιρετικό ενδιαφέρον την έκδοση της Alpha Bank, ιδίως μετά το επιτυχημένο 15ετές ομόλογο του Δημοσίου, προκειμένου να εξασφαλίσει η τράπεζα ευνοϊκότερο κόστος δανεισμού σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τότε, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες βέβαια, είχε αντλήσει 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%, το οποίο από τους αναλυτές και τους χρηματιστές είχε χαρακτηριστεί εξαιρετικά υψηλό και ασύμφορο.

Θυμίζεται, επίσης, ότι πριν από έξι μήνες, η Εθνική άντλησε κεφάλαια Tier II από την αγορά, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτή που πέτυχε η Alpha Bank (8,25%). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί θεαματικά στις διεθνείς αγορές, ιδίως για τους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους που προσφέρουν αποδόσεις που πουθενά αλλού στην Ευρωζώνη δεν μπορούν να βρουν οι επενδυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider