Κατατέθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή των εμπόρων για τις Κυριακές

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή των εμπόρων για τις Κυριακές

Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αγωγή για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων αλλά και οι εκπρόσωποι των εμποροϋπάλληλων ελπίζουν ότι για μια ακόμη φορά θα καταφέρουν να μπλοκάρουν την απόφαση της κυβέρνησης και των θεσμών για απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας καθώς εκτιμούν ότι αυτό αποτελεί παράθυρο για την πλήρη απελευθέρωση.

Το αίτημα για ακύρωση της υπουργικής απόφασης προσυπογράφουν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη ειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές έδειξε τουλάχιστον για τους μικρούς της αγοράς ότι δεν υπήρξαν οφέλη σε αντίθεση με τα κόστη που για όσους επιλέγουν να ανοίγουν τις θεσμοθετημένες Κυριακές αυξάνονται δυσανάλογα.

Η θέση που υποστηρίζουν τόσο οι μικρομεσαίοι (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) όσο και οι εμποροϋπάλληλοι (ΟΙΥΕ) είναι ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις Κυριακές δεν είναι τίποτε άλλο από μια «φωτογραφική διάταξη που αφορά ελάχιστα μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα». Μάλιστα υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό είναι, ενώ παράλληλα δεν προσφέρει νέες θέσεις εργασίας αντίθετα σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγγείλει περιπτώσεις αδήλωτης απασχόληση.

Μέχρι σήμερα πάντως το σύνολο της αγοράς, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κρατούν στάση αναμονής ενώ τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων λειτούργησαν αποτρεπτικά για αρκετούς επιχειρηματίες. Ωστόσο χθες Κυριακή 23 Ιουλίου και μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης λειτούργησαν τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα (ΙΚΕΑ, Κωστόβολος, Factory Outlet και Leroy Merlin). Μεμονωμένες περιπτώσεις καταστημάτων άνοιξαν και σε άλλες περιοχές όπου ο νόμος το επιτρέπει, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες επιχειρήσεις που διατηρούν καταστήματα σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν και εκείνες κατά της υπουργικής απόφασης, καθώς εκτιμούν ότι δημιουργεί προβλήματα στον ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι περιοχές της περιφέρειας Αττικής και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από το Μάιο εως και τον Οκτώβριο, είναι:

-Το τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού και Γλυφάδας.

-Η περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.

-Η περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισίστρατου, Πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου έως Λεωφόρο Ποσειδώνος.

-Η περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

-Η περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Έλλης, Λεωφ. Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανάσιου Διάκου, Κοτοπούλη, Π. Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος.

-Η περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

-Το τμήμα του Ακινήτου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο λειτουργεί ως Εμπορικό Πάρκο.

-Την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider