«Stress tests» στις κυβερνοεπιθέσεις θα κάνουν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Stress tests» στις κυβερνοεπιθέσεις θα κάνουν οι τράπεζες

Τη δυνατότητα να τεστάρουν τις αντοχές τους στις επιθέσεις των χάκερ, οι οποίες αυξάνονται επικίνδυνα, παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω ειδικού πλαισίου δοκιμών που δημιούργησε για τις τράπεζες.

Το πλαίσιο Threat Intelligence Based Ethical Red Teaming (TIBER-EU) αξιολογεί την ανθεκτικότητα των χρηματοοικονομικών εταιρειών στην απειλή των κυβερνοεπιθέσεων και εντοπίζει τυχόν αδυναμίες προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της λειτουργίας του συνολικού χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ.

Τα «stress tests κυβερνοασφάλειας» περιλαμβάνουν ελεγχόμενες και εξατομικευμένες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με τις τακτικές που εφαρμόζουν οι χάκερ βάσει των σοβαρότερων επιθέσεων που έχουν καταγραφεί έως σήμερα.

Τα οφέλη για τις τράπεζες και τις λοιπές εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι ότι θα μπορούν να έχουν εικόνα για το πόσο καλά θωρακισμένες είναι απέναντι στις κυβερνοαπειλές. Το νέο πλαίσιο απευθύνεται και σε οργανισμούς με διασυνοριακές δραστηριότητες που έγκεινται σε διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια σε κάθε δικαιοδοσία. Μπορούν να προέρχονται είτε από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, είτε και από άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με τη σχετική που εξέδωσε η ΕΚΤ την Τετάρτη, έγκειται στις αρμόδιες αρχές και τα ίδια τα ιδρύματα να κρίνουν εάν και πότε θα κάνουν τα τεστ, το οποίο σημαίνει ότι -για την ώρα τουλάχιστον- δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα αλλά είναι προαιρετικά. Σημειώνεται δε ότι δεν πρόκειται για τεστ επιτυχίας/αποτυχίας, καθώς ο σκοπός τους είναι να επισημάνουν τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα κάθε ιδρύματος σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας, ώστε να θωρακιστούν ακόμη καλύτερα απέναντι στους χάκερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider