«Πωλητήριο» σε 4,5 δισ. κόκκινα δάνεια βάζει η Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πωλητήριο» σε 4,5 δισ. κόκκινα δάνεια βάζει η Πειραιώς
«Φουλάρει» τις μηχανές μέσω τριών τιτλοποιήσεων η Τράπεζα Πειραιώς το επόμενο 12μηνο. Ποιες συναλλαγές σχεδιάζει.

Πέντε χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να πωλήσει η Τράπεζα Πειραιώς εντός του επόμενου 12μήνου.

Στα αποτελέσματα που παρουσίασε η τράπεζα την Παρασκευή για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αποκάλυψε ότι, εκτός από τις τρεις συναλλαγές που έχει ολοκληρώσει και μία που βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, τέσσερα επιπλέον «πακέτα» βρίσκονται σε προπαρασκευαστικό στάδιο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής συναλλαγές:

• «Trinity»: Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο μεγάλων επιχειρηματικών δανείων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ΄τρίμηνο του έτους.
• «Phoenix»: Είναι η πρώτη τιτλοποίηση που θα υλοποιήσει η τράπεζα. Περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια συνολικής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ -εφάμιλλη σε μέγεθος με τη συναλλαγή «Pillar» που έχει ήδη δρομολογήσει η Eurobank και πρόσφατα έλαβε την έγκριση του SSM. Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου 2020.
• «Solar»: Είναι η δεύτερη τιτλοποίηση που σχεδιάζει η τράπεζα, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενέχυρα και αναμένεται να κλείσει εντός του 2020.
• «Callaway»: Η τρίτη, κατά σειρά, τιτλοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς για το επόμενο έτος η οποία περιλαμβάνει εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, συνολικής λογιστικής αξίας 1δισ. ευρώ.

Εκτός από τις παραπάνω συναλλαγές, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το Project Iris, ύψους 700 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε μη εξασφαλισμένες απαιτήσεις από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, leasing και δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Η συμφωνία πώλησης αναμένεται έως το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα της τράπεζας θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Intrum, υπό το νέο σχήμα που θα είναι έτοιμο προς λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2019. Σημαντικό «όπλο» στην προσπάθεια όλων των τραπεζών να επιταχύνουν τα προγράμματα της εξυγίανσής τους θα αποτελέσει το Σχέδιο του ΤΧΣ (APS) που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται πολύ κοντά στην έγκριση των Βρυξελλών.

Μέσω της εγγύησης του Δημοσίου που προσφέρει, το εν λόγω πλαίσιο αναμένεται εξασφαλίσει πολύ καλύτερη τιμολόγηση για τις τιτλοποιήσεις που υλοποιηθούν το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider