Σε πορεία ανόδου η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πορεία ανόδου η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Στη μεγάλη αύξηση της ΟΤΣ συνέτειναν  πολλοί παράγοντες.

Ανοδική πορεία πήρε και πάλι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος – γνωστή ως Οριακής Τιμή Συστήματος/ΟΤΣ – μετά από ένα μεγάλο διάστημα …κατηφορικής διαδρομής, στην οποία είχε οδηγηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του Sars-CoV-2 στην ενεργειακή αγορά.

Η τιμή της σκαρφάλωσε τις προηγούμενες ημέρες και στα 47,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) ξεπερνώντας κατά πολύ τις τιμές που εμφάνιζε πριν λίγο καιρό. Είναι αξιοσημείωτο ότι την Πρωτομαγιά είχε πέσει στα 14,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όσο για τον Απρίλιο, η μέση τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή καθώς είχε αγγίξει τα 28.51 ευρώ/MWh, δηλαδή κατά 54% χαμηλότερη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα.

Στη μεγάλη αύξηση της ΟΤΣ συνέτειναν πολλοί παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στη διακοπή της διασύνδεσης των 600 μεγαβάτ με τη Βουλγαρία, λόγω έργων συντήρησης, γεγονός που φρέναρε τις φθηνές εισαγωγές ρεύματος. Η επάνοδος των εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από τη γειτονική μας χώρα το επόμενο διάστημα θα δείξει εάν η ανοδική πορεία της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος είναι πρόσκαιρη ή όχι.

Τον ρόλο τους, επίσης, στην αύξηση της τιμής της ΟΤΣ έπαιξαν η άρση του lockdown αλλά και ο υδράργυρος που πήρε την ανιούσα καθώς οδήγησαν σε άνοδο της ζήτησης ρεύματος. Έτσι, στην ημερήσια αγορά μπήκαν και οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ρεύματος προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κατανάλωσης. Επιπλέον, ήταν ανεπαρκείς και οι ποσότητες του φθηνού LNG για τη λειτουργία των μονάδων αερίου, σε αντίθεση με την περίοδο της κρίσης που οι παραγωγοί είχαν άφθονο φθηνό υγροποιημένο αέριο, με συγκεκριμένες προθεσμίες για να καταναλώσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούσαν οι μονάδες φυσικού αερίου, μαζί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και οι εισαγωγές ρεύματος, με τον λιγνίτη σχεδόν να μηδενίζεται.

Η διατήρηση των τιμών σε υψηλό επίπεδο, σε κάθε περίπτωση, δεν χαροποιεί τους προμηθευτές ρεύματος, οι οποίοι το διάστημα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων επωφελήθηκαν από την πτώση της ΟΤΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider