Ελληνικό: H EBRD μέτοχος της Lamda Development – Τι συνέβη με την ΑΜΚ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό: H EBRD μέτοχος της Lamda Development – Τι συνέβη με την ΑΜΚ
Πηγές προσκείμενες στη Lamda Development τονίζουν ότι η ΑΜΚ ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 2008.

Στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Lamda Development συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία είναι πλέον μέτοχος του 2% της εταιρείας που θα αναλάβει την ανάπτυξη του Ελληνικού.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η συμμετοχή της EBRD στο 4% της ΑΜΚ, επέδρασσε θετικά στη ζήτηση και ενίσχυσε την εξωστρέφεια του εγχειρήματος. Ακόμη, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η συμμετοχή της EBRD επιβεβαιώνει τη «φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της επένδυσης του ελληνικού».

Πηγές προσκείμενες στη Lamda Development τονίζουν ότι η ΑΜΚ ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει από το 2008, πλην του τραπεζικού τομέα και προσθέτουν πως αυτή υπερκαλύφθηκε κατά 58 εκατ. ευρώ παρόλο που τον τελευταίο μήνα είχαμε ταυτόχρονες εκδόσεις αξιογράφων που άντλησαν από τις αγορές περί το 1,5 δισ. ευρώ.

«Η επιτυχία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Δεκέμβριος παραδοσιακά, είναι ο μήνας με την ισχνότερη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς τα περισσότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια κλείνουν τα βιβλία τους τον Νοέμβριο και ανοίγουν νέες θέσεις στο ερχόμενο έτος», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές κάνοντας λόγο για έμπρακτη απόδειξη της μεγάλης εμπιστοσύνης των μετόχων και επενδυτών για το έργο του Ελληνικού και προς τη διοίκηση της Lamda Development.

Πως κινήθηκε η ΑΜΚ

Πηγές που παρακολούθησαν τη διαδικασία ανέφεραν πως υπήρξε υψηλός όγκος συναλλαγών μετοχών και δικαιωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ΑΜΚ. Ο μέσος όρος συναλλαγών των μετοχών κατά τη διάρκεια του διαστήματος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος ανήλθε σε 488.000 μτχ έναντι 248.000 μτχ (συμπεριλαμβανομένων block trades) το 6μηνο προ της ημερομηνίας έναρξης των δικαιωμάτων.

H τιμή του δικαιώματος κινήθηκε ανοδικά σχεδόν στο σύνολο των ημερησίων συναλλαγών με τη μέγιστη τιμή αυτού να επιτυγχάνεται την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης +112,5% (11/12/2019). Η διαπραγμάτευση του δικαιώματος σε fair value (δεν υπήρχε arbitrage), οδήγησε τους επενδυτές να είναι ουδέτεροι ως προς την επιλογή μεταξύ αγοράς μετοχών ή δικαιωμάτων.

Σημειώνουν ακόμη πως η τιμή της μετοχής κινήθηκε ανοδικά (3,52%) κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης του δικαιώματος όταν την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης τιμών σημείωσε πτώση κατά 1,42%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider