10 μύθοι και η αλήθεια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
10 μύθοι και η αλήθεια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Σε κάποιες χώρες, όπως στη Νορβηγία, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ήδη επικρατήσει των συμβατικών σε πωλήσεις. Επειδή δεν θα τα αποφύγουμε λοιπόν, ας τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Στη χώρα μας το μερίδιο πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακόμα εξαιρετικά μικρό, μόλις 0,6% τον Ιανουάριο του 2020, μοιραία όμως την επόμενη πενταετία θα γνωρίσουν σημαντική αύξηση.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα ακολουθούν κάποιες «δοξασίες», οι οποίες δεν είναι χωρίς βάση.

Καθώς ωστόσο η τεχνολογία τους κάνει άλματα, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα στερεότυπα και να διαπιστώσουμε κατά πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Αν εξαιρεθεί ο ήχος του κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο οποίος στα περισσότερα αυτοκίνητα δεν είναι αυτός της… Ferrari, σε κάθε άλλη παράμετρο λειτουργίας ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι με μεγάλη διαφορά καλύτερος. Έχει πολύ υψηλό λόγο ροπής προς την ισχύ του, η οποία μάλιστα αποδίδεται από την πρώτη στροφή λειτουργίας του. Είναι πολύ πιο ελαφρύς. Έχει εξαιρετικά άμεση απόκριση. Και, όπως θα δείτε στο μέλλον, με πολύ λίγα χρήματα θα μπορεί κανείς να αυξάνει ή να μειώνει την ισχύ του κατά βούληση.

Ναι, όπως και οι κινητήρες εσωτερικής καύσης χαλούν. Ωστόσο, σχεδόν κανείς κινητήρας αυτοκινήτου δεν έχει 8-10 χρόνια εγγύηση, όπως κατά βάση έχουν οι μπαταρίες των σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό άλλωστε είναι και το προσδόκιμο ζωής ενός αυτοκινήτου, οπότε ο ιδιοκτήτης δεν έχει να ανησυχήσει για τίποτα.

Αυτό ήταν αλήθεια, έως σήμερα. Μέσα στο 2020 περιμένουμε πολλά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, στο μέγεθος ενός VW Golf με κόστος κάτω από 30.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ακόμα και με τις σημερινές τιμές, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μετά τις 100.000 χιλιόμετρα έχει εξισώσει το κόστος του με ένα αντίστοιχο συμβατικό, λόγω της πολύ μικρότερης κατανάλωσης και των εξόδων χρήσης και συντήρησης.

Το αντίθετο. Έξυπνες λύσεις διαχείρισης θα επιτρέπουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όχι μόνο να τροφοδοτούνται από το δημόσιο δίκτυο, αλλά και να το τροφοδοτούν. Επίσης, στο χρήστη θα προτείνονται οι ώρες της ημέρας όπου η φόρτιση θα είναι φτηνότερη και πιο οικολογική. Επίσης, σε περίπτωση ανάγκης τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούν να παρέχουν ενέργεια στο σπίτι.

Μόνο ορισμένα υλικά από τις μπαταρίες δεν ανακυκλώνονται. Και πάλι όμως, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων μπορούν, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους σε αυτά, να χρησιμοποιηθούν σε οικιακές και άλλες χρήσεις. Ο κύκλος ζωής τους είναι σημαντικά μεγαλύτερος των 10-15 ετών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και όταν η ηλεκτρική ενέργεια για τα αυτοκίνητα παράγεται μέσω μεθόδων που εκλύουν CO2, όπως από λιγνίτη ή φυσικό αέριο, πάλι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μικρότερο αποτύπωμα CO2. Στην περίπτωση δεν των ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ηλεκτρικού, έχουν τεράστιο πλεονέκτημα.

Λάθος, πλέον. Ήδη στην Ευρώπη, αλλά και σε ορισμένα σημεία στη χώρα μας, υπάρχουν φορτιστές των 50 Κw/h που φορτίζουν έως το 80% τις μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε μισή έως μια ώρα, ανάλογα με τη χωρητικότητά τους. 

Όχι περισσότερο από ότι αυτά με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η αλήθεια είναι ότι δεκαετίες πριν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ήταν επιρρεπείς στις αναφλέξεις, σήμερα όχι. Ταυτόχρονα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διατάξεις αποκοπής της ροής ενέργειας, ενώ οι μπαταρίες τους βρίσκονται σε εξαιρετικά ανθεκτικά, ξεχωριστά πλαίσια στο κάτω μέρος τους αμαξώματος.

Αυτό στο παρελθόν ήταν αλήθεια, πλέον όχι. Έως και τους -10 βαθμούς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα, για ακόμα χαμηλότερες ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες,  τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διατάξεις θέρμανσης και ψύξης των μπαταριών.

Κάποτε αυτό μπορεί να ίσχυε, σήμερα όχι. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα νέας γενιάς έχουν από 250 έως και 400 χλμ. αυτονομία κατά μέσο όρο. Πάντα σε πραγματικές συνθήκες, με χρήση κλιματισμού ή υψηλές ταχύτητες. To Tesla Model 3 της εικόνας, έχει αυτονομία έως και 518 χλμ.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:15

ΗΠΑ: Βασική αιτία για τις απολύσεις για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η Τεχνητή Νοημοσύνη

15:14

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες μέσα σε 4 μήνες - Ως 35 ετών η πλειοψηφία των θυμάτων

15:08

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα αλλάξει τη θέση και την παρουσία της» στο Κίεβο

15:01

Κομισιόν για χανταϊό: Ο υγειονομικός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους είναι «χαμηλός»

14:53

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν συνάντησε τον ανώτατο ηγέτη της χώρας Μοτζταμπά Χαμενεΐ

14:49

Λειψοί: 5 λόγοι για διακοπές σε έναν από τους πιο αυθεντικούς προορισμούς του Αιγαίου

14:46

Ρωσία: Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την διήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

14:38

Πλεόνασμα 20,28 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο το 2025

14:35

McDonald's: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και πωλήσεις παρά το «απαιτητικό περιβάλλον»

14:33

Citi: Αυξάνει τιμή-στόχο για ΕΤΕ στα 17 ευρώ, παραμένει «buy»

14:33

Χρυσοχοΐδης: Νέο σχέδιο για το κυκλοφοριακό και παρεμβάσεις για τα ηλεκτρικά πατίνια

14:20

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Eπενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s

14:18

Κίνα: Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο πρώην υπ. Άμυνας που κατηγορήθηκαν για διαφθορά

14:16

Panathēnea 2026: Το φεστιβάλ που φέρνει επενδυτικά κεφάλαια άνω των 400 δισ. στην Αθήνα

14:16

Η κρουαζιέρα στρέφεται στα νέα ελληνικά λιμάνια - Σχέδιο ανάπτυξης για ανερχόμενους προορισμούς

14:12

Στον Άρειο Πάγο ο Σπίρτζης για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

14:10

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Στην Ελλάδα αποφασίσαμε να απαντήσουμε στα καρδιαγγειακά προβλήματα

14:04

ΓΣΕΕ: Η μισθολογική διαφάνεια είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ισότητας και αξιοπρεπούς εργασίας

13:44

Νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ο καθηγητής Αθανάσιος Κατσής

13:36

Επίτροπος Εμπορίου μετά τις συνομιλίες με ΗΠΑ: «Τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα»

13:35

Coca-Cola HBC: Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν έχει επηρεάσει την Ελλάδα

13:34

Το νέο μοντέλο εποπτείας στον τζόγο: Το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΕΠ έως το 2030

13:31

Δωρεά 12 οχημάτων από την Εθνική Ασφαλιστική στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

13:17

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ξεκινά η ανακαίνιση 238 σχολείων

13:16

Υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

13:09

Mondelēz: Το εργοστάσιο σοκολατοποιΐας «Παυλίδη» επισκέφθηκε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

13:01

Παπαθανάσης: Τέσσερις νέες παρεμβάσεις για βελτίωση της καθημερινότητας στην Αρκαδία

12:58

Το 68% των κωδικών μπορούν να χακαριστούν σε μία μέρα - Ποιο λάθος κάνουν οι χρήστες

12:55

H Optimus Energy πρωτοπορεί και στην υπερπροσφορά παραγωγής ΑΠΕ

12:49

ΕΕ: Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν βλέπει πλέον τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο εταίρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider