Πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας θα «κοστίσει» στις αμερικανικές τράπεζες η ψηφιακή επανάσταση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας θα «κοστίσει» στις αμερικανικές τράπεζες η ψηφιακή επανάσταση
Όπως προβλέπουν αναλυτές της Wells Fargo αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη συρρίκνωση εργατικού δυναμικού στις αμερικανικές τράπεζες που έχει σημειωθεί.

Περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται πως θα χαθούν από τις αμερικανικές τράπεζες, σε βάθος δεκαετίας, λόγω της ψηφιακής επανάστασης και των τεχνολογικών εξελίξεων.

Το fintech, ή αλλιώς χρηματοοικονομική καινοτομία (financial technology) αλλάζει τα δεδομένα στις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και συναλλαγές, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος. Σύμφωνα με τους Financial Times, πλέον οι πληρωμές γίνονται μέσω εφαρμογών χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία των πελατών στα τραπεζικά καταστήματα. Παράλληλα ολοένα και περισσότερο επηρεάζουν τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες η ρομποτική και η τεχνική νοημοσύνη, με τις τελευταίες να προσπαθούν να μετασχηματίσουν μια πληθώρα παραδοσιακών λειτουργιών και εργασιών.

Όπως αναφέρουν σε σχετική έκθεσή τους αναλυτές της Wells Fargo, αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη συρρίκνωση εργατικού δυναμικού στις αμερικανικές τράπεζες που έχει σημειωθεί ποτέ, φτάνοντας μέχρι και το 30%. Η ομάδα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και αναλυτών τεχνολογίας της Wells Fargo εξέτασε τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ.

Η τράπεζα της Καλιφόρνια εξέτασε πως:

  • η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει το κόστος επεξεργασίας των στεγαστικών δανείων κατά 10% με 20%,

  • το cloud computing θα μπορούσε να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων,

  • οι ρομποτικοί σύμβουλοι που προσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκια των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών σύμφωνα με τις προτιμήσεις κινδύνου των πελατών λειτουργούν θετικά

  • και οι υπόλοιπες εφαρμογές που δημιουργούνται από τις τράπεζες των ΗΠΑ τις βοηθήσουν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες τους.

Παράλληλα, μερίδα Αμερικανών αναλυτών εξηγεί πως «οι τράπεζες δαπανούν περισσότερα για την τεχνολογία από οποιαδήποτε άλλο τομέα με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 150 δισ. ετησίως. Επομένως, θα ήταν προτιμότερο να αποκομίζουν τα μέγιστα από την τεχνολογία».

Ο CEO της Citigroup Μάικ Κόρμπατ υπερασπίστηκε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που προκαλεί τόσο μεγάλες αναδιαρθώσεις στις τράπεζες, λέγοντας πως τα ρομποτικά συστήματα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίες σε τηλεφωνικά κέντρα και υποκαταστήματα.

Στο δρόμο των αμερικανικών τραπεζών κινείται και μερίδα ευρωπαϊκών τραπεζών με την Deutsche Bank να ανακοινώνει ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια αναδιάρθωσης από το 2008 που κατέρρευσε η Lehman Brothers. Η γερμανική τράπεζα στην 20ετή της προσπάθεια να εισαχθεί στη Wall Street θα προβεί σε κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων, στην περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας και στη μεταφορά 74 δισ. ευρώ από ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεία του χαρτοφυλακίου της σε μια κανούργια νέα μονάδα (bad bank).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider