Πράσινο φως παίρνει σήμερα ο «Ηρακλής»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο φως παίρνει σήμερα ο «Ηρακλής»
Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν στο insider.gr τα σημαντικά οφέλη που έχει το σχέδιο και εκτιμούν ότι όλες οι τράπεζες θα το αξιοποιήσουν.

Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της έγκρισης του σχεδίου «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, έναν ακριβώς χρόνο μετά την ανάσυρσή του από το συρτάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις 10 το πρωί, ώρα Ελλάδος, η Επίτροπος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ θα ανακοινώσει στις Βρυξέλλες την απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν υπέρ του «Ηρακλή». Η ανακοίνωση θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ετήσιο συνέδριο του Single Resolution Board. Κατόπιν, η κ. Βέστεϊγιερ θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης σήμερα και αύριο.

Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν στο insider.gr τα σημαντικά οφέλη που έχει το σχέδιο που κατάρτισε το ΤΧΣ, και προσάρμοσε στην ελληνική πραγματικότητα το Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιώργο Ζαββό, και εκτιμούν ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τις κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ προκειμένου να τιτλοποιήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η συστημική λύση που δίνεται -επιτέλους- σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που κληροδότησε στην οικονομία η πολυετής κρίση ανοίγει τον δρόμο για τόνωση της οικονομίας με επανεκκίνηση της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, όμως, φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας με απώτερο στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο και για την αξιοποίηση της φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE).

Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση της Standard & Poor’s για το αξιόχρεο της χώρας η οποία, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, είναι πολύ πιθανό να φέρει το ευκταίο αποτέλεσμα. Θυμίζεται ότι τον Μάιο -εν μέσω εκλογών- ο οίκος αξιολόγησης απέφυγε να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, μία απόφαση που έλαβαν και η Moody’s αλλά και η Fitch εντός του καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider