Επί τάπητος η «επόμενη μέρα» στον Τουρισμό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επί τάπητος η «επόμενη μέρα» στον Τουρισμό
Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με παράγοντες του τουρισμού για τα απαιτούμενα μέτρα.

Την επόμενη μέρα της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας θα συζητήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα ο Πρωθυπουργός με παράγοντες του Τουρισμού, με στόχο να εξεταστούν εξειδικευμένες παρεμβάσεις και μια σειρά από νέα μέτρα που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του κλάδου που πλήττεται βαρύτατα από την πανδημία του κορονοϊού.

Μεταξύ των νέων μέτρων που θα αποφασιστούν θα περιλαμβάνεται και το το voucher 18μηνης διάρκειας το οποίο θα δίνεται αντί επιστροφής προκαταβολής από τις τουριστικές επιχειρήσεις σε πελάτες που είχαν κάνει κράτηση και δεν μπορούν να την πραγματοποιήσουν λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πολλές χώρες.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Γιάννη Ρέτσο, πρόκειται για ένα μέτρο που έχουν ήδη υιοθετήσει κάποιες χώρες της ΕΕ ενώ έχει προταθεί κι από τον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους υπουργούς Τουρισμού των κρατών μελών ως μέτρο για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο το εν λόγω voucher το οποιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, θα παρέχεται από τις τουριστικές επιχειρίσεις προς ιδιώτες, πρακτορεία και τουριστικούς οργανισμούς αντί επιστροφής προκαταβολής και ισχύς του θα είναι για 18 μήνες. Επί της ουσίας πρόκειται για μια χρονική μεταφορά του ταξιδιού που στόχο έχει να προσφέρει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα να διαχειριστούν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω παύσης εργασιών. Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο κ Ρέτσο, «ο ΣΕΤΕ θα συστήσει στις τουριστικές επιχειρήσεις σε κάθε voucher να προσθέσουν και μια επιπλέον παροχή ώστε να γίνει πιο ελκυστική η αποδοχή του από τον δυνητικό πελάτη. Ωστόσο τόσο ο κ. Ρέτσος, όσο και ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, σημείωσαν ότι το voucher δεν θα είναι υποχρεωτικό εφόσον δεν δύναται να καλύψει το 100% των περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των σχολικών εκδρομών, και θα υιοθετηθεί σεβόμενο πρωταρχικά τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός αποτελεί σημείο αναφοράς για τα σχέδια της επόμενης ημέρας, δεδομένης της μεγάλης εισφοράς του στο ΑΕΠ της χώρας αλλά και στην δύσκολη εξίσωση που θα χρειαστεί να επιλυθεί για την ανάκαμψή του. Το σίγουρο είναι ότι η επιστροφή στα θεαματικά νούμερα του παρελθόντος θα πάρει καιρό και σίγουρα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αφού στην περίπτωση της χώρας μας το 90% του συνολικού τουριστικού ρεύματος προέρχεται από το εξωτερικό και μόνο το 10% είναι εγχώριοι τουρίστες.

Την δυσκολία της επαναφοράς του τουρισμού στις συνθήκες της προ κορονοϊού εποχής επεσήμανε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κατά την τοποθέτησή του στη διαδικτυακή δημόσια συζήτηση του Κύκλου Ιδεών «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας- Η επόμενη ημέρα». «Η επαναφορά δε θα είναι εύκολη, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε όλοι. Μεγάλες περιοχές της χώρας εξαρτώνται από τον τουρισμό, είπε ο κ. Ρέτσος. Το 97% του ΑΕΠ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται από τον Τουρισμό, το 71% στα νησιά του Ιονίου και το 50% στο ΑΕΠ της Κρήτης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.

Όπως σημείωσε από τα 195 δισ. που ήταν το ΑΕΠ το 2019, τα 25 δισ. ήταν η άμεση συνεισφορά του Τουρισμού, ποσοστό 13%. «Με τους πολλαπλασιαστές του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ (2,2 έως 2,65), η συνεισφορά του Τουρισμού φτάνει το 30% συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι απασχολούνται 700 χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό κατά το τρίτο τρίμηνο. «Έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα. Οι δύο πρώτοι μήνες έφεραν έσοδα μισό δισ. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διανυθεί μία τεράστια απόσταση μέχρι τα 25 δισ. που έφερε συνολικά ο τουριστικός κλάδος πέρσι, δηλαδή εισερχόμενος, εσωτερικός, κρουαζιέρα, μεταφορές» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider