Τεράστιες δυνατότητες προώθησης επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ινδίας - Ελλάδας - Κύπρου, εντοπίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, σε μια μάλιστα, συγκυρία όπου οι οικονομικές προκλήσεις συναντούν γεωπολιτικές παραμέτρους.
Μιλώντας στο πρώτο επιχειρηματικό Forum του IGC Business & Investment Council που διοργάνωσε η τράπεζα, ο Φ. Καραβίας, αναφέρθηκε στη σημασία του διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (IMEC), στη μία πλευρά του οποίου βρίσκονται σταθερά Ελλάδα και Κύπρος. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει την πλήρη αμερικανική υποστήριξη (πέρα από την ΕΕ) για τη διαμόρφωση μιας ασφαλούς, εύκολης και οικονομικά αποδοτικής γραμμής μεταφοράς αγαθών από την Ινδία και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ασίας, προς τη Δύση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας εστίασε σε τέσσερις παραμέτρους για τη δημιουργία μιας βιώσιμης, μακροπρόθεσμης «γέφυρας» Ανατολής - Δύσης που θα καταστήσουν τον IMEC ένα επιτυχημένο εγχείρηματα. Τα λιμάνια είναι κομβικής σημασίας, με την Ελλάδα να διαθέτει πληθώρα επιλογών, καθώς πέρα από αυτό του Πειραιά, υπάρχει της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Βόλου αλλά και άλλα. Επιπλέον απαραίτητα είναι τα κέντρα logistics που αποτελούν ένα σημαντικό αναπτυσσόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, με αρκετά σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις.
Εν συνεχεία προκύπτει η ανάγκη των data (δεδομένα) που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ήδη, υπάρχει ένας διάδρομος δεδομένων, παράλληλος με τον IMEC, ο EMC (East to Med data Corridor - υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων), υπό την κοινοπραξία των TTSA, ΔΕΗ και Saudi Telecom. Η δεύτερη φάση αυτού, στοχεύει στην επέκταση της συνδεσιμότητας στην Ασία, ιδίως στην Ινδία. Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας στις χώρες που εμπλέκονται σε αυτό, εντάσσονται Ελλάδα, Κύπρος, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Ισραήλ, Γαλλία και Ιταλία. Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν τα πρώτα σημεία στην Ευρώπη. Έμφαση, σύμφωνα με τον ίδιο. θα πρέπει να δοθεί στην ολοκλήρωση του ανατολικού τμήματος αυτού του έργου, προς την Ινδία και μέσω αυτής, προς τη Σιγκαπούρη. Ζωτικής σημασίας κρίνονται τα data centers που, όπως και τα logistics, αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό στην Ελλάδα.
«Συναλλασσόμαστε ήδη με ινδικές εταιρείες, επιδιώκουμε περισσότερα»
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Φ. Καραβίας, είναι ο διάδρομος για κεφάλαια και προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος θα λειτουργήσουν ως «πύλες εισόδου» για ινδικές εταιρείες που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρη την ΕΕ, με την Eurobank να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξυπηρέτηση των ινδικών εταιρειών. Άλλωστε έχει υποβάλλει ήδη αίτημα για τη δημιουργία μόνιμου desk (γραφείο αντιπροσωπείας) στη Βομβάη, αναμένοντας τους επόμενους μήνες το «πράσινο φως», όπως επισήμανε μεταξύ άλλων ο CEO της Eurobank.
Η Κύπρος έχει, διαθέτει μακρά παράδοση στην υποδοχή ξένων εταιρειών, στην ίδρυση holdings και μέσω αυτών, στην διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, διαθέτει νομικό σύστημα κοινού δικαίου και είναι μέλος της Κοινοπολιτείας και της ΕΕ, με ένα πλούσιο οικοσύστημα επαγγελματικών υπηρεσιών. Η Eurobank, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Μεγαλόνησο, έχει καταφέρει ήδη, να εξυπηρετεί μερικές ινδικές εταιρείες, επιδιώκοντας ακόμη μεγαλύτερες συναλλαγές με αυτές, δη, που είναι μόνιμα εγκατεστημένες εκεί.
Τέλος, μια σημαντική πτυχή της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, αφορά τη βελτίωση της μετακίνησης των ανθρώπων. Η σύνδεση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας, μέσω προγραμματισμένων πτήσεων, κρίνεται απαραίτητη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, ανέφερε ο Φ. Καραβίας.