Αυτή είναι η νέα εθελούσια «εξπρές» της Εθνικής Τράπεζας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτή είναι η νέα εθελούσια «εξπρές» της Εθνικής Τράπεζας
Δελεαστικό πακέτο ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα, με ισχύ έως τις 24 Μαΐου. Ποιες είναι οι τέσσερις επιλογές που δίνονται στους εργαζομένους και σε ποιες περιπτώσεις παρέχονται προσαυξήσεις.

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στους εργαζομένους, διάρκειας 11 ημερολογιακών ημερών, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του insider.gr νωρίτερα.

Σε σύγκριση με την περυσινή εθελουσία, η αποζημίωση είναι ελαφρώς χαμηλότερη, της τάξης των 5 μεικτών μισθών, ενώ παρέχονται τέσσερις δυνατότητες στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική εγγύκλιο που έχει στη διάθεσή του το insider.gr, το πλαφόν για τις αποδοχές αποζημίωσης ορίζεται στα 170.000 ευρώ και κατώτατη ηλικία δικαιούχων τα 30 έτη.

Απαραίτητη θεωρείται, επίσης, η 3ετής απασχόληση στην τράπεζα.Δελεαστικά κίνητρα και σημαντικές προσαυξήσεις παρέχονται στους εργαζόμενους άνω των 50 ετών, και ιδίως για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών, ενώ πρόσθετα κίνητρα θα δοθούν στο δίκτυο της τράπεζας και τα καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν.

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές από την Δευτέρα 13/05/2019 μέχρι και την Παρασκευή 24/05/2019 και ώρα 14:30.

4 επιλογές για τους εργαζομένους

  • Επιλογή 1: Άμεση αποχώρηση και λύση της σύμβασης εργασίας με καταβολή αποζημίωσης

Ως ημερομηνία τελευταίας εργάσιμης ημέρας και ημερομηνία λύσης της σύμβασης εργασίας/αποχώρησης από την Τράπεζα ορίζεται η 29/05/2019 και ο εργαζόμενος θα εισπράξει εφάπαξ αποζημίωση που θα προκύπτει από το άθροισμα των ακόλουθων:

Ι. Βασική αποζημίωση

Α. Προσωπικό υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας που ανήκει στον Κλάδο του Κύριου Προσωπικού, στον Κλάδο του Τεχνικού Προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου και του Υποστηρικτικού Προσωπικού του εν λόγω Κλάδου), στην κατηγορία των Εισπρακτόρων του πρώην Ταμιακού Κλάδου καθώς και Δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής

αριθμός μηνιαίων μισθών

Β. Ειδικοί Συνεργάτες, Σύμβουλοι Διοίκησης και Υπάλληλοι Αορίστου Χρόνου μη υπαγόμενοι στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας

Πίνακας αριθμώς μηνιαίων μισθών ειδικής κατηγορίας

Αριθμός μηνιαίων μισθών

Γ. Προσωπικό που ανήκει στον Κλάδο Υποστηρικτικού Προσωπικού καθώς και μη υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας Εργατοτεχνικό Προσωπικό (συμπεριλαμβανομένων καθαριστριών πλήρους και μερικής απασχόλησης)

Το εν λόγω Προσωπικό που έχει συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας του και 3ετή υπηρεσία στην Τράπεζα, θα λάβει 40 μηνιαίους μισθούς.

ΙΙ. Προσαύξηση προστατευόμενων τέκνων

Δίνεται €7.000 προσαύξηση επιπλέον της βασικής αποζημίωσης για κάθε προστατευόμενο τέκνο του εκάστοτε συμμετέχοντα (ως τέτοιο νοείται αυτό, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων η Τράπεζα χορηγεί το επίδομα τέκνων).

III. Προσαύξηση Μονάδων που διακόπτουν τις εργασίες τους

Δίνεται προσαύξηση 20% επί της βασικής αποζημίωσης για τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε Καταστήματα των οποίων οι εργασίες έχουν ήδη διακοπεί από την 1η Απριλίου 2019 ή θα διακοπούν εφεξής.

ΙV. Προσαύξηση ετών υπηρεσίας

Δίνεται προσαύξηση 20% επί της βασικής αποζημίωσης για το υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας Προσωπικό που ανήκει στον Κλάδο του Κύριου Προσωπικού, στον Κλάδο του Τεχνικού Προσωπικού (συμπεριλαμβανομένου και του Υποστηρικτικού Προσωπικού του εν λόγω Κλάδου), στην κατηγορία των Εισπρακτόρων του πρώην Ταμιακού Κλάδου καθώς και στους Δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής, οι οποίοι έχουν χρόνο υπηρεσίας στην Τράπεζα ίσο ή μεγαλύτερο των 26 ετών (ημερομηνία αναφοράς 31η Μαΐου 2019) και δεν τους έχουν ανατεθεί οριστικά καθήκοντα ευθύνης ή αντίστοιχη ισοτιμία.

V. Προσαύξηση ηλικίας

Πίνακας Ποσοστό προσαύξησης βασικής αποζημίωσης

Δίνεται προσαύξηση επί της βασικής αποζημίωσης βάσει της ηλικίας του υπαλλήλου, ως εξής:

VΙ. Προσαύξηση για διευκόλυνση τυχόν επιθυμίας για προαιρετική συνέχιση ασφάλισης για λήψη κύριας σύνταξης γήρατος

Για τους υπαλλήλους ηλικίας 55 ετών και άνω δίνεται ποσό επιπλέον της βασικής αποζημίωσης, το οποίο υπολογίζεται ως ακολούθως: ποσοστό 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού πολλαπλασιαζόμενο επί 36 μήνες (3 έτη).

Το συνολικό μικτό ποσό της αποζημίωσης (βασική αποζημίωση και προσαυξήσεις), το οποίο συνιστά αποζημίωση λόγω λύσης της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με την Τράπεζα, δεν θα υπολείπεται των €20.000 και σε καμία περίπτωση δε θα υπερβαίνει τις €170.000.

Η αποζημίωση που θα καταβληθεί περιλαμβάνει κάθε αποζημίωση που τυχόν οφείλεται στον υπάλληλο λόγω λύσης της σχέσης εργασίας του όπως προβλέπεται από το Νόμο, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή όρο της ατομικής σύμβασης εργασίας του (συμπεριλαμβανομένων αποζημιώσεων που προβλέπονται από Εγκρίσεις ή Αποφάσεις της Διοίκησης).

Διευκρινίζεται, για τους προερχόμενους από την τ. ΕΤΕΒΑ υπαλλήλους, ότι από τη δικαιούμενη εκ μέρους τους αποζημίωση θα αφαιρεθεί το ποσό που τους καταβλήθηκε κατά την ένταξή τους στο τακτικό Προσωπικό της Τράπεζας, σε εκτέλεση του όρου 14 της από 21/10/2003 ΕΣΣΕ.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στην Επιλογή 1 δεσμεύονται για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από τη λύση της εργασιακής τους σχέσης με την Τράπεζα να μην παρέχουν, χωρίς την προηγούμενη συναίνεση της Τράπεζας, οι ίδιοι ή μέσω τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου, τις υπηρεσίες τους με οποιασδήποτε μορφής σχέση σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, του οποίου οι δραστηριότητες είναι ανταγωνιστικές με αυτές της Τράπεζας ή οποιασδήποτε εταιρείας του Ομίλου της. Σε περίπτωση μη τήρησης, εκ μέρους τους, της ανωτέρω υποχρέωσής τους, εκείνοι θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας της Τράπεζας.

  • Επιλογή 2: Λήψη 2ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας

Η Τράπεζα θα χορηγήσει στον εργαζόμενο, από 30/05/2019, διετή άδεια με πλήρεις αποδοχές, κατά τη λήξη της οποίας η σύμβασή του θα λυθεί αυτοδικαίως την 29/05/2021.

Κατά τη διάρκεια της 2ετούς άδειας, οι αναλογούσες εισφορές σε Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς φορείς ή λογαριασμούς θα καταβάλλονται κανονικά.

  • Επιλογή 3: Λήψη 3ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας

Η Τράπεζα θα χορηγήσει στον εργαζόμενο, από 30/05/2019, τριετή άδεια κατά τη λήξη της οποίας η σύμβασή του θα λυθεί αυτοδικαίως την 29/05/2022.

Για 1 χρόνο θα καταβάλλονται μηνιαίως πλήρεις αποδοχές και για 2 χρόνια θα καταβάλλεται μηνιαίως το ήμισυ των αποδοχών. Ο εργαζόμενος δύναται να επιλέξει αν επιθυμεί πρώτα την καταβολή του πλήρους μισθού για ένα χρόνο και έπειτα την καταβολή του μισού μισθού για δύο χρόνια (επιλογή 3Α) ή το αντίστροφο (επιλογή 3Β).

Κατά τη διάρκεια της 3ετούς άδειας θα καταβάλλονται οι αναλογούσες, βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων αποδοχών, εισφορές σε Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς φορείς ή λογαριασμούς.

  • Επιλογή 4: Λήψη 4ετούς μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στη λήξη της άδειας

Η Τράπεζα θα χορηγήσει στον εργαζόμενο, από 30/05/2019, τετραετή άδεια κατά τη λήξη της οποίας η σύμβασή του θα λυθεί αυτοδικαίως την 29/05/2023.

Για το χρονικό διάστημα της μακροχρόνιας άδειας θα καταβάλλεται μηνιαίως το ήμισυ των αποδοχών. Κατά τη διάρκεια της 4ετούς άδειας θα καταβάλλονται οι αναλογούσες, βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων αποδοχών, εισφορές σε Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς φορείς ή λογαριασμούς.

Για τις επιλογές 2, 3 και 4 (μακροχρόνια άδεια 2 ετών, 3 ετών και 4 ετών) ισχύουν τα εξής:

Κατά τη διάρκεια της άδειας ο εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παροχής εργασίας προς την Τράπεζα και εκείνη με τη σειρά της απαλλάσσεται των υποχρεώσεών της που συνδέονται άρρηκτα με την παροχή εργασίας εκ μέρους του εργαζόμενου και ιδίως με την υποχρέωση χορήγησης πάσης φύσεως αδειών.

Ο εργαζόμενος δικαιούται κατά τη διάρκεια της άδειας να απασχοληθεί σε άλλο εργοδότη ή να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς προηγούμενη άδεια της Τράπεζας. Κατ΄ εξαίρεση, δεν επιτρέπεται στον εργαζόμενο να παρέχει, ο ίδιος ή μέσω τρίτου φυσικού ή νομικού προσώπου, τις υπηρεσίες του με οποιασδήποτε μορφής σχέση σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, του οποίου οι δραστηριότητες είναι ανταγωνιστικές με αυτές της Τράπεζας ή οποιασδήποτε εταιρείας του Ομίλου της. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ μέρους του εργαζομένου της ανωτέρω υποχρέωσής του, εκείνος, θα υποχρεούται στην αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας της Τράπεζας.

Επισημαίνεται ότι παροχές που καταβάλλονται στον εργαζόμενο προς εξυπηρέτηση των λειτουργικών και λοιπών αναγκών της Τράπεζας (ενδεικτικά: κουπόνια σίτισης, έξοδα κίνησης, έξοδα γραφείου κλπ.) θα διακοπούν.

Οι υπάλληλοι που ανήκουν στο υπαγόμενο στις διατάξεις του Κανονισμού Εργασίας Προσωπικό θα τεθούν με την έναρξη της άδειας εκτός αυτού, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα άρθρα 23 (οφειλόμενη εχεμύθεια) και 25 παρ. 1 (ανάμειξη σε δοσοληψίες με πελάτες) του Κανονισμού Εργασίας, οι οποίες εξακολουθούν να τους δεσμεύουν.

Οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων θα παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας σταθερές, ανεξαρτήτως μεταβολής της προσωπικής τους κατάστασης ή του ύψους των νόμιμων αποδοχών του Προσωπικού της Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider