Χριστουγεννιάτικη «ανάσα» περιμένει το λιανεμπόριο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χριστουγεννιάτικη «ανάσα» περιμένει το λιανεμπόριο
Μπαίνοντας στη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου τα μοναδικά καταστήματα που ανεβάζουν ρολά τη Δευτέρα είναι τα εποχικά, με τους εμπόρους να τονίζουν ότι η απώλεια του χριστουγεννιάτικου τζίρου θα είναι καταστροφική.

Μετρώντας αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, οι έμποροι αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις σχετικά με την επαναλειτουργία της αγοράς, προκειμένου να διασώσουν έστω ένα μέρος του χριστουγεννιάτικου τζίρου, σε μία χρονιά έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολη για το λιανεμπόριο. «Η απώλεια του εορταστικού τζίρου θα ισοδυναμούσε με καταστροφή», τόνιζε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο insider.gr o πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

Μπαίνοντας στη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, τα μοναδικά καταστήματα που ανεβάζουν ρολά τη Δευτέρα, είναι τα εποχικά και συγκεκριμένα εκείνα που πωλούν αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη. Τα εποχικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με αυστηρούς περιορισμούς, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ και οι καταναλωτές θα μπορούν να τα επισκέπτονται στέλνοντας SMS στο 13033 με την επιλογή «2».

Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναστολή λειτουργίας, εκείνες στις οποίες αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επαναλειτουργήσουν σε επόμενη φάση είναι τα καταστήματα με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, καθώς και στα κομμωτήρια, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί η ημερομηνία που θα ανοίξουν.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα καταστήματα παιχνιδιών, οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι η ενδεχόμενη απώλεια του τζίρου των Χριστουγέννων θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο γίνεται το 50- 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Την ίδια στιγμή, τα e-shop των μεγάλων αλυσίδων όπως, Jumbo και Μουστάκας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν νέες παραγγελίες ενώ και οι ήδη υπάρχουσες, αναμένεται να παραδοθούν με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι έμποροι από την πλευρά τους, επαναλαμβάνουν ότι τα καταστήματα τους, «όπως έχει αναγνωρίσει και ίδια η κυβέρνηση δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης του ιού» και ζητούν να ανοίξουν με αυστηρούς ωστόσο περιορισμούς, ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν στη συνέχεια εκ νέου.

Αντιδράσεις για τα χριστουγεννιάτικα είδη στα σούπερ μάρκετ

Παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι με το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων από τη Δευτέρα, δίνεται εκ νέου η δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ να πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη. Αντίθετα, όπως επισημαίνουν δεν δίνεται η ίδια δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που εμπορεύονται χριστουγεννιάτικα είδη «με δευτερεύοντα Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας, όπως ακριβώς ισχύει στα σούπερ μάρκετ», οι οποίες θα συνεχίσουν να είναι κλειστές.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, «να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να προστατεύσει όλες τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και οικοδομώντας την επόμενη μέρα με υγιή ανταγωνισμό».

Από την πλευρά του πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, σημείωσε ότι τα εποχικά καταστήματα που ανοίγουν ανέρχονται συνολικά σε 110 σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Επεσήμανε πως ακούει τις ενστάσεις περί αθέμιτου ανταγωνισμού, ωστόσο διευκρίνισε ότι «όλα τα καταστήματα που πουλάνε εν μέρει χριστουγεννιάτικα είδη είναι στο σύνολο 19.000. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε ένα ρίσκο να ανοίξουμε τώρα, επιπλέον 19.000 καταστήματα. Όμως να πάρουμε το ρίσκο να ανοίξουμε συν 110 και να απελευθερώσουμε τα ίδια είδη και στα σούπερ μάρκετ, ώστε και η χονδρική να δουλέψει στο μέτρο του εφικτού, είναι ένα λελογισμένο ρίσκο.

Όπως είπε «αν αποδείξουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε κάποια καταστήματα και ταυτόχρονα να είμαστε ήρεμοι, πολιτισμένοι και σοβαροί τηρώντας τα μέτρα, όλα θα πάνε πολύ καλύτερα, θα μπορούμε ευκολότερα να πείσουμε την επιτροπή να ανοίξουμε κι άλλα».

Διαβάστε επίσης:

Αντιδρούν στην πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σουπερμάρκετ οι έμποροι

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider