Οι tour operators καταγγέλουν συμβάσεις με ξενοδοχεία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι tour operators καταγγέλουν συμβάσεις με ξενοδοχεία
Για καταχρηστικές πρακτικές κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Σε παύση πληρωμών των early booking αλλά και σε καταγγελίες συμβάσεων που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια, προχωρούν το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης του COVID -19 οι tour operator όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε επιστολή της προς το υπουργείο Τουρισμού. Καταγγέλοντας την πρακτική αυτή η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη της δεν θα υποκύψουν στις εν λόγω πιέσεις, παρά μόνο αν το Ελληνικό Κράτος αναλάβει την δέσμευση να εγγυηθεί την κάλυψη των υποχρεώσεών που θα προκύψουν από τυχόν πτώχευση κάποιου tour operatos. Τέλος ζητά από τον υπουργό Τουρισμού, ο οποίος έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με tour operators του εξωτερικού να μεταφέρει αυτή την απόφαση και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μπει τέλος σε τέτοιες καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος.

«Λόγω της κρίσης του COVID -19 οι tour operator όχι μόνο έχουν σταματήσει τις πληρωμές των early booking, αλλά καταγγέλλουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τα ξενοδοχεία, ακυρώνοντας εγγυημένα και μη συμβόλαια. Την ίδια στιγμή μάλιστα οι tour operators απαιτούν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις και να τους παράσχουν πίστωση τόσο για την τρέχουσα χρονιά όσο και την επόμενη, δηλώνοντας πως οι ίδιοι θα εξοφλούν τις σχετικές κρατήσεις εντός 60 ημερών από την αναχώρηση των πελατών» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

«Οι όροι αυτοί είναι αντικειμενικά αδύνατον να εφαρμοστούν, πολύ περισσότερο εν μέσω της κρίσης που όλοι βιώνουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρήσεις μας και το αυξημένο λειτουργικό κόστος που θα έχουν από τα υγειονομικά μέτρα που θα κληθούν να εφαρμόσουν όταν επαναλειτουργήσουν» τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων προσθέτοντας ότι «όσες επιχειρήσεις υποκύψουν στις πιέσεις των tour operator θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους και θα χρειαστούν την κρατική ενίσχυση για να παραμείνουν σε λειτουργία».

Ωστόσο στην ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει πως τα ξενοδοχεία δεν θα υποχωρήσουν στις συγκεκριμένες παράλογες πιέσεις. «Ως απάντηση σε αυτές τις "προτάσεις", σε συνεννόηση με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις – μέλη μας έχουμε ήδη λάβει την απόφαση πως δεν θα υπαναχωρήσουμε στα καταχρηστικά αυτά αιτήματα. Τα ξενοδοχεία θα απαιτούν την προπληρωμή του τιμήματος που αντιστοιχεί σε κάθε κράτηση, 7-14 ημέρες πριν την άφιξη του κάθε πελάτη. Και αυτό θα έπρεπε να είναι κάτι δεδομένο και αυτονόητο, από τη στιγμή που ο tour operator έχει ήδη εξοφληθεί από τον πελάτη του μήνες πριν την ημερομηνία άφιξης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εκτός ασφαλώς αν το Ελληνικό Κράτος αναλάβει τη δέσμευση να εγγυηθεί την κάλυψη των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από την τυχόν πτώχευση κάποιου tour operator. Γιατί σας το δηλώνουμε από τώρα πως τα μέλη μας ούτε διατεθειμένα είναι, ούτε τις οικονομικές αντοχές έχουν να αντιμετωπίσουν ξανά καταστάσεις ανάλογες με αυτές που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν με την πτώχευση της Thomas Cook" » τονίζει η Ομοσπονδία.

«Επειδή, όπως δηλώσατε, βρίσκεστε σε επαφές με τους tour operator του εξωτερικού, παρακαλούμε να τους μεταφέρετε και εσείς την απόφασή μας αυτή και ως Υπουργός μας να προστατεύσετε την Ελληνική Ξενοδοχεία και να διασφαλίσετε την επόμενη ημέρα του Ελληνικού Τουρισμού, βάζοντας τέλος σε καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος» καταλήγει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ξενοδόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider