Περισσότεροι παίκτες διεκδικούν μερίδιο από τη συρρικνωμένη «πίτα» του Τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περισσότεροι παίκτες διεκδικούν μερίδιο από τη συρρικνωμένη «πίτα» του Τουρισμού
Μεγαλύτερο ποσοστό ξενοδοχείων θα ανοίξει φέτος, αναφέρει η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων στο insider.gr – Οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου τη φετινή σεζόν

Στάση αναμονής κρατά ο τουριστικός κλάδος ένα περίπου μήνα πριν την επίσημη έναρξης της θερινής σεζόν, με τις μηδενικές κρατήσεις, την επιδημιολογική εικόνα αλλά και την αναβλητικότητα στις αποφάσεις ξένων χωρών να γεννούν πρόσθετα ερωτηματικά σε μια ήδη δυσοίωνη συγκυρία.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί μάλιστα και ακόμα μία παράμετρος την οποία επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Την φετινή «μικρή», σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, «πίτα» αναμένεται να διεκδικήσουν περισσότεροι «μνηστήρες» από ότι πέρυσι. Κι αυτό γιατί οι μονάδες που θα αποφασίσουν να ανοίξουν εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερες εν συγκρίσει το καλοκαίρι του 2020.

Όπως αναφέρει στο insider.gr η κα Κωνσταντίνα Σβήνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων Κωνσταντίνα και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω, το ποσοστό των ξενοδοχείων που θα αποφασίσουν να ανοίξουν φέτος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι τα προβλήματα τους (κτηριακά, οικονομικά και άλλα) θα διογκωθούν αν παραμείνουν κλειστά για δύο συνεχόμενα έτη.

Να θυμίσουμε ότι βάσει έρευνας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, μετά το πρώτο lockdown του 2020 άνοιξαν 2.328 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας (το 59% του συνόλου), και 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61% του συνόλου).

Σύμφωνα με την Πρόεδρο μετά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου κάποια ξενοδοχεία δρομολογούν το άνοιγμά τους για το τέλος του ίδιου μήνα, αρχές του επόμενου (Ιουνίου). Σε αυτά μάλιστα περιλαμβάνονται και μονάδες συνεχούς λειτουργίας μονάδες, οι οποίες παρέμειναν κλειστές το προηγούμενο διάστημα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα κόστη για το διάστημα που οι κρατήσεις τους ήταν μηδενικές. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας από τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας μόνο 1 στις 5 έχει καταφέρει να μείνει ανοιχτή λόγω της σκληρής κατάστασης κι αναμένουμε από Μάιο να αρχίσουν να ανεβάζουν ρολά», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο ότι ακριβή εικόνα για αυτό θα δώσει μια νέα έρευνα που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο αυτή την περίοδο.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα πάντα παραμένουν ρευστά, «αφού οι μέχρι στιγμής κρατήσεις κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στο σύνολό τους, πέρα από τα voucher, είναι flexible, δηλαδή μπορεί να ακυρωθούν ανά πάσα στιγμή.

Να θυμίσουμε ότι ο στόχος για φέτος, όπως έχει εκφραστεί από κυβερνητικά χείλη, τόσο από τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, όσο κι από τον υπουργό Οικονομικών είναι να επισκεφτούν τη χώρα μας 50% περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, ώστε να κλείσει όσο το δυνατόν η τρύπα που καταγράφηκε στα έσοδα από την απώλεια μεγάλου μέρους των τουριστικών εισπράξεων του 2019.

Ο αριθμός των τουριστών άλλωστε είναι κι αυτός που θα κρίνει το στοίχημα οικονομικής αποδοτικότητας των περισσότερων μονάδων που θα λειτουργήσουν φέτος, οι ιδιοκτήτες των οποίων ανησυχούν ότι μια αρνητική τροπή θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά τους.

Σημειωτέον ότι κατά την έρευνα του ΙΤΕΠ, η μέση ποσοστιαία πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2020, ανήλθε σε ποσοστό 23,1%, ενώ η μέση πληρότητα για τον καλύτερο τουριστικά μήνα της περσινής χρονιάς (Αύγουστος του 2019) έφτασε το 86%-87%.

Με το μισό σχεδόν ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας να παραμένει με κατεβασμένα ρολά η Μέση Τιμή για την ίδια περίοδο άγγιξε τα 86 ευρώ, ελάχιστα δηλαδή υψηλότερη από την τιμή δωματίου σε ξενοδοχείο 3 αστέρων τον Αύγουστο του 2019, η οποία προκύπτει από την έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019».

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη ρεαλισμού στις προβλέψεις για φέτος, την οποία επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Ρέτσος κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον κ Ρέτσο η επανεκκίνηση της σεζόν εδράζεται πέρα από τον ρεαλισμό, σε δύο ακόμη άξονες. Στην ανάγκη για «ξεκάθαρους κανόνες εισόδου εξόδου στη χώρα και σαφή και αυστηρά πρωτόκολλα, αλλά και στην κινητικότητα με πρωτοβουλίες».

«Η χώρα μας ετοιμάζεται να επανεκκινήσει την οικονομία της και είναι βέβαιο, ότι ο ελληνικός τουρισμός, θα ηγηθεί αυτής της νέας αρχής. Ωστόσο όπως πέρυσι έτσι και φέτος απαιτείται ένα συντεταγμένο, στρατηγικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της αγοράς με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες αλλά και με αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων εξακολουθητικής επιτήρησης της επιδημιολογικής εξέλιξης σε όλη τη χώρα. Ρεαλισμός λοιπόν και παράλληλα πρωτοβουλίες και κινητικότητα, τρία στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως, διέπουν διαχρονικά τη φιλοσοφία του ΣΕΤΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider