Αυτά τα οινοποιεία θα είναι την Κυριακή ανοιχτά για το κοινό – Η θέση της Ελλάδας στην παραγωγή κρασιού

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτά τα οινοποιεία θα είναι την Κυριακή ανοιχτά για το κοινό – Η θέση της Ελλάδας στην παραγωγή κρασιού
Η Ελλάδα με βάση τις εκτιμήσεις για το 2019 κατατάσσεται στην ένατη θέση ανάμεσα στις χώρες τις ΕΕ, όσον αφορά στην παραγωγή κρασιού.

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής οίνων καθώς και να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές θα έχουν όσοι επισκεφθούν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας».

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού γιορτάζεται στις χώρες της Ευρώπης, από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα. Η Ένωση Οινοποιών Οίνοι Βορείου Ελλάδος συμμετέχει φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά.

Κάθε χρόνο, τη συγκεκριμένη μέρα, τις πόρτες των οινοποιείων των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» περνούν περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες. Η είσοδος στα επισκέψιμα οινοποιεία που συμμετέχουν είναι δωρεάν ενώ πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και οινογευσίες από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ενωσης Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», Αλεξάνδρα Ανθίδου μιλώντας στο insider.gr σημειώνει ότι η Μακεδονία έχει ευρήματα οινικής ιστορίας 7.000 ετών, τα οποία θεωρούνται από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Άλλωστε οι κλιματολογικές συνθήκες και το έδαφος των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας ευνοούν την καλλιέργεια αρκετών ποικιλιών κρασιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες για τα κρασιά που θα παραχθούν κατά τη διάρκεια ολόκληρου 2019 στη Μακεδονία είναι ιδιαίτερα υψηλές καθώς σύμφωνα με το δελτίο τρύγου της ένωσης οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» η φετινή χρονιά ίσως εξελιχθεί στην καλύτερη της δεκαετίας. Συγκεκριμένα επισημαίνεται, ότι αναμένονται λευκοί και ροζέ οίνοι με έντονα ποικιλιακά αρώματα, υψηλή οξύτητα και γεμάτη γεύση, ενώ οι ερυθροί οίνοι εμφανίζονται υψηλόβαθμοι, με πολύ καλό φαινολικό δυναμικό, βελούδινοι, με εξαιρετικά αρώματα και μεγάλη συμπύκνωση, συνθήκες που μπορούν να μας χαρίσουν τόσο εξαιρετικούς φρέσκους, όσο και μεγάλης δυνατότητας παλαίωσης, ερυθρούς οίνους.

Σημειώνεται παράλληλα ότι ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε πιο όψιμα για τις περισσότερες ποικιλίες, με εξαίρεση τους ορεινούς αμπελώνες, ενώ παρατηρήθηκε μια μέση μείωση παραγωγής της τάξης του 10-15%.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Ανθίδου, «είναι πίσω» σε ό,τι αφορά στο κρασί. Όπως εξηγεί, για να επιτευχθεί η καλύτερη ποιότητα του κρασιού χρειάζονται αρκετά χρόνια μελέτης καλλιέργειας των αμπελώνων.

ΑΜΠΕΛΙΑ

Μειωμένη η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα το 2019

Σε περίπου 2 εκατ. εκατόλιτρα προβλέπεται ότι θα ανέλθει η παραγωγή οίνου στη χώρα μας το 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου θα καταγραφεί μείωση κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της ελληνικής παραγωγής της τελευταίας πενταετίας κυρίως, όπως επισημαίνεται, λόγω εγκατάλειψης των καλλιεργειών.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις εξάλλου, στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. καταγράφεται συρρίκνωση της παραγωγής σε σχέση με το 2018. Ο συνολικός όγκος παραγωγής της ΕΕ που εκτιμάται σε 156,0 mhl (αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής) είναι περίπου 15% χαμηλότερος από το περασμένο έτος.

Η Ελλάδα με βάση τις εκτιμήσεις για το 2019 κατατάσσεται στην ένατη θέση ανάμεσα στις χώρες τις ΕΕ, όσον αφορά στην παραγωγή κρασιού.

Στην πρώτη θέση παραμένει η Ιταλία με 46,6 εκατ. εκατόλιτρα σημειώνοντας ωστόσο πτώση κατά 15% σε σχέση με πέρσι. Στη δεύτερη θέση η Γαλλία (41,9 mhl) και τρίτη η Ισπανία (34,3 mhl). Σημειώνεται ότι οι τρεις αυτές χώρες, αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής παραγωγής κρασιού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πορτογαλία, με 6,7 εκατ. εκατόλιτρα το 2019, είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. η οποία κατέγραψε αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (+10%) και βρέθηκε κατά 4% άνω του μέσου όρου της πενταετίας.

οινοποιειο

*Αναλυτικα τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού (σε κάποια από αυτά θα πραγματοποιηθούν και ειδικές γευστικές δοκιμές):

Διαδρομή του Κρασιού των θεών Ολύμπου

Κτήμα Κατσαρού, Κρανιά Ολύμπου

Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου

Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο Ιωαννίνων

Κτήμα Γκλίναβος, Μοναστήρι, Ζίτσα Ιωαννίνων

Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα Ιωαννίνων

Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών

Αμπελώνας Καμκούτη, Βελβεντό Κοζάνης

Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό Κοζάνης

Κτήμα Δύο Φίλοι, Σιάτιστα Κοζάνης

Κτήμα Στεργίου, Μεταμόρφωση Καστοριάς

Κτήμα Δημόπουλος, Ξινό Νερό Φλώρινας

Κτήμα Άλφα, Αμύνταιον Φλώρινας



Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας

Μπουτάρη, Στενήμαχος Ημαθίας

Κτήμα Φουντή, Νέα Στράντζα Ημαθίας

Κυρ-Γιάννη, Γιαννακοχώρι Ημαθίας

Βαένι Νάουσα, Επισκοπή Ημαθίας



Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας

Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα Κιλκίς

Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης

Οινοποιείο Κεχρής, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

Kτήμα Φλόριαν, Τρίλοφος Θεσσαλονίκης

Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης

Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής

Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, Αρναία Χαλκιδικής

Κτήμα Λειβαδιώτη, Μαραθούσα Χαλκιδικής

Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου

Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κοκκινοχώρι Καβάλας

Κτήμα Παυλίδη, Κοκκινόγεια Δράμας

Σε κάποια από αυτά μάλιστα θα πραγματοποιηθούν και ειδικές γευστικές δοκιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider