«Μερική» ανακούφιση για τις τράπεζες στη Ν. Υόρκη - Τι ζητούν οι επενδυτές

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μερική» ανακούφιση για τις τράπεζες στη Ν. Υόρκη - Τι ζητούν οι επενδυτές
Την προσδοκία ότι ανάλογη κίνηση-ματ με τη Eurobank ετοιμάζει και η Alpha Bank εξέφρασαν ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Ζητούν να μην επιβαρυνθούν οι τράπεζες το κόστος του Νόμου Κατσέλη.

Ελαφρώς βελτιωμένο ήταν το κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες στο Συνέδριο «Invest in Greece» που διοργανώθηκε εχθές, Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη με την παρουσία υπουργών, τραπεζιτών και επιφανών επιχειρηματιών.

Το ενδιαφέρον, πάντως, εκ μέρους των επενδυτών φαίνεται πως ήταν πιο υποτονικό από τις προηγούμενες χρονιές, καθώς στην αίθουσα του Metropolitan Club της Νέας Υόρκης υπήρχαν… άδειες καρέκλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, πάντως, θετικά φαίνεται πως αποτιμά η διεθνής επενδυτική κοινότητα τη συμφωνία συγχώνευσης με την Grivalia που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurobank, η οποία περιλαμβάνει και τη δημιουργία SPV για μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ.

Στις συναντήσεις με τα διεθνή funds διατυπώθηκαν οι προσδοκίες ότι ανάλογη κίνηση-ματ ετοιμάζει και η Alpha Bank με στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του ενεργητικού της από τα NPEs, δεδομένου ότι διαθέτει την κεφαλαιακή επάρκεια για να το πράξει.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, ζητούν αναδιάρθωση των εργασιακών σχέσεων, όπως είναι οι παροχές, με στόχο την εξυγίανση του λειτουργικού μοντέλου.

Πιο επιφυλακτικό ήταν το κλίμα για την Τράπεζα Πειραιώς λόγω των κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ που καλείται να αντλήσει η τράπεζα το επόμενο διάστημα κατ’ επιταγή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Η εν λόγω ανησυχία ήταν αυτή που ώθησε άλλωστε τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους το προηγούμενο δίμηνο με αποτέλεσμα η μετοχή να υποστεί απώλειες άνω του 50%.

Να μην επιβαρυνθούν οι τράπεζες προεκλογικά

Ειδικά για τον Νόμο Κατσέλη, διαχειριστές funds προειδοποίησαν ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να «χρεώσει στις τράπεζες την κοινωνική της πολιτική», εν όψει και των επερχόμενων εκλογών. Θυμίζεται ότι η ευνοϊκή διάταξη του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκπνέει στο τέλος του έτους και η κυβέρνηση επεξεργάζεται σε συνεργασία με τις τράπεζες το διάδοχο καθεστώς.

Από το βήμα του Συνεδρίου, πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές και σύντομα θα είναι έτοιμες οι ανακοινώσεις. «Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, χωρίς όμως να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη γι' χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά» είπε χαρακτηριστικά.

Προχωρά το σχέδιο του ΤΧΣ για τις τράπεζες

Την προώθηση του σχεδίου που κατέθεσε το ΤΧΣ και πλέον βρίσκεται υπό τη σκέπη του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε από το βήμα του Συνεδρίου ο κ. Τσακαλώτος.

Παρότι δεν θέλησε να προβεί σε ανακοινώσεις για τη στιγμή ανακοίνωσης του ακριβούς σχεδίου, ο υπουργός αναφέρθηκε στο Asset Protection Scheme το οποίο βασίζεται στο δοκιμασμένο μοντέλο GACs που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιταλία τα προηγούμενα χρόνια.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων προκρίνει η κυβέρνηση το εν λόγω σχέδιο είναι η ταχύτητα και το κόστος ευκαιρίας της υλοποίησης, καθώς και το γεγονός ότι έχει ήδη εφαρμοστεί, συνεπώς θεωρείται πιο «προβλέψιμη» η αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ και των υπόλοιπων Θεσμών.

«Η αίσθησή μας είναι ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα σχέδιο που είναι εύκολο στην εφαρμογή, για το οποίο υπάρχει ιστορικό υλοποίησης. Επίσης, η δουλειά έχει γίνει από το ΤΧΣ που έχει καταρτίσει το σχέδιο, ενώ υπάρχει και η εμπειρία της υλοποίησής του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
«Υπάρχουν και άλλες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν αν ενταχθούν στο βασικό σχέδιο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», συμπλήρωσε ο υπουργός, τονίζοντας πάντως ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο που έχει εφαρμοστεί, που γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι ενδεχομένως η αντίδραση της DG Comp».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider