Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τη Νέα Υόρκη 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από τη Νέα Υόρκη 
Η Ελλάδα μπήκε με το «δεξί» στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να επέλθει η οικονομική ανάκαμψη. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα των συμμετεχόντων στο συνέδριο «Invest in Greece» της Capital Link που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

«Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση αυξημένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει μια θετική έναρξη της μετά προγραμματικής εποχής για την Ελλάδα», σημείωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί το 2019.

Σε αντίθεση με τα δημοσιονομικά όμως στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων απομένουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν προειδοποίησε ο κ. Κοστέλο σημειώνοντας ότι για να λάβει τη δόση των 700 εκατ. ευρώ ση Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα πρέπει να έχουν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στις αποκρατικοποιήσεις.

Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που συμμετείχε στο συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης ο τομέας που η Ελλάδα έχει αριστεύσει πραγματικά είναι αυτός των δημόσιων οικονομικών. «Για αρκετά χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά από το 2016 η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα», σημείωσε.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank Τάσος Αναστασάτος δήλωσε ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης αλλά για να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική θα πρέπει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών κάτι το οποίο απαιτεί ταχεία αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανεπαρκειών. Ο ίδιος προειδοποίησε πως από την στιγμή που το διεθνές περιβάλλον γίνεται πιο ασταθές, ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Μπομπ Τράα: Η Ελλάδα αντιδρά αντί να διαμορφώνει το δικό της μέλλον

«Τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά υπόσχονται φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις στις δαπάνες με πόρους που η Ελλάδα δεν έχει», τόνισε ο πρώην τοποτηρητής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, και πλέον ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος, Μπόμπ Τράα και πρόσθεσε πως απότοκο της εξέλιξης αυτής είναι η Ελλάδα να αντιδρά σε γεγονότα, αντί να διαμορφώνει το δικό της μέλλον.

Κάνοντας μια αυτοκριτική για τη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι η επικοινωνία με τον ελληνικό λαό ήταν φτωχή. «Τα προγράμματα προσαρμογής είναι σκληρά. Έπρεπε να κάνουμε περισσότερα για να συζητήσουμε και να εξηγήσουμε το τι συνέβαινε με την οικονομία», σημείωσε.

Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ): Τέσσερις στόχοι για έξοδο στις αγορές

Στους τέσσερις στόχους που έχει θέσει ως βάση της στρατηγικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας. Ο πρώτος είναι η κάλυψη των ετήσιων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών μέσω της μόνιμης και διαρκούς πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ο δεύτερος είναι η ενεργή διαχείριση των κινδύνων αγοράς που ενσωματώνονται στο χαρτοφυλάκιο χρέους. Ο τρίτος στόχος είναι η διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των Κυβερνητικών Φορέων και τέταρτος στόχος είναι η διαχείριση της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider