Τα κινεζικά smartphone κατακτούν την παγκόσμια αγορά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κινεζικά smartphone κατακτούν την παγκόσμια αγορά
Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών για το β’ τρίμηνο του έτους.

Υψηλότερο από ποτέ αποδεικνύεται το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των κινέζων κατασκευαστών smartphones σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Counterpoint. Συγκεκριμένα οι κινεζικές εταιρείες Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi, και Realme συγκέντρωσαν στο 2ο τρίμηνο του 2019 το 42% των συνολικών πωλήσεων παγκοσμίως, παρόλο που οι αποστολές κινητών τηλεφώνων κατέγραψαν πτώση 1,2% εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 360 εκατ. τεμάχια το 2ο τρίμηνο του έτους.

Το ισχυρό μάρκετινγκ, το πορτφόλιο των συσκευών που ανανεώνεται γρηγορότερα από τις αμερικανικές κι ευρωπαϊκές εταιρείες, τα υψηλά χαρακτηριστικά των κινητών και οι επιθετική πολιτική των τιμών και η πολύ-καναλική παρουσία αποτελούν τους βασικούς λόγους που οδηγούν σε αυτή την αύξηση μεριδίου, σύμφωνα με τον αναλυτή Βαρούν Μίσρα.

Χάρη στα παραπάνω μάλιστα οι εταιρείες αναπτύσσονται ραγδαία και εκτός κινεζικών συνόρων και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς από το σύνολο της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η πτώση στο σύνολο των πωλήσεων smartphones παγκοσμίως συνεχίζεται με το β’ τρίμηνο του 2019 να αποτελεί το έβδομο συνεχόμενο πτωτικό τρίμηνο για τον κλάδο.

Ο λόγος της φθίνουσας πορείας της αγοράς είναι η επιβράδυνση στην αγορά της Κίνας, η οποία κινείται πτωτικά κατά 9% για δύο συνεχόμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί οι πωλήσεις της Κίνας αντιπροσωπεύουν το ¼ των παγκόσμιων αποστολών smartphones. Ο σινοαμερικανικός πόλεμος μάλιστα που έχιε ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα έχει επιτείνει το πρόβλημα και τις αμφιβολίες για την εν λόγω αγορά. Κλειδί για την μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου παραμένει η αγορά της Ινδίας με το δεύτερο τρίμηνο του έτους να καταγράφει νέο ανοδικό ρεκόρ αλλά και η έλευση του 5G που αναμένεται να αναζωογονήσει την ζήτηση.

Οι πρωταγωνιστές του κλάδου

Σε μια συγκριτική θεώρηση των πωλήσεων και των μεριδίων αγοράς ανά εταιρεία, όπως τα αποτυπώνει η Counterpoint, παρατηρούμε ότι οι ισορροπίες δεν έχουν διαταραχθεί.

αποστολές smartphones

Στην πρώτη θέση με ανοδική μάλιστα πορεία (7,1% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) εξακολουθεί να βρίσκεται η Samsung η οποία προμηθεύει σχεδόν το 1/5 των κινητών που διατίθενται παγκοσμίως. Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία ανανέωσε το προϊόντικό της μείγμα το 2019 κυκλοφορώντας τις σειρές Α και Μ με συσκευές που κοστίζουν κάτω από 300 δολάρια και κινήθηκαν εξαιρετικά καλά ενώ και η S σειρά η οποία περιλαμβάνει φέτος 3 συσκευές εν συγκρίσει με τις 2 που είχε πέρυσι κινήθηκε καλύτερα αφού είχε μεγαλύτερο εύρος τιμών. Αυτό που αναμένουν πλέον οι πιστοί της εταιρείας είναι τα αποκαλυπτήρια του Αυγούστου για την νέα ναυαρχίδα της εταιρείας η οποία ενδέχεται να έχει και 5G.

μερίδια αγοράς β τρίμηνο έτους

Παρά την φιλονικία του αμερικανού προέδρου με την ισχυρότερη κινεζική εταιρεία παγκοσμίως, οι πωλήσεις της Huawei δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν αισθητά. Ειδικότερα οι πωλήσεις από χρόνο σε χρόνο κατέγραψαν αύξηση 4,6%. Ωστόσο οι επιπτώσεις της μαύρης λίστας στην οποία την κατέταξε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου θα μπορούσαν να επηρεάσουν πολύ περισσότερο το επόμενο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Πτωτική ήταν αντιθέτως η πορεία της Apple με τις αποστολές νέων συσκευών να πέφτουν κατά 11% εν συγκρίσει με τον προηγούμενο χρόνο. Παρόλα αυτά οι πωλήσεις των τηλεφώνων αναμένεται να βελτιωθούν χάρη στο buyback program που υιοθέτησε η εταιρεία καθώς κι από την μείωση των τιμών που εφαρμόζει η Apple σε Ινδία και Κίνα. Ωστόσο η πορεία των μελλοντικών πωλήσεων θα εξαρτηθεί κι από τις συσκευές που θα μας συστήσει η εταιρεία τον Σεπτέμβριο καθώς και από το αν αυτές θα έχουν 5G, πράγμα αμφίβολο.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως για πρώτη φορά στην κορυφαία δεκάδα των smartphones προστέθηκε και η κινεζική Realme, χάρη στην μεγάλη άνοδο που καταγράφει στην αγορά της Ινδίας και την επέκταση εκτός συνόρων που επιχειρεί σταδιακά εδώ κι ένα χρόνο. Η εταιρεία με έδρα την Σενζέν ιδρύθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε από την OPPO.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider