Ενεργειακό «λίφτινγκ» στα νησιά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακό «λίφτινγκ» στα νησιά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Οι διασυνδέσεις των νησιών ανοίγουν το δρόμο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση του υψηλού δυναμικού ΑΠΕ ενώ θα επιτρέψουν τη διεύρυνση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συμπεριλαμβάνοντας τα διασυνδεόμενα νησιά.

Με πράσινο περίβλημα «ντύνονται» σταδιακά τα ελληνικά νησιά καθώς προχωρά με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ το οποίο θα απαλλάξει σταδιακά τα νησιά από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο ενώ θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι οποίες αποτελούν έναν ακόμη «βραχνά» για τους καταναλωτές σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως είναι αυτή που διανύουμε. Οι διασυνδέσεις των νησιών ανοίγουν το δρόμο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς θα επιτρέψουν την καλύτερη εκμετάλλευση του υψηλού δυναμικού ΑΠΕ (κυρίως του πολύ υψηλού αιολικού δυναμικού)  ενώ θα επιτρέψουν τη διεύρυνση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συμπεριλαμβάνοντας τα διασυνδεόμενα νησιά.

Την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της διασύνδεσης της Νάξου, η οποία περιλαμβάνεται στο έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων που αφορά τη διασύνδεση των Νήσων της Σύρου, της Μυκόνου, της Πάρου και της Νάξου με το ΕΣΜΗΕ και την ενίσχυση της διασύνδεσης του συγκροτήματος των Άνδρου – Τήνου. Πρόκειται για ένα έργο που έχει χαρακτηρισθεί με Υπουργική Απόφαση ως «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας» και αποσκοπεί αφενός στην αύξηση της αξιοπιστίας τροφοδότησης των διασυνδεομένων νήσων και αφετέρου στη μείωση του κόστους παραγωγής (υποκατάσταση πετρελαίου με άλλες πηγές ενέργειας, σε συνάρτηση με την εξέλιξη του ενεργειακού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής στην ηπειρωτική χώρα).



Συγκεκριμένα, η διασύνδεση της Νάξου αφορά  στην τροφοδοσία της Νάξου με νέο Υποσταθμό και το κλείσιμο του βρόχου μεταξύ της Πάρου, της Νάξου και της Μυκόνου και συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της τροφοδότησης αυτών των νησιών. Με την ολοκλήρωση της εξασφαλίζεται διπλή τροφοδότηση για τα νησιά αυτά, με αποτέλεσμα την κάλυψη των αναγκών τους στις περιπτώσεις απώλειας ενός εκ των καλωδίων. 

insider

 

Ολοκληρώνεται το 2024 η διασύνδεση των Κυκλάδων

Με τη διασύνδεση της Νάξου, ολοκληρώνονται οι τρεις πρώτες φάσεις του προγράμματος προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα προς την τέταρτη φάση για τη διασύνδεση των υπόλοιπων νησιών. Έτσι, τα νησιά που τροφοδοτούνται ήδη από Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ (Φάσεις A + B + Γ) είναι η Σύρος, η Πάρος, η Μύκονος, η Άνδρος, η Τήνος και η Νάξος και μελλοντικά (μέχρι το 2024) η Σαντορίνη, η Μήλος, η Φολέγανδρος και η Σέριφος (Φάση Δ).

insider

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων (Φάσεις A + B + Γ + Δ) ξεπερνά τα 832,4 εκατομμύρια ευρώ και η συνολική συνεισφορά της ΕΕ (εάν εγκριθεί η συνεισφορά στη Φάση Δ) είναι περίπου 276 εκατομμύρια ευρώ.

 





 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider