Πώς θα «τρέξει» η Intrum τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα «τρέξει» η Intrum τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς
Ο Μίκαελ Έρικσον υπογράμμισε ότι η Intrum «θέλει να διατηρεί και να αναπτύσσει το προσωπικό της», ενώ δήλωσε αντίθετος με τη λογική της έντονης κινητικότητας των εργαζομένων.

Στην εκτενή τεχνογνωσία που έχει αντλήσει από την παρουσία σε 24 χώρες, τις νέες τεχνολογίες στην ανάλυση δεδομένων και την αξιοποίηση του προσωπικού της Intrum Hellas «ποντάρει» το σουηδικό fund για εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις 26 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εχθές, Παρασκευή, ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, και ο CEO της Intrum, Μικαέλ Έρικσον, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η αξιοποίηση των εξελιγμένων μέσων που διαθέτει η Intrum, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καλών πρακτικών και προτύπων από τον ευρωπαϊκό χώρο θα φέρει χρήματα στα ταμεία της τράπεζας.

Ο κ. Μεγάλου έδωσε μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι η Alternative Financial Solutions (AFS), όπου η Intrum κατέχει μερίδιο 80% και η Πειραιώς 20%, αποτελεί την «πρώτο μεγάλο ανεξάρτητο servicer» στην Ελλάδα και αυτό θα λειτουργήσει πολύ θετικά για τις τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ που προγραμματίζει η τράπεζα τον επόμενο χρόνο. Όπως εξήγησε, είναι απαίτηση του SSM η διαχείριση των υποκείμενων στοιχείων ενεργητικού της τιτλοποίησης να γίνεται από ανεξάρτητο servicer προκειμένου να γίνει αποδεκτή η παραδοχή της σημαντικής μεταφοράς κινδύνου (significant risk tranfer – SRT) που αποτελεί και την ουσία των τιτλοποιήσεων.

«Το γεγονός ότι η Πειραιώς αναθέτει το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιό της στον πρώτο ανεξάρτητο servicer που συστήνεται στην Ελλάδα θα λειτουργήσει θετικά για την προσέλκυση επενδυτών στους mezzanine τίτλους», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές είναι ιδιαίτερα ισχυρό για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις.

Αξιολόγηση και κίνητρα για τους εργαζομένους

Απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr, ο κ. Έρικσον παραδέχθηκε ότι προβλέπονται διαδικασίες αξιολόγησης για τους 1000 εργαζομένους της Intrum Hellas (πρώην RBU), με στόχο την πλέον αποδοτική λειτουργία του servicer. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν και οικονομικά κίνητρα απόδοσης προκειμένου να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα μεγιστοποίησης της απόδοσης, τα οποία πάντως θα είναι συμβατά με τις αξίες της τράπεζας.

Δήλωσε, πάντως, πεπεισμένος για τις ικανότητες και τη μεγάλη εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού που μεταφέρθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στη νέα εταιρεία και υπογράμμισε ότι η Intrum «θέλει να διατηρεί και να αναπτύσσει το προσωπικό της», ενώ δήλωσε αντίθετος με τη λογική της έντονης κινητικότητας των εργαζομένων. Ανέφερε, μάλιστα, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες με το προσωπικό και τους διοικούντες της νέας εταιρείας και από την «κοινή κουλτούρα και τις αξίες που μοιράζονται» οι δύο οργανισμοί.

Τεχνητή νοημοσύνη και big data

Νέα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στην ανάλυση των δεδομένων, όπως τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση και μεγάλα δεδομένα θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο από την Intrum Hellas, σύμφωνα με τον κ. Έρικσον. Ο ίδιος εξήγησε ότι στόχος είναι να προτείνονται στους οφειλέτες οι πλέον βιώσιμες ρυθμίσεις, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να μεγιστοποιηθεί το curing των επισφαλών απαιτήσεων.

Ως επικεφαλής του μεγαλύτερου servicer στην Ευρώπη, ο κ. Έρικσον διαβεβαίωσε ότι η Intrum θα αξιοποιήσει όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει σε βάθος δεκαετιών, αλλά και πιο πρόσφατα από τις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας, προκειμένου να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην ελληνική αγορά.

Ειδικά για το θέμα των πλειστηριασμών, διευκρίνισε ότι δεν θα είναι η Intrum Hellas εκείνη που θα τους διενεργεί, ωστόσο, θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις τράπεζα για μέγιστη εισπραξιμότητα των απαιτήσεων και την ενίσχυση μιας κουλτούρας πληρωμών εκ μέρους των οφειλετών. Σημειώνεται ότι η συνεργασία των δύο μερών επεκτείνεται και στα ακίνητα με τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας για την αξιοποίηση των REOs -των ακινήτων δηλαδή που αγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς από τους δικούς της πλειστηριασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider