Το επικό deal της Olympia στην Πολωνία – Ποια είναι η Iliad που εξαγόρασε την Play

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το επικό deal της Olympia στην Πολωνία – Ποια είναι η Iliad που εξαγόρασε την Play
Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος μεγαλομέτοχος της Iliad που επεκτείνει ευρέως τα asset του εντός κι εκτός Ευρώπης.

Τις εντυπώσεις της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής κέρδισε μέσα σε λίγες ώρες η είδηση της συμφωνίας εξαγοράς της πολωνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play, στην οποία η Olympia Group του Πάνου Γερμανού και η ισλανδική Novator κατέχουν το 40%, από την γαλλική Iliad έναντι 2,2 δισ. ευρώ.

Ποια είναι όμως η γαλλική εταιρεία η οποία αποφάσισε να επεκταθεί στην πολωνική αγορά; Πρόκειται για έναν από τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Γαλλίας, ο οποίος απασχολεί σήμερα, κοντά στους 11.000 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία καθώς και στις υπηρεσίες παροχής internet και web hosting.

H Iliad ιδρύθηκε το 1987 από τον επιχειρηματία Xavier Niel. Το όνομα του Γάλλου επιχειρηματία, ο οποίος για άλλη μια φορά επιχειρεί να επεκτείνει τα assets του στην Ευρώπη, φιγουράρει στη λίστα του Forbes και σύμφωνα με τον κατάλογο του γνωστού περιοδικού για το 2018, βρίσκεται στην 186η θέση των πλουσιότερων του πλανήτη και στην 8η θέση των πλουσιότερων της Γαλλίας, με περιουσία που φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επιχειρήσεις του Xavier Niel έχουν ως επίκεντρο την τεχνολογία, έναν τομέα που ο ίδιος γνωρίζει καλά. Άλλωστε το πρώτο επιχειρηματικό εγχείρημα του Niel ήταν η εταιρεία τηλεπικοινωνιών World-Net, ο πρώτος δηλαδή πάροχος διαδικτύου στη Γαλλία.

Ωστόσο η στόχευσή του εξελίσσεται μέσα στα χρόνια. Το 2010, ο Xavier Niel μαζί με τον Jeremie Berrebi Kima Ventures, δημιούργησαν ένα επενδυτικό κεφάλαιο με στόχο να επενδύουν ετησίως σε 50 έως 100 νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Forbes έχει μέχρι σήμερα υποστηρίξει περισσότερες από 400 startups ενώ το Business Insider τους έχει χαρακτηρίσει ως τους πιο δραστήριους angel investors.

Μεταξύ άλλων ο Niel έχει ιδρύσει στο Παρίσι και μια σχολή με την ονομασία 42, ένα σύγχρονο σχολείο τεχνολογίας χωρίς καθηγητές, βιβλία και δίδακτρα, τα μαθήματα του οποίου παρακολουθούν 1000 άτομα κάθε χρόνο. H σχολή χαίρει της εκτίμησης μεγάλων επιχειρηματιών της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένου του Evan Spiegel, συνιδρυτή και CEO του Snapchat, Keyvon Beykpour, συνιδρυτή και CEO του Periscope, Stewart Butterfield, συνιδρυτή και CEO του Slack, Brian Chesky συνιδρυτή και CEO της Airbnb και άλλους.

Πέρα από το 55% περίπου της Iliad, το χαρτοφυλάκιό του Xavier Niel περιλαμβάνει την Monaco Telecom και την Orange Switzerland, την οποία απέκτησε το 2014 έναντι 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετονομάζοντας την σε Salt. Μέχρι και σήμερα η Salt συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελβετία.

Γνωστή θυγατρική της Ilad είναι και η Free και Free Mobile. Η πρώτη ιδρύθηκε το 1999 και προσέφερε υπηρεσίες internet. Το όνομα της προήλθε από το γεγονός ότι η πρόσβαση στο μόντεμ ήταν δωρεάν, γεγονός που είχε προκαλέσει αναστάτωση στους Γάλλους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. Το χαμηλό ευρυζωνικό πακέτο που προσέφερε η Free έγινε σημείο αναφοράς φτάνοντας την εταιρεία το 2017 να αριθμεί περί τα 6,5 εκατομμύρια πελάτες ευρυζωνικών συνδέσεων. To 2012 ιδρύθηκε και η θυγατρική της Free Mobile η οποία μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος πάροχος κινητής στη Γαλλία, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς της τάξης του 12%. Το 2017 η Free Mobile αριθμούσε περισσότερα από 13 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και είχε έσοδαδ 5 δισ. ευρώ.

Το 2018 η Iliad έκανε απόβαση και στην αγορά της Ιταλίας, ιδρύοντας την θυγατρική της Iliad Italia. Σήμερα η συνδρομητική βάση της Iliad Italia αριθμεί περί τα 3 εκατ. συνδρομητές κινητής, αντιπροσωπεύοντας το 8% της ιταλικής αγοράς. Την ίδια χρονιά ο Γάλλος επιχειρηματίας επένδυσε και στην κυπριακή MTN. Στο παρελθόν μάλιστα είχε ενδιαφερθεί και για την εξαγορά ποσοστού του αμερικανικού παρόχου T-Mobile, προσφέροντας 16 δισ. δολάρια, χωρίς όμως η συμφωνία και η αντίστοιχη δημοπρασία να ευδοκιμήσει.

Στις τελευταίες επεκτατικές της κινήσεις συγκαταλέγεται η συμφωνία που σύναψε στις αρχές του έτους με την εταιρεία Digitel, για να λανσάρει υπηρεσίες κινητής και να χτίσει αντίστοιχες υποδομές στις Γαλλικές Αντίλλες στην Καραϊβική και στη Γαλλική Γουιάνα.

Όσο για την Play Communications, να σημειωθεί ότι αποτελεί τον νεότερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Πολωνίας, ιδρύθηκε το 2006 και ξεκίνησε την λειτουργία της το 2007 και μέσα σε 10 χρόνια μετατράπηκε στον νούμερο 1 πάροχο κινητής τηλεφωνίας της χώρας. To 2017 η Play εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, αντλώντας 1 δισ. ευρώ, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στη χώρα. Σήμερα η εταιρεία αριθμεί πάνω από 780 καταστήματα στο δίκτυο της και 15 εκατ. συνδρομητές.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider