«Σιγή ιχθύος» από τις τράπεζες για τον «Ηρακλή»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σιγή ιχθύος» από τις τράπεζες για τον «Ηρακλή»
Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι η συστημική λύση είναι ακριβή αλλά αυτό ήταν «αναμενόμενο».

«Αναμενόμενο» χαρακτηρίζουν τον «Ηρακλή» που ψηφίστηκε εχθές, Πέμπτη, για τα κόκκινα δάνεια οι τραπεζίτες, ωστόσο ακόμη δεν έχουν λάβει θέση για την επίπτωση που αυτό θα έχει στα κεφάλαιά τους.

Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές παραδέχονται στο insider.gr ότι η συστημική λύση για δραστική εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων είναι ακριβή, «κάτι που είναι λογικό, εάν αναλογιστεί κανείς την εμπειρία της Ιταλίας και την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας», όπως εξηγούν.

Το βέβαιο είναι ότι τα αρμόδια επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων έχουν βγάλει… κουμπιουτεράκια και κάνουν εκτιμήσεις για την προμήθεια της κρατικής εγγύησης που αποτελεί και το βασικό «ατού» του σχεδίου, καθώς απαλλάσσει τις τράπεζες από τα κόκκινα χαρτοφυλάκια και ταυτόχρονα μειώνει το ρίσκο.

Ανώτατα στελέχη του κλάδου έχουν αναφέρει ότι μια προμήθεια της τάξης του 2% ή οριακά υψηλότερη θα ήταν «ανεκτή», ωστόσο, όλα θα εξαρτώνται από το ρίσκο της χώρας τη στιγμή που δομείται και, κυρίως, που υποβάλλεται για έγκριση η τιτλοποίηση που υλοποιείται μέσω του Ηρακλή. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να κάνουν εκτιμήσεις σήμερα οι τράπεζες με βάση το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) -το οποίο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα- αυτό δεν θα είναι και το κόστος που τελικώς θα επωμιστούν.

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο του σχεδίου για τις τράπεζες είναι ότι το κόστος αυτό θα πρέπει να καταβληθεί εμπροσθοβαρώς, καθώς δεν υπάρχει πρόνοια για επιμερισμό του στα έτη διάρκειας των τίτλων. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να «κάψουν» κεφάλαια για εάν θέλουν να αξιοποιήσουν τον Ηρακλή -κάτι που, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια -όσο και εάν η ΕΚΤ επιμένει για τον οικειοθελή χαρακτήρα του μέτρου.

Επίσης, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δεν ενέταξε τελικώς όρους στο νομοσχέδιο που να θέτουν προσκόμματα στη διαδικασία, παρά τις ανησυχίες για το αντίθετο. Το σχέδιο δεν θα έχει δημοσιονομική επίπτωση καθώς η κεντρική τράπεζα έλαβε υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και, κυρίως, το γεγονός ότι οι τίτλοι που θα εκδοθούν θα έχουν υψηλότερη αξιολόγηση από το rating της χώρας.

Παρά τις όποιες ενστάσεις και επιφυλάξεις, ο τραπεζικός κλάδος αναγνωρίζει ότι η δρομολόγηση μιας εθνικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια έχει αποτυπωθεί θετικά στο ρίσκο της χώρας, αλλά και στην αγορά, και έχει ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider