ΔΕΠΑ: Οι αλλαγές στο πλάνο της ιδιωτικοποίησης και οι «δικλείδες» ασφαλείας

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ: Οι αλλαγές στο πλάνο της ιδιωτικοποίησης και οι «δικλείδες» ασφαλείας

Η νομοθετική ρύθμιση για το «σπάσιμο» της ΔΕΠΑ και την ιδιωτικοποίηση του ομίλου αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος Οκτωβρίου και όπως έχει αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το insider.gr το σχέδιο που τείνει να «κλειδώσει» περιλαμβάνει πρόγραμμα πώλησης πλειοψηφικών πακέτων σε εμπορία και δίκτυα ενώ θα ιδρυθεί όπως φαίνεται ξεχωριστή εταιρεία για τα διεθνή έργα (με το Δημόσιο να κρατά την πλειοψηφία).

Ως προς τα ποσοστά της πώλησης, το βασικό σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να διατεθεί τουλάχιστον το 66% της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και ποσοστό της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και το 100% της ΔΕΠΑ Εμπορίας (λιανική και χονδρεμπορική).

Με τις νέες ρυθμίσεις καταργείται ουσιαστικά το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο προέβλεπε διαχωρισμό της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών με πρόβλεψη το Δημόσιο να διατηρήσει την πλειοψηφία του ελέγχου των δικτύων διανομής και των μεγάλων έργων μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ θα πωλούσε το 50,01% του ποσοστού του στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (στην οποία θα ανήκαν η Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Αττικής, η χονδρική εμπορία και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας).

Οι «δικλείδες ασφαλείας»

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΠΑ αυτή τη στιγμή χειρίζεται διακρατικά συμβόλαια με τη ρωσική Gazrpom, την τουρκική Botas και την αλγερινή Sonatrach.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο της ΔΕΠΑ με τη Gazprom εξασφαλίζει τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο αγωγού εώς το 2026. Το συμβόλαιο με την τουρκική BOTAS αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου αγωγού έως το 2021. Ομοίως το συμβόλαιο με τη Sonatrach (LNG) εξασφαλίζει την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) έως το 2021 στην ελληνική αγορά ενώ ο όμιλος έχει υπογράψει και μία μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας με την αζέρικη AGSC για αέριο, το οποίο θα παραχθεί από το κοίτασμα Shah Deniz II.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση αφορά στην εταιρεία η οποία πρώτη εισήγαγε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και κατείχε παραδοσιακά τον ηγετικό ρόλο όσον αφορά στην ασφάλεια εφοδιασμού του φυσικού αερίου εγείρει θέματα που απαιτούν «λεπτούς χειρισμούς».

Παράγοντας της αγοράς αναλύοντας το μοντέλο που τείνει να υιοθετήσει η κυβέρνηση σημειώνει μιλώντας στο insider.gr: «Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τυπικά αν η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περιλαμβάνει τη χονδρεμπορική μόνο ή και την ΕΠΑ (λιανική). Η σημερινή "Εμπορίας" διαχειρίζεται διακρατικά συμβόλαια τα οποία στην πλειοψηφία τους λήγουν το 2021. Αν αποχωρήσει εντελώς το Δημόσιο και δεν διατηρήσει έστω μια καταστατική μειοψηφία, τη σύναψη των συμφωνιών με τους προμηθευτές θα την αναλάβει σίγουρα ο νέος επενδυτής. Θα πρέπει να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας οι οποίες να διασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες θα συνάπτονται προς όφελος της χώρας και όχι με βάση συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider