Εκτός του ραντάρ των μεγάλων διεθνών επενδυτών το ελληνικό real estate

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός του ραντάρ των μεγάλων διεθνών επενδυτών το ελληνικό real estate
Ένας περιορισμένος αριθμός, κυρίως τοπικών παιχτών, εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές επενδύσεων και ανάπτυξης στην Αθήνα.

Τις πιο θετικές τάσεις στην Ευρώπη για την αγορά ακινήτων, σε επίπεδο ενοικίων και τιμών, εμφανίζει η Αθήνα. Όμως οι συνολικές προοπτικές της είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη με την ελληνική πρωτεύουσα να εμφανίζεται στην 28η θέση από τις συνολικά 31, της έκθεσης Emerging Trends in Real Estate Europe που εκδίδει το Urban Land Institute με την PWC.

Το παράδοξο αυτό εξηγείται από τους αναλυτές από το ότι η Αθήνα παραμένει μια αγορά μικρή και με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα, κάτι το οποίο την κάνει να μένει εκτός του ραντάρ των μεγάλων διεθνών επενδυτών.

«Ένας περιορισμένος αριθμός, κυρίως τοπικών παιχτών, εμφανίζονται πολύ αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές επενδύσεων και ανάπτυξης στην Αθήνα. Όμως η πλειοψηφία των πανευρωπαϊκών και διεθνών παιχτών δεν την βαθμολόγησαν καν», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία καταγράφει τις τάσεις για την επόμενη χρονιά στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων.

Από την άλλη μεριά πάρα πολλοί διεθνείς και πανευρωπαϊκοί επενδυτές εκτίμησαν ότι οι προοπτικές του Λονδίνου είναι λίγο-πολύ μέτριες. Το προτιμούν όμως λόγω της αυξημένης ρευστότητας και του μεγέθους της αγοράς. «Έτσι αν και αυτοί που γνωρίζουν την αγορά του Λονδίνου είναι λιγότερο ενθουσιώδεις από τους συναδέλφους τους για την Αθήνα, το γεγονός πως είναι μια μεγάλη αγορά που προσελκύει πολλούς επενδυτές τοποθετεί τη βρετανική πρωτεύουσα πολύ παραπάνω στην κατάταξη», αναφέρεται ακόμη στην έκθεση.

Επικρατεί αισιοδοξία στην Ελλάδα

Οι επαγγελματίες και διαχειριστές κεφαλαίων που παρακολουθούν την ελληνική αγορά, πράγματι εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Σε αυτό, αναφέρει η έκθεση, βοηθά και η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία θεωρείται πιο φιλική στις επενδύσεις.

Ο κλάδος των ακινήτων που εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές είναι αυτός των γραφείων. Οι αποδόσεις αν και συμπιέστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές παραμένουν κοντά στο 7%, τουλάχιστον 125 μονάδες βάσης πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα. «Αναμένεται περαιτέρω συμπίεση στο εμπορικό κέντρο και στα βόρεια προάστια, οπότε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε κτήρια γραφείων δεύτερης κατηγορίας μπορεί να έχουν ενδιαφέρον», αναφέρει επενδυτής.

Οι απόψεις για τον τουρισμό είναι μικτές. Οι μετατροπές κτηρίων σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για τουριστική εκμετάλλευση ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αρκετά στελέση αναφέρουν ότι ο αριθμός των τουριστών υποχωρεί, καθώς ανεβαίνουν ξανά ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία.

Το χρέος στην Αθήνα παραμένει πιο ακριβό από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και οι διεθνείς τράπεζες εξακολουθούν να μην χρηματοδοτούν επενδύσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο η διαθεσιμότητα δανείων αναμένεται να βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο καθώς οι τράπεζες βιάζονται να πωλήσουν τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαθέτουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider