Με τις τιμές των διαμερισμάτων σε Αθήνα και Νότια Προάστια να καταγράφουν την πιο ισχυρή άνοδο κυρίως λόγω του ξένου ενδιαφέροντος και των επενδυτών που αξιοποιούν τα ακίνητα στο Airbnb, οι Έλληνες που ψάχνουν κάποιο ακίνητο για ιδιοκατοίκηση στρέφονται πλέον στα Βόρεια Προάστια. 

Αυτό τουλάχιστον καταγράφει η Eurobank Property Services, η εταιρεία συμβούλων ακίνητης περιουσίας της Eurobank που πέρασε πρόσφατα στον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Cerved. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας οι αναζητητές κατοικίας αρχίζουν και μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους σε περιοχές όπως το Ψυχικό, η Κηφισιά, το Μαρούσι και το Χαλάνδρι. Και αυτό διότι αρκετές αγορές των Βορείων Προαστίων εξακολουθούν να διαθέτουν αρκετά καλό λόγο τιμής/ποιότητας ακίνητων παρά την γενικότερη ανάκαμψη που παρατηρείται στις τιμές των κατοικιών στην Αττική.  

Στα Βόρεια Προάστια έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη πτώση των αξιών στις τιμές κατοικίας κατά την διάρκεια της κρίσης. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 40% την τελευταία δεκαετία στα Βόρεια Προάστια, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις τις αγοράς στις πιο ακριβές περιοχές και τα πιο ακριβά ακίνητα,  όπως η Φιλοθέη και το Ψυχικό, οι απώλειες φθάνουν και το 70% από τα υψηλά του 2008-2009. 

Αν και στα Βόρεια Προάστια καταγράφεται σταθεροποίηση των τιμών ή ακόμη και μικρές αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης παλαιών διαμερισμάτων αυξάνονται κατακόρυφα με ρυθμούς 15%-20%, ενώ αντίστοιχη αύξηση σημειώνεται και στα Νότια Πρόαστια. 

Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες 

Το 2018 χαρακτηρίστηκε από την αναζήτηση «ευκαιριών» για ακίνητα με καλά χαρακτηριστικά τοποθεσίας και κατασκευής και με χαμηλές τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι αναλυτές της Eurobank Property Services αναμένουν πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2019. «Στην ουσία» αναφέρει η ανάλυση της εταιρείας «η ζήτηση αφορά ακίνητα με καλά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν μείνει στα ...αζήτητα για πολύ καιρό λόγω της κρίσης. Αυτού του είδους τα ακίνητα υπήρξαν στην αγορά το 2018 και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα συνεχίσουν να τα αναζητούν και το 2019».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX οι τιμές των παλαιών κατοικιών (άνω της πενταετίας) στο Μαρούσι κινούνται στα 1.150 με 2.150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ στην Κηφισιά από 1.600 έως 2.350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι ελάχιστες νέες κατοικίες που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές κινούνται από 2.250 έως 2.900 ευρώ ανά τμ στο Μαρούσι και από 2.350 έως 3.400 ευρώ ανά τετραγωνικό στην Κηφισιά. Πιο φθηνά είναι τα Βριλήσσια με τις τιμές για τα παλιά σπίτια να κυμαίνονται από 1.200 έως 1.600 ευρώ το τμ και η Πεντέλη με τις τιμές να κινούνται στα 1.050 με 1.400 ευρώ ανά τμ. 

Δείτε χαρακτηριστικές αγγελίες σπιτιών στα Βόρεια Προάστια στο Gallery: