Ανοιχτό, άφησε το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των στρατηγικών κινήσεων ανόργανης ανάπτυξης, μέσω εξαγορών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, στους αναλυτές.
Στόχος του ομίλου είναι η περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης, σε πυλώνες δραστηριοποίησης που παράγουν προμήθειες και χρήζουν βελτίωσης. Στη βάση αυτού άλλωστε υλοποιήθηκαν και οι εξαγορές των FlexFin, Axia Ventures, ενώ η εξαγορά της AstroBank προσφέρει γεωγραφική διαφοροποίηση. Παράλληλα, η συνεργασία Alpha - UniCredit (56 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές εργάζονται για την ανάπτυξη εργασιών σε πληθώρα πεδίων δραστηριοτήτων) έχει ήδη ξεκινήσει από το βραχίονα των capital markets, ενώ το κομμάτι των payments απαιτεί περαιτέρω ενσωμάτωση, με τα συστήματα πληρωμών της UniCredit να είναι είναι ζωτικής σημασίας για την απρόσκοπτη εμπειρία πελατών, όπως ανέφερε ο CEO της Alpha.
Η διοίκηση της Alpha αναφέρθηκε στο ισχυρότερο τρίμηνο στην ιστορία της τράπεζας, στον αμυντικό ισολογισμό της στη βάση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της.
Δεν προκύπτουν ενδείξεις επιβράδυνσης των εκταμιεύσεων - Στα 3,8 δισ. τα δάνεια σε shipping
Επιπλέον ως προς τον ευρύτερο πιθανό αντίκτυπο των δασμών και της αβεβαιότητας που προκαλούν αυτοί στο πεδίο της πιστωτικής επέκτασης, η διοίκηση ανέφερε πως η τρέχουσα επίδραση παραμένει αβέβαιη, καθώς το σοκ και η αστάθεια στο πεδίο της ζήτησης θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αύξηση δανείων. Ωστόσο, η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική ενδέχεται να αντισταθμίσουν αυτές τις επιπτώσεις. Η διοίκηση της Alpha τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης στη ροή των εκταμιεύσεων δανείων, συμπληρώνοντας πως οι διαρθρωτικές επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στην Ελλάδα υπερτερούν των προσωρινών διεθνών αναταραχών.
O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha έκανε λόγο για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 2 δισ. ευρώ για φέτος, παρατηρώντας μια αξιοσημείωτη μετατόπιση της τάσης από τις υπηρεσίες στη μεταποίηση. Ως προς το σκέλος του retail, η πιστωτική επέκταση προέρχεται από την αύξηση των καταναλωτικών και των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η ζήτηση για στεγαστικά παραμένει υποτονική.
Ως προς την ποιότητα του ενεργητικού, η τράπεζα διαθέτει έγκαιρους δείκτες προειδοποίησης για δυσχέρειες στο χαρτοφυλάκιο δανείων, ενώ δεν εντοπίστηκαν ευπάθειες κατά το πρώτο τετράμηνο. Τα μοντέλα κινδύνου βάσει του IFRS 9 ενδέχεται να προσαρμοστούν αργότερα φέτος (μεγαλύτερη ορατότητα). Σχετικά με έναν ήπια υψηλότερο σχηματισμό στα στεγαστικά δάνεια, ο CFO του ομίλου, Β. Κοσμάς ανέφερε πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προληπτική διαχείριση της έκθεσης Σταδίου II, ενώ εκκινεί πρόγραμμα για την εύρεση βιώσιμων λύσεων για την έκθεση σε αυτό το στάδιο. Όπως συμπλήρωσε, είναι σημαντικό είναι ότι αυτό έχει ήδη προϋπολογιστεί, επομένως δεν επηρεάζει το κόστος κινδύνου ή την καθοδήγηση για τα NPEs για το έτος.
Η Alpha κατέγραψε καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 0,6 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, με χορηγήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ - μετά το δυνατό τέταρτο τρίμηνο με εκταμιεύσεις 4 δισ. ευρώ - αλλά και πρόωρες αποπληρωμές δανείων ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων, ήτοι 2,36 δισ. ευρώ καλύψθηκε από τις επιχειρήσεις και μόλις 145 εκατ. ευρώ αφορούσαν την υπόλοιπη βάση πελατών (ιδιώτες). Τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια καλύπτουν το 73% της συνολικής «πίτας» δανείων της τράπεζας, με τα στεγαστικά στο 17% και τα δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 5%. Στα 3,8 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το χαρτοφυλάκιο δανείων στο shipping, με το 44% να αφορά πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου (dry bulk) και το 34% tankers. Όπως ανέφερε η διοίκηση, αναφορικά με τα ρίσκα στο κομμάτι του shipping, οι πελάτες της Alpha διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς και ιστορικό ανθεκτικότητας.
Η εικόνα σε καθαρά έσοδα από τόκους και προθεσμιακές
Η διοίκηση εκτίμησε πως τα καθαρά έσοδα από τόκους ενδέχεται να είναι ελαφρώς υψηλότερα του πρώτου τριμήνου, στη βάση της μεγαλύτερης έντασης μειώσεων των επιτοκίων, της χαμηλότερης ευαισθησίας στα επιτόκια στο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων, υστερώντας σε σχέση με το Euribor, και μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων που επηρεάζει το χαρτοφυλάκιο τίτλων της. Να σημειωθεί πως τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν ελαφρώς υψηλότερα του consensus των αναλυτών (393 εκατ. ευρώ) για το πρώτο τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 3% περίπου έναντι του τέταρτου τριμήνου, στα 395 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση διατήρησε σταθερό το πλαίσιο ευαισθησίας, αναμένοντας για κάθε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στα επιτόκια, επιβάρυνση 15 εκατ. ευρώ περίπου στα καθαρά έσοδα από τόκους, όπως και το στόχο για τα τελευταία, για τουλάχιστον 1,65 δισ. ευρώ φέτος.
Στην εγχώρια καταθετική βάση, ευνοϊκό κρίνεται το γεγονός της αποφόρτισης των προθεσμιακών κατά 0,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 26% του συνόλου των καταθέσεων στην Ελλάδα, ποσοστό που ψηλώνει στο 28% σε επίπεδο ομίλου. Το spread στις προθεσμιακές διαμορφώθηκε στο 2,43%, από 2,61% στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο ομίλου και συνόλου υποχώρησε στο 2,01%, έναντι 2,21%.
Αναβαθμίζει στόχους με «μοχλούς» Astrobank - Axia Ventures
Η διοίκηση της Alpha ποντάρει πολλά στις εξαγορές που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα - Astrobank, Axia Ventures - δίνοντας μια πρώτη γεύση του οφέλους που θα καρπωθεί ο όμιλος. Στη βάση του business plan που ανακοίνωσε με τα αποτελέσματα χρήσης 2024, η τράπεζα αναβαθμίζει ROTE και EPS με ορίζοντα το 2027, με τις συναλλαγές να έχουν επίδραση 60 μονάδες βάσης σε CET1. Η Astrobank αναμένεται να ενισχύσει κατά 60 μονάδες βάσης το ROTE και κατά +5% τα EPS, ενώ η προσθήκη της Axia κατά 15 μονάδες και +1,4% αντίστοιχα (με ξεδίπλωμα συνεργειών). Συνεπώς ο στόχος για ROTE αναβαθμίζεται στο 13%, από 12% και τα κέρδη ανά μετοχή σε άνω των 0,45 ευρώ, από 0,42 ευρώ.
Η εξαγορά της Axia πληροί τα κριτήρια της τράπεζας στο σκέλος του Μ&Α (διατήρηση μερισματικής πολιτικής, ROI άνω του 15% - RoCET - EPS accretive), έχοντας απόδοση επενδεδυμένου κεφαλαίου άνω του 20% και θα ολοκληρωθεί στο τρίτο τρίμηνο. Παράλληλα, δημιουργείται η μεγαλύτερη πλατφόρμα επενδυτικής τραπεζικής και capital markets στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή η συνεργασία θα τριπλασιάσει τα έσοδα από τις υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής και αξιογράφων από 10 - 15 εκατ. ευρώ ετησίως, σε περισσότερα από 45 εκατ. ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, η τράπεζα διαθέτει ισχυρό πλεόνασμα κεφαλαίου, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο για την αναζήτηση και νέων ευκαιριών αναπτυξιακής διάστασης.
Η διοίκηση της τράπεζας έχει καθοδηγήσει για 8% EPS CAGR μεταξύ 2024 - 2027, ενώ με την ένταξη του προγράμματος επαναγοράς ιδίων (50% payout στη φετινή χρήση εκ του οποίου το 75% θα λάβει τη μορφή buyback) θα φτάσει στο 16%. Έτσι από τα 0,35 ευρώ ανά μετοχή το 2024, η Alpha αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 0,39 ευρώ φέτος χωρίς το buyback (+0,03 ευρώ πρόσθετη ενίσχυση από buyback) προτού ενισχυθούν στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή το 2027 (+0,13 ευρώ πρόσθετη ενίσχυση από buyback), υπό το σενάριο διατήρησης του παραπάνου μοντέλου επιβράβευσης των μετόχων.
Ο δείκτης CET1 Fully Loaded διαμορφώθηκε στο 16,7% , υποχωρώντας στο 16,3% λαμβάνοντας πρόβλεψη για payout 50% από τα κέρδη της φετινής χρήσης. Η οργανική παραγωγή κεφαλαίου (+71 μονάδες βάσης) αλλά και το υψηλό απόθεμα αναβαλλόμενου φόρου (DTA), που αφαιρείται από τα εποπτικά κεφάλαια (+20 μονάδες βάσης), δίνοντας τη δυνατότητα στην τράπεζα να συμψηφίζει από το πλεονάζον DTA, αυξάνοντας έμμεσα την κεφαλαιακή της θέση, υπερέβησαν της επιτάχυνσης της απόσβεσης DTC, των RWAs, του κόστους AT1 και του πλήρη αντίκτυπου του CRR3 (27 μονάδες βάσης) από την υιοθέτηση της «Βασιλείας IV».
Έσωσαν την παρτίδα στις προμήθειες asset management - bancassurance
Τα έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα 108 εκατ. ευρώ, από 114 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η υποχώρηση σε τριμηνιαία βάση οφείλεται στα κυβερνητικά μέτρα που έλαβαν χώρα στο σκέλος των «λαϊκών» προμηθειών, που δημιούργησαν μια πίεση της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ, αλλά και της ηπιότερης πιστωτικής επέκτασης έναντι του τετάρτου τριμήνου. Τα έσοδα από προμήθειες που αφορούν έξοδα χορήγησης δανείων και κάρτες - πληρωμές λογαριασμών υποχώρησαν σωρευτικά κατά 13 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων αντισταθμίστηκε από τους δυναμικούς πυλώνες του asset management (στα 30 από 25 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο) και του bancassurance (στα 7 από 4 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο).