Ο τεχνικός σύμβουλος και το «πράσινο» κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, ύψους 113 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο τεχνικός σύμβουλος και το «πράσινο» κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, ύψους 113 εκατ. ευρώ
Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που σήμερα στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτήρια.

Τεχνικό σύμβουλο για το project της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που είναι διάσπαρτες σε διάφορα ακίνητα, στο κτήριο της Οδού Πειραιώς 166 βρήκε το υπουργείο Υποδομών, επένδυση της τάξεως των 113 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, βάσει απόφασης που αναρτήθηκε την Πέμπτη 25/02/2021 στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε η ανάθεση της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου (σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης) στην εταιρεία «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ κ’ ΕΠΙΒΛΕΨΕΩΝ - ADO AE». Σύμφωνα με την πρόσκληση υπέβαλε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 129.965 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%, ήτοι ποσοστό έκπτωσης 6,50%.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που σήμερα στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτήρια, συμβάλλοντας σημαντικά και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το Δημόσιο από τα μισθώματα της τάξεως των 3 εκ. ευρώ ετησίως. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 113 εκ. ευρώ και σύντομα θα πρέπει να αναμένουμε τη δημοπράτηση του διαγωνισμού.

Πρόκειται επί της ουσίας για το επόμενο βήμα στην διαδικασία μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της Γενική Γραμματείας Υποδομών με το μοντέλο ΣΔΙΤ. Ρόλος του τεχνικού συμβούλου είναι η υποβοήθηση της Διεύθυνσης Κτηριακών Υποδομών σε θέματα που αφορούν τις προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας Διεθνούς Διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο «άναψε το πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα εμβληματικό έργο ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για το υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα της γενικής γραμματείας Υποδομών.

Επίσης, το νέο κτήριο θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος και στην εύκολη πρόσβαση ΑΜΕΑ αλλά και στην εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Παράλληλα, το νέο, υποδειγματικό -ως προς την ιδιαίτερη βιοκλιματική και καινοτόμα δομή του- κτιριακό συγκρότημα της Γ.Γ.Υ., με ισχυρή «πράσινη ταυτότητα», θα προσφέρει σημαντικά στο αστικό του περιβάλλον της περιοχής και θα αναβαθμίσει ένα αρκετά υποβαθμισμένο τμήμα της πόλης. Θα αποτελέσει σημαντικό τοπόσημο και μαζί το νέο κέντρο καινοτομίας στις παλιές εγκαταστάσεις της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ), θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς στην πρωτεύουσα.

Βάσει απόφασης που αναρτήθηκε την Πέμπτη 25/02/2021 στη «Διαύγεια», το υπουργείο ενέκρινε το αποτέλεσμα «της διαδικασίας με διαπραγμάτευση του άρθρου 128 παρ. 1 του ν. 4412/2016, για την σύναψη σύμβασης με τίτλο: Παροχή τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Κτηριακών Υποδομών (Δ21) σε θέματα που αφορούν τις προκαταρκτικές ενέργειες προετοιμασίας Διεθνούς Διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης ΣΔΙΤ με τίτλο: ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ (ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ Α.Ε.) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 166, T.K. 118-54 ΑΘΗΝΑ».

Στη διαδικασία συμμετείχαν οι: ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ κ’ ΕΠΙΒΛΕΨΕΩΝ - ADO AE Β) ALTIUS ENGINEERING κ’ CONSTRUCTION ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Γ)ERGOSYSTEM ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΕΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider