Εθνική Τράπεζα: Στα 62 εκατ. ευρώ τα οργανικά κέρδη εννεάμηνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Τράπεζα: Στα 62 εκατ. ευρώ τα οργανικά κέρδη εννεάμηνου
Συνεχίστηκε κατά 10 συναπτά τρίμηνα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΤΕ, τα οποία έχουν συνολικά μειωθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ από το 2015.

Στην οργανική κερδοφορία πέρασε φέτος ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, καθώς κατέγραψε κέρδη 62 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, έναντι ζημιών 100 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη.

Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 253 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 1% σε τριμηνιαία βάση. Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 776 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 22% σε ετήσια βάση.

Όπως διευκρινίζει η ΕΤΕ στην ανακοίνωσή της, αυτά αντικατοπτρίζουν την αρνητική επίπτωση από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου (ΔΠΧΠ 9) και την ανατιμολόγηση στεγαστικών δανείων συνδεδεμένων με το επιτόκιο εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας ενός έτους το α’ εξάμηνο, καθώς και τις αναδιαρθρώσεις δανείων και την απομόχλευση του χαρτοφυλακίου Λιανικής Τραπεζικής.

Οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 658 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εννεάμηνου, αυξημένες κατά 3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης των γενικών και διοικητικών εξόδων (+7% σε ετήσια βάση). Η ολοκλήρωση του τρέχοντος Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού, στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι από το δίκτυο και τις διοικητικές υπηρεσίες, αναμένεται να ωφελήσει τις δαπάνες προσωπικού κατά τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ το 2019, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 60% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 233 εκατ. το ίδιο διάστημα, ενώ τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά φόρων ανήλθαν σε 33 εκατ. το εννεάμηνο του 2018 στην Ελλάδα έναντι ζημιών 122 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Μείωση των NPEs κατά 2,4 δισ. ευρώ από το 21μηνο

Συνεχίστηκε κατά 10 συναπτά τρίμηνα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΤΕ, τα οποία έχουν συνολικά μειωθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ από το 2015. Αυτό οφείλεται κυρίως στον αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών (2,1 δισ.) ενώ τα 2 δισ. ευρώ έχουν πωληθεί.

Οι δείκτες κάλυψης NPEs και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν σε 60% και 84%, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπόψη και τις εξασφαλίσεις (collateral), ο συνολικός δείκτης κάλυψης υπερβαίνει το 100% σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες δανείων. Οι εγχώριοι δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 43% και 30%, αντίστοιχα.

Άνω των 40 δισ. ευρώ οι καταθέσεις

Οι εγχώριες καταθέσεις συνέχισαν την ανοδική τους τάση κατά το γ’ τρίμηνο του 2018, με το δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις να διαμορφώνεται σε 71% στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα ανέρχεται σε μόλις 2,3 δισ. από 2,8 δισ. το β’ Τρίμηνο του 2018, μετά την αποπληρωμή το Σεπτέμβριο €0,5 δισ. του Προγράμματος Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης TLTRO-I (targeted longer-term refinancing operations) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι δείκτες Κάλυψης Ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio - LCR) και Καθαρής Σταθερής Χρηματοδότησης (Net Stable Funding Ratio – NSFR) ανέρχονται σε 124% και 103% αντίστοιχα, υπερβαίνοντας το εποπτικό όριο του 100%.

Τέλος, ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (CET1) ανέρχεται σε 16,4% και ενσωματώνει την απομείωση της αξίας της θυγατρικής της ΕΤΕ στη Ρουμανία, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για πώληση σε τιμή χαμηλότερη από την εύλογη αξία της. Λαμβάνοντας υπόψη τα κέρδη μετά από φόρους του εννεαμήνου, καθώς και το όφελος από τη μείωση των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της South African Bank of Athens (SABA) τον Οκτώβριο, ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 16,6% και σε 13,1%, με πλήρη επίπτωση από την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9.

«Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα βελτιώνονται σταθερά, εξέλιξη η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στην κερδοφορία της Τράπεζας, συντελώντας παράλληλα στην οργανική μείωση των NPEs το προσεχές διάστημα», δήλωσε σχετικά ο κ. Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ.

«Το βελτιωμένο περιβάλλον θα διευκολύνει επίσης τις πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ειδικά καθώς σε αυτές θα προστίθενται και εξασφαλισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές ακινήτων ενισχύθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση το Γ’ Τρίμηνο του 2018. Στο πλαίσιο αυτό, ο υψηλός δείκτης κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 60% συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα για την Τράπεζα, καθώς θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να προχωρήσει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Η ΕΤΕ υπέβαλε πρόσφατα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό τη νέα στρατηγική της για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, με την οποία δεσμεύεται σε μείωση της τάξεως των €10 δισ. μέχρι το τέλος του 2021», επισήμανε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider