Νέα δεδομένα στον εγχώριο χάρτη του λιανεμπορίου δημιουργεί η μαζική επέλαση, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερων ξένων αλυσίδων ένδυσης, οι οποίες διεκδικούν σημαντικά μερίδια σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά.
Κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο γνωστές αλυσίδες μόδας, κυρίως από την Πολωνία, την Τουρκία και εσχάτως από τη Γαλλία αλλά και τη Γερμανία, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα, προσδοκώντας να πρωταγωνιστήσουν στα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα. Καθώς δε οι περισσότερες εξ αυτών είναι εκπτωτικές και εξυπηρετούν τις αρχές της γρήγορης μόδας (fast fashion), «κοιτάζουν» με αξιώσεις τους πολυεθνικούς γίγαντες Zara και H&M, ενώ ενισχύουν τον ανταγωνισμό έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν τον δικό τους χώρο στο εγχώριο retail. Μάλιστα, οι ξένοι «παίκτες» που έρχονται στη χώρα μας, ξεδιπλώνουν δυναμικά τα επενδυτικά τους σχέδια επί ελληνικού εδάφους, αναπτύσσοντας καταστήματα απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα με θεαματικούς ρυθμούς.
Έρχεται στην Ελλάδα η γερμανική αλυσίδα ένδυσης New Yorker
Το χαλί για την είσοδό του στην Ελλάδα στρώνει ο γερμανικός «γίγαντας» της μόδας New Yorker . Στις 29 Απριλίου γνωστοποιήθηκε στο ΓΕΜΗ η ίδρυση, μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης, της εταιρείας New Yorker Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με έδρα τον δήμο Αθηναίων (Ιπποκράτους 7) και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ.
Ως κύρια δραστηριότητα της εταιρείας ορίζεται το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, ενώ στις δευτερεύουσες περιλαμβάνεται το χονδρικό εμπόριο ειδών ιματισμού και υποδημάτων, κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά και μη οικιστικά κτήρια, κατασκευή άλλων ενδυμάτων και εξαρτημάτων ένδυσης, λιανικό εμπόριο υποδημάτων, αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων. Μοναδικός δε εταίρος της νεοσυσταθείσας εταιρείας είναι η γερμανική NEW YORKER RETAIL INTERNATIONAL GMBH, ενώ στη διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής τοποθετούνται οι Jonas Lutz Gnauck, Helene Steiner και Wolfgang Otto Fuerstberger.
Η ιστορία της γερμανικής αλυσίδας ένδυσης ξεκινά το 1971, όταν οι Tilmar Hansen και Michael Simson αποφάσισαν να ανοίξουν ένα κατάστημα με τζιν στο Φλενμπουργκ.
Λίγο καιρό αργότερα μπήκε στην εταιρεία και ο Friedrich Knapp, ο οποίος αργότερα ανέλαβε καθήκοντα managing director. Οι τρεις άντρες προχώρησαν στην ίδρυση της SHK-Jeans GmbH, ανοίγοντας τα πρώτα καταστήματα στη Γερμανία τις δεκαετίες ‘70 και ‘80.
Το δε πρώτο κατάστημα με την επωνυμία New Yorker άνοιξε το 1982 στο Κίελο, ενώ το 1994 η εταιρεία πραγματοποίησε το πρώτο βήμα διεθνοποίησής της, επεκτείνοντας το δίκτυο καταστημάτων της στην Αυστρία. Τα επόμενα χρόνια η εξέλιξη της εταιρείας κρίνεται εντυπωσιακή, με την επέκτασή της να αποκτά σχεδόν πανευρωπαϊκό χαρακτήρα.
Επεκτείνεται σε Πολωνία, Ισπανία, Δανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Βέλγιο, Κροατία, Ολλανδία, Ρωσία, Λιθουανία, Λετονία, ενώ το 2007 σηματοδοτεί την είσοδό της στον αραβικό κόσμο και δη στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακολουθεί η επέκτασή της σε Σουηδία, Σερβία, Ρουμανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο. Το 2011 φτάνει στο Καζακστάν και την Ουκρανία, ενώ ακολουθούν έναν χρόνο αργότερα η Φινλανδία, η Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, η Αρμενία. Το 2013 η εταιρεία επεκτείνεται στο Κατάρ και το Μαρόκο, ενώ ακολουθούν το 2019 η Αλβανία και το 2020 η Αίγυπτος και η Μολδαβία.
Η μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας, όπως είναι φυσικό, είναι η γερμανική, με ένα δίκτυο που προσεγγίζει τα 300 καταστήματα, ενώ πολύ σημαντικές αγορές χαρακτηρίζονται η πολωνική και η αυστριακή, με πλέον των 80-90 καταστημάτων έκαστη.
Μέσα σε 54 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής, η New Yorker διατηρεί σήμερα περισσότερα από 1.200 καταστήματα σε 47 χώρες και 3 ηπείρους του κόσμου, απασχολώντας πάνω από 23.000 υπαλλήλους. Μότο της; «Ντύσου για τη στιγμή», με το οποίο φιλοδοξεί σύντομα να κερδίσει και την ελληνική αγορά…
Στα τέλη του 2024 το «ντεμπούτο» της γαλλικής Kiabi στην Ελλάδα
Στις 12 Δεκεμβρίου 2024 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το πρώτο κατάστημα Kiabi στην Ελλάδα. Το πρώτο κατάστημα της γαλλικής αλυσίδας ένδυσης Kiabi άνοιξε στην Πάτρα, στο εμπορικό πάρκο Top Parks της Trade Estates του ομίλου Fourlis, στην Ακτή Δυμαίων.
Να σημειωθεί εδώ ότι το εμπορικό σήμα Kiabi σε Μάλτα και Κύπρο αναπτύσσει η Hudson, ενώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο ιδρύθηκε η Hudson Ελλάς, προκειμένου να προετοιμάσει την έλευση της γαλλικής αλυσίδας και στη χώρα μας. Ήταν στις 10 Ιουνίου 2024 όταν καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει τη σύσταση της εταιρείας Hudson Ελλάς Μονοπρόσωπη ΑΕ, μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται στα 25.000 ευρώ. Την εταιρεία ίδρυσε η Hudson Holdings που εδρεύει στη Μάλτα, με κύριο σκοπό και δραστηριότητα «να ασκεί τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητες μιας εμπορικής εταιρείας στον κλάδο της μόδας και της αθλητικής ένδυσης και συγκεκριμένα να εμπορεύεται (λιανική) και ειδικά αλλά όχι αποκλειστικά να αγοράζει, να πωλεί, να κατασκευάζει, να εξάγει, να εισάγει, να προμηθεύει, να διανέμει ή να παρέχει κάθε άλλου είδους οργανωμένη εμπορική δραστηριότητα για τη διανομή των εν λόγω προϊόντων».
H Hudson θεωρείται ο κορυφαίος όμιλος λιανικού εμπορίου στη Μάλτα, ενώ επικεντρώνεται κυρίως στη μόδα και τα αθλητικά είδη. Η έδρα του ομίλου είναι στη Μάλτα, ωστόσο διαθέτει ισχυρή παρουσία σε Ευρώπη και Αφρική, ενώ διατηρεί γραφεία σε Ιταλία, Κύπρο, Μαρόκο, Αλγερία και Νιγηρία. Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνει πολύ γνωστά brands όπως Armani Exchange, Calvin Klein, Columbia, Converse, Crocs, Eastpak, Emporio Armani, Mango, Nike, Tommy Hilfiger, Urban Jungle.
H «απόβαση» της Kiabi την κυπριακή αγορά, δια χειρός πάντοτε της Hudson, έλαβε χώρα το 2021, με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει, μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, στο διάσημο Metropolis Mall στη Λάρνακα. Το δεύτερο κατάστημα άνοιξε έναν χρόνο αργότερα στο Neon Mall, ενώ πλέον η Kiabi διατηρεί τρία καταστήματα στην Κύπρο. Τα εγκαίνια του τρίτου καταστήματος πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ενώ το νέο κατάστημα βρίσκεται στο Mall of Engomi στη Λευκωσία και εκτείνεται σε έναν χώρο 820 τμ.
Η Kiabi είναι μια low cost γαλλική αλυσίδα ένδυσης ενώ το κεντρικό της μότο είναι «μόδα σε χαμηλές τιμές». Ανήκει στην πανίσχυρη οικογένεια Mulliez, η οποία διοικεί τον όμιλο Association Familiale Mulliez (AFM), ενώ άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη Βόρεια Γαλλία το 1978. Η Kiabi διαθέτει περισσότερα από 570 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες του κόσμου, ενώ στο τέλος του 2022 είχε κύκλο εργασιών 2,2 δισ. ευρώ.
Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι Πολωνοί – Τα σχέδια των αλυσίδων Pepco και Sinsay
Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο ψηλά θέτει τον πήχη της ανάπτυξής της στην Ελλάδα η πολωνική αλυσίδα ένδυσης και ειδών σπιτιού Pepco - γνωστή σε πολλούς ως το αντίπαλο δέος της Jumbo - ποντάροντας σε ακόμη περισσότερα σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά.
Έχοντας συμπληρώσει 2,5 περίπου χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η Pepco διατηρεί αισίως περισσότερα από 40 καταστήματα στη χώρα μας, ενώ στόχος της είναι έως το τέλος του 2025 να διαθέτει ένα δίκτυο συνολικά 60 καταστημάτων στην Ελλάδα.
Από τις αρχές δε του τρέχοντος έτους, η πολωνική αλυσίδα άνοιξε συνολικά πέντε νέα καταστήματα στην Ελλάδα και δη από δύο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ένα στο Αγρίνιο. Ειδικότερα, στις 25 Ιανουαρίου άνοιξε ένα κατάστημα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (28ης Οκτωβρίου 118), ενώ ακολούθησαν τέσσερα νέα σημεία πώλησης μέσα στον Μάρτιο. Στις 4 Μαρτίου άνοιξε κατάστημα Pepco στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (28ης Οκτωβρίου 14), ενώ στις 6 Μαρτίου και 7 Μαρτίου άνοιξαν δύο νέα καταστήματα στην Αθήνα και δη στον Ταύρο (25ης Μαρτίου 26) και στη Λεωφόρο Θηβών (Λ. Θηβών 274), αντίστοιχα. Στα μέσα Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 14 του μήνα η πολωνική αλυσίδα «έφτασε» και στο Αγρίνιο, ανοίγοντας κατάστημα στην οδό Αρχιμήδη.
Ήταν Οκτώβριος του 2022 όταν το πρώτο κατάστημα Pepco άνοιξε τις πύλες του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Piraeus Retail Park της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis. Από τότε, η επέκταση του δικτύου καταστημάτων της πολωνικής αλυσίδας κρίνεται εντυπωσιακή, ενώ μόλις μέσα στους πρώτους 12 μήνες δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα είχε ανοίξει συνολικά 22 καταστήματα.
Η πολωνική αλυσίδα εκπτωτικών καταστημάτων με έδρα το Πόζναν, μέσα σε μόλις 21 χρόνια κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη, διαθέτοντας πλέον ένα δίκτυο περισσότερων από 3.800 καταστημάτων. Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1999, ενώ τα πρώτα καταστήματα Pepco - 14 συνολικά - έκαναν την εμφάνισή τους το 2004 στις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας. Από τότε η ανάπτυξη είναι συνεχής, με την εταιρεία να συμπληρώνει μέσα σε μόλις τρία χρόνια (2007) 100 καταστήματα. Το μοντέλο λειτουργίας ξεπέρασε αρκετά σύντομα τα πολωνικά σύνορα, καθώς το 2013 ανοίγουν καταστήματα Pepco σε Τσεχία και Σλοβακία. Ένα χρόνο αργότερα, τα 500 καταστήματα είναι γεγονός, ενώ το 2015 η εταιρεία επεκτείνεται σε Ρουμανία και Ουγγαρία. Το 2016 το δίκτυο φτάνει τα 1.000 καταστήματα ενώ την περίοδο 2017-2019 τα Pepco ταξιδεύουν σε Κροατία, Σλοβενία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Βουλγαρία. Το 2020 η «απόβαση» συνεχίζεται σε Ιταλία και Σερβία, με την εταιρεία να γιορτάζει ταυτόχρονα τα εγκαίνια του χιλιοστού καταστήματός της στην Πολωνία. Ακολούθησε η επέκταση του δικτύου σε Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Πορτογαλία, ενώ το 2022 η αλυσίδα έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.
Επί του παρόντος, ο όμιλος Pepco απασχολεί πάνω από 31.000 εργαζόμενους σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας από τον Μάιο του 2021. Πλέον τα καταστήματα Pepco επισκέπτονται πελάτες που πραγματοποιούν 30 εκατ. συναλλαγές κάθε μήνα.
Έχοντας συμπληρώσει δύο χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, η πολωνική αλυσίδα ένδυσης και ειδών σπιτιού Sinsay βάζει πλώρη για ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Διαθέτοντας ένα δίκτυο που ξεπερνά τα 20 σημεία πώλησης στην Ελλάδα, η Sinsay ποντάρει σε ακόμη πιο δυναμική επέκτασή της στην αγορά το προσεχές διάστημα. Την ερχόμενη εβδομάδα ετοιμάζεται, μάλιστα, να ανοίξει ένα ακόμη κατάστημα στην Ελλάδα και δη στα Βριλήσσια στη διεύθυνση Λεωφόρο Πεντέλης 116.
Προηγήθηκε μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2025 το άνοιγμα οκτώ επιπλέον καταστημάτων επί ελληνικού εδάφους και δη σε Γιαννιτσά, Δάφνη, Μυτιλήνη, Ορεστιάδα , Θεσσαλονίκη, Άλιμο, Πάτρα και Πετρούπολη, αλλά και στα τέλη του 2024 δύο ακόμη σε Νέα Ερυθραία και Θήβα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μέσα στο καλοκαίρι άνοιξαν καταστήματα στα Τρίκαλα, την Ξάνθη και το Κιλκίς, ενώ στην επαρχία η αλυσίδα διαθέτει επίσης καταστήματα στη Λάρισα, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο, ενώ στην Αθήνα έχει επίσης παρουσία στο Αιγάλεω, στο Ρέντη, στον Πειραιά, στο Smart Park στα Σπάτα και στην Ελευσίνα.
Το πρώτο φυσικό κατάστημα της αλυσίδας Sinsay άνοιξε τις πύλες του στο ελληνικό κοινό τον Ιανουάριο του 2023, κάνοντας «πρεμιέρα» στην Ελλάδα από το Ηράκλειο της Κρήτης. Το πρώτο της κατάστημα άνοιξε στο Talos Plaza και είναι συνολικής επιφάνειας 1.500 τμ. Τα εγκαίνια του πρώτου φυσικού καταστήματος Sinsay έγιναν έναν περίπου χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος στην ελληνική αγορά. Στην Αθήνα η Sinsay έκανε το «ντεμπούτο» της το 2024, ανοίγοντας δύο καταστήματα, τον Ιανουάριο, στο Renti Park επί της Πέτρου Ράλλη και στο λιμάνι του Πειραιά επί της Αγίου Διονυσίου, αντίστοιχα.
Μέσα στο 2024 έκανε την εμφάνισή του και το Sinsay app για ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση των καταναλωτών, ενώ αυτή τη στιγμή η πολωνική αλυσίδα απασχολεί περισσότερους από 300 εργαζόμενους στη χώρα μας.
Με δέκα χρόνια παρουσίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, η Sinsay ακολουθεί τις επιταγές της προσέγγισης fast - fashion (γρήγορη μόδα) και για αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η «πολωνική Zara». Το καταναλωτικό κοινό μπορεί να βρει στα καταστήματά της ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, εσώρουχα για τη γυναίκα, τον άντρα, τα παιδιά και τα βρέφη, καθώς και είδη ομορφιάς. Ταυτόχρονα, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε είδη σπιτιού και διακόσμησης, καθώς και σε αξεσουάρ για κατοικίδια ζώα.
Η Sinsay είναι μέλος του μεγαλύτερου ομίλου μόδας της Πολωνίας LPP. Εκτός της Sinsay ο όμιλος LPP - με 30 χρόνια παρουσίας στην αγορά - αναπτύσσει ακόμη τέσσερα brands μόδας και συγκεκριμένα τα Reserved, House, Mohito και Cropp, με περισσότερα από 1.500 καταστήματα σε περισσότερες από 35 χώρες διεθνώς. Μόνο το brand Sinsay αναπτύσσεται online σε 16 χώρες, ενώ έχει φυσική παρουσία σε 18 χώρες με περισσότερα από 520 καταστήματα και 11.000 υπαλλήλους.
Ισχυρή η παρουσία και των τουρκικών αλυσίδων – Η LC Waikiki και η έλευση της Vakko
Όπως ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, η τουρκική αλυσίδα Vakko, με ιστορία που ξεπερνά τα 91 χρόνια, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα και δη στην καρδιά του Κολωνακίου, σηματοδοτώντας την άφιξή της στην Ελλάδα.
Κι ενώ οι περισσότερες ξένες αλυσίδες που έρχονται στη χώρα μας είναι συνήθως low cost, η περίπτωση της Vakko είναι διαφορετική. Με ιστορία που κρατά από το 1934, πρόκειται για μια κορυφαία μάρκα πολυτελείας, γνωστή για μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.
Στεγασμένο στο ιστορικό κτήριο του Κολωνακίου όπου έζησε η αείμνηστη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη τα τελευταία χρόνια της ζωή της, στην οδό Ηρακλείτου 9, το κατάστημα Vakko Athens εκτείνεται σε πέντε επίπεδα, φιλοξενώντας τις γυναικείες και ανδρικές συλλογές prêt-à-porter, παπούτσια, τσάντες, φουλάρια και καλλυντικά. Το ισόγειο προσφέρει μια κομψή αλληλουχία χώρων, παρουσιάζοντας τη συλλογή από eau de parfums και κολόνιες, τη σειρά ειδών σπιτιού -από σερβίτσια μέχρι λευκά είδη- καθώς και τη χειροποίητη σειρά Vakko Chocolate. Οι δύο πρώτοι όροφοι είναι αφιερωμένοι στη γυναικεία μόδα και τα αξεσουάρ, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος όροφος φιλοξενούν τις συλλογές ένδυσης, αξεσουάρ και υποδημάτων για άνδρες.
Η Vakko ιδρύθηκε το 1934 στην Κωνσταντινούπολη από τον Vitali Hakko, έναν αληθινό οραματιστή με τολμηρό, ελεύθερο πνεύμα και σκέψη μπροστά από την εποχή του. Σήμερα, η εταιρεία αναγνωρίζεται ως κορυφαίος πολυτελής οίκος μόδας και lifestyle, συνεχίζοντας να ενστερνίζεται το όραμα του ιδρυτή υπό τη διεύθυνση του γιου του, Cem Hakko. Από τότε που ανέλαβε ο Cem Hakko έχει επεκτείνει τη μάρκα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας.
Την ίδια στιγμή, ολοένα και ισχυροποιεί τη θέση της στην ελληνική αγορά και η τουρκική αλυσίδα ένδυσης και ειδών σπιτιού LC Waikiki. Η εκπτωτική αλυσίδα, γνωστή επίσης και ως «τουρκικά Zara», μετρά αισίως επτά χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, τον Φεβρουάριο του 2024 η ελληνική θυγατρική του τουρκικού κολοσσού, η LC Waikiki ΜΕΠΕ, προχώρησε σε αλλαγή της έδρας της στη χώρα μας, καθώς και σε αύξηση του εταιρικού της κεφαλαίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που αναρτήθηκαν πέρυσι στο ΓΕΜΗ, η έδρα της εταιρείας έχει μεταφερθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στη διεύθυνση Μητροπόλεως 14 στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη και δη στο εμπορικό κέντρο Philipos Business Center.
Στο τέλος της χρήσης 2023, η LC Waikiki διατηρούσε 13 συνολικά καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου της στην ελληνική αγορά με ένα δίκτυο 30 καταστημάτων έως το 2026.
Στην Ελλάδα η τουρκική αλυσίδα ήρθε το 2018 ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στην Ξάνθη, ενώ η «κάθοδος» στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μόλις το 2022. Καταστήματα διατηρεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα, η Κόρινθος κ.α.
Με αφετηρία το Παρίσι το 1988, η αλυσίδα ενδυμάτων και ειδών σπιτιού LC Waikiki πέρασε το 1997 σε τουρκικά χέρια. Με σύνθημα «Όλοι αξίζουν να ντύνονται καλά», επιδιώκει να προσφέρει μόδα σε προσιτές τιμές σε κάθε οικογένεια παγκοσμίως, ενώ ο εμπορικός της στόχος είναι να καταστεί μια από τις κορυφαίες επωνυμίες λιανικής πώλησης προϊόντων μόδας στην Ευρώπη, διεκδικώντας με αξιώσεις μερίδια αγοράς από τους «ισχυρούς» του κλάδου, Zara και H&M.
Η εμπορική της παρουσία στην Τουρκία ξεκίνησε το 2000, ενώ η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο εξωτερικό αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2009 στη Ρουμανία. Σήμερα, λειτουργούν περισσότερα από 1.200 καταστήματα σε 54 χώρες ανά τον πλανήτη, ενώ δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως… κάθε εβδομάδα η LC Waikiki ανοίγει ένα νέο κατάστημα κάπου στον κόσμο!
Παρουσία με δύο καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα έχει και η τουρκική αλυσίδα γυναικείων εσωρούχων Penti. Ο τουρκικός όμιλος Penti έχει ισχυρό επιχειρηματικό αποτύπωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως κάλτσες, εσώρουχα, αξεσουάρ, είδη θαλάσσης κ.α.
Στην Ελλάδα μάλιστα αποφάσισε να ισχυροποιήσει έτι περαιτέρω τη θέση του, προχωρώντας τον Ιούνιο του 2024 στην ίδρυση της Penti Μονοπρόσωπη Α.Ε. με διαχειριστή τον Mert Karaibrahimoglu, διευθύνοντα σύμβουλο της αλυσίδας Penti.
Το πρώτο κατάστημα Penti στην Ελλάδα άνοιξε στην Αλεξανδρούπολη λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ ακολούθησε το 2021 και ένα δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη.
Η ιστορία του ομίλου ξεκίνησε το μακρινό 1950 όταν δύο ξεχωριστές εταιρείες που ιδρύθηκαν από τους αδερφούς Mois και Yasef Kariyo για την παραγωγή κάλτσας ενώθηκαν κάτω από την ίδια στέγη, ενώ η επωνυμία Penti ήρθε πολύ αργότερα και δη το 1984.
Το 1999 έγινε το πρώτο βήμα στο λιανικό εμπόριο, με το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα, μόνο επί τουρκικού εδάφους, η αλυσίδα μετρά περισσότερα από 400 καταστήματα.