Συμφωνία ορόσημο της Google με Γάλλους εκδότες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία ορόσημο της Google με Γάλλους εκδότες

Σε συμφωνία ορόσημο με την ένωση εκδοτών της Γαλλίας κατέληξε η Google. Κατόπιν αυτής ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός θα πληρώνει για τις ειδήσεις του χρησιμοποιεί διαδικτυακά τους εκδότες.

Η κίνηση αυτή κρίνεται άκρως σημαντική αφού αποτελεί την πρώτη συμφωνία του είδους στην Ευρώπη ανοίγοντας την πόρτα των διαπραγματεύσεων και με αντίστοιχες ενώσεις άλλων χωρών.

Οι διαβουλεύσεις διαρκούν εδώ και καιρό και ξεκίνησαν από τους ανανεωμένους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίοι επιτρέπουν στους εκδότες να απαιτούν αμοιβή από τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες εμφανίζονται οι ειδήσεις τους ή αποσπάσματα αυτών. Να υπενθυμίσουμε ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία είχε συνάψει συμφωνίες στη Γαλλία, με τις εφημερίδες Le Monde και Le Figaro (οι οποίες κυκλοφορούν σε εθνικό επίπεδο), για λίγες δημοσιεύσεις την ημέρα.

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου αρχικά αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο να πληρώνει τους εκδότες για τη χρήση του περιεχομένου τους, υποστηρίζοντας ότι οι ιστότοποί τους επωφελούνται από τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα που έχει η Google. Στάση που άλλαξε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωσή τους, η συμφωνία περιλαμβάνει διάφορα κριτήρια όπως το πλήθος των ημερήσιων δημοσιεύσεων, η μηνιαία κίνηση στο διαδίκτυο και η «συμβολή στις πολιτικές και γενικές πληροφορίες». Ωστόσο από τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστά τα ποσά που θα διανέμονται στα μέλη της Ένωσης (APIG), ούτε ο τρόπος υπολογισμού των ποσών που θα δικαιούνται οι εκδότες.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει λανσάρει και τη δική της υπηρεσία πληροφόρησης Google News Showcase, η οποία επιτρέπει στους εκδότες να διανείμουν το περιεχόμενό τους στο διαδίκτυο, ωστόσο είναι διαθέσιμη μόνο στη Βραζιλία και τη Γερμανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider