Το 2013, λίγο πριν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ εισάγει την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης του στο χρηματιστήριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook προσπάθησε να κατασκευάσει ένα κινητό τηλέφωνο.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, με την κωδική ονομασία «Buffy», το τηλεφωνικό πρότζεκτ του Facebook εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου από ένα φιλόδοξο «όλα σε ένα» smartphone σε κάτι πολύ πιο απλό: Ένα λογισμικό που χτίστηκε πάνω σε μια συσκευή HTC. Με την ονομασία «Facebook Phone» και την παρουσίαση του σε μια μεγάλη εκδήλωση Τύπου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, το έργο τελικά απέτυχε.
Αλλά τα κίνητρα πίσω από το Buffy δεν εξαφανίστηκαν ποτέ. Ο Ζούκερμπεργκ παλεύει εδώ και καιρό με την έλλειψη ελέγχου στη διανομή των προϊόντων της εταιρείας του. Για να προσεγγίσουν το Facebook και το Instagram τους καταναλωτές, ο ίδιος πρέπει να βασίζεται σε smartphones που υποστηρίζονται από την Apple και την Google, δύο ανταγωνιστές που σίγουρα δεν θεωρούν τη Meta βασική παράμετρο κατά την κατασκευή των λειτουργικών συστημάτων κινητής τηλεφωνίας τους. «Θα ήμασταν πολύ πιο κερδοφόροι, η επιχείρησή μας θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν είχαμε όλους αυτούς τους φόρους ή κανόνες που μας έχουν επιβάλει οι πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ στο Bloomberg το περασμένο καλοκαίρι.
Για χρόνια, αυτή η έλλειψη επιρροής έχει κάνει τον μεγιστάνα της τεχνολογίας να αναζητά μια λύση. Στα «έξυπνα γυαλιά» με τεχνητή νοημοσύνη, ελπίζει ότι έχει βρει μια.
Η Meta έχει αφιερώσει χρόνια στην κατασκευή των έξυπνων γυαλιών Ray-Ban Meta, τα οποία έχουν γίνει ένα από τα αγαπημένα πράγματα για τα οποία μιλάει ο Ζούκερμπεργκ στις εκθέσεις για τα κέρδη, και τα φοράει συχνά και ο ίδιος. Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Meta επένδυσε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην EssilorLuxottica, τον παγκόσμιο κατασκευαστή γυαλιών που αποτελεί τη μητρική εταιρεία της Ray-Ban. Είναι ένα σημάδι της πεποίθησης του Ζούκερμπεργκ ότι τα έξυπνα γυαλιά με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μια μέρα να αντικαταστήσουν το smartphone σας. Αντί να περπατάτε με έναν υπερυπολογιστή στην τσέπη σας, θα φοράτε έναν στο πρόσωπό σας - και αν όλα πάνε καλά, η Meta θα τον έχει κατασκευάσει.
Αυτό που παραμένει ασαφές είναι αν αυτό είναι το μέλλον που επιθυμούν οι καταναλωτές. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι εκεί έξω που είναι πρόθυμοι να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο με γυαλιά ή να μιλήσουν δυνατά σε έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης ενώ περπατούν στο πεζοδρόμιο; Είναι οι άνθρωποι που δεν χρειάζεται καν να είναι πρόθυμοι να φορούν γυαλιά όλη την ώρα; Σε αντίθεση με ένα smartphone, τα έξυπνα γυαλιά είναι επίσης μια δήλωση μόδας.
Μέχρι στιγμής, τα πρώτα αποτελέσματα ακούγονται πολλά υποσχόμενα. Η Meta πούλησε 1 εκατομμύριο ζευγάρια γυαλιών Ray-Ban πέρυσι, δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ στους υπαλλήλους τον Ιανουάριο. Τον Απρίλιο, είπε στους επενδυτές ότι οι πωλήσεις είχαν τριπλασιαστεί και οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες είχαν τετραπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.
Αλλά η μετάβαση από 1 εκατομμύριο σε 10 εκατομμύρια ή 100 εκατομμύρια θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ - αν συμβεί ποτέ - και η Meta βλέπει με το βλέμμα της την προοπτική ενός σκληρότερου ανταγωνισμού. Όπως είπε ο Ζούκερμπεργκ στους υπαλλήλους του τον Ιανουάριο, «ουσιαστικά εμείς εφηύραμε την κατηγορία και οι ανταγωνιστές μας δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα». Αυτό πρόκειται να αλλάξει ριζικά, καθώς η Apple σχεδιάζει το ντεμπούτο των δικών της γυαλιών τεχνητής νοημοσύνης το 2026.
Η άφιξη της Apple επικυρώνει την επένδυση του Ζούκερμπεργκ. Θέτει επίσης μια σημαντική πρόκληση για το όραμά του.