Νέα χαλάρωση των capital controls εξετάζουν τράπεζες και ΤτΕ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα χαλάρωση των capital controls εξετάζουν τράπεζες και ΤτΕ
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι το επόμενο βήμα των capital controls δεν θα είναι η άρση, αλλά μια νέα χαλάρωση των περιορισμών.

Σε νέα χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων προσανατολίζονται οι διοικήσεις των τραπεζών που βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι το επόμενο βήμα των capital controls δεν θα είναι η άρση, αλλά μια νέα χαλάρωση των περιορισμών. Ως επόμενο βήμα, οι εμπλεκόμενες πλευρές εξετάζουν τη χαλάρωση στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από τις επιχειρήσεις, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί ενδεχομένως και εντός του Μαΐου.

Θυμίζεται ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, οι αναλήψεις μετρητών από τους ιδιώτες είναι απεριόριστη, ενώ οι μεταφορές ποσών στο εξωτερικών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 4.000 ευρώ ανά δίμηνο. Στο στόχαστρο των αρχών μπαίνουν τώρα οι επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, ούτως ώστε να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δραστηριότητά τους.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το έως το ποσό των 100.000 ευρώ ημερησίως. Απαραίτητη είναι, όπως αναφέρει η σχετική ενήμερωση στον ιστότοπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, «η προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα. Οι εν λόγω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε τράπεζα».

Από την επιβολή των capital controls σχεδόν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, οι διαδικασίες εισαγωγών έχουν ομαλοποιηθεί, χάρη στους σημαντικούς ανθρώπινους πόρους που έχουν αφιερώσει στα αρμόδια τμήματα οι ελληνικές τράπεζες. Η γραφειοκρατία, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ενώ συνεπάγεται λειτουργικό κόστος και για τις εγχώριες τράπεζες.

Το ζητούμενο όλων των πλευρών, πάντως, είναι η άρση των capital controls, η οποία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για να συμβεί αυτό, όμως, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, είναι αναγκαίο η χώρα να ανακτήσει πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας -κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί και εντός του έτους.

Πάντως, η μη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τη S&P's την προηγούμενη Παρασκευή δεν βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή, αφού κάθε βήμα προς την επίτευξη του investment grade ισοδυναμεί με πολύτιμο χρόνο για την ελληνική οικονομία και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider