Berkshire Hathaway: Μείωση λειτουργικών κερδών - Ο Μπάφετ προειδοποιεί για αβεβαιότητα λόγω δασμών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Berkshire Hathaway: Μείωση λειτουργικών κερδών - Ο Μπάφετ προειδοποιεί για αβεβαιότητα λόγω δασμών
Γουόρεν Μπάφετ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway, μίλησε ο γκουρού των επενδύσεων.

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν απότομη πτώση στα λειτουργικά κέρδη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο Μπάφετ του οποίου ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, ο οποίος κατέχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ασφαλειών, μεταφορών, ενέργειας, λιανικής και άλλων επιχειρήσεων, προειδοποίησε επίσης ότι οι δασμοί ενδέχεται να πλήξουν περαιτέρω τα κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα κατά την ετήσια συνάντηση των μετόχων, ο «μάντης της Ομάχα», ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμπόριο μπορεί να μεταβληθεί σε μια πράξη πολέμου, προσθέτοντας την πεποίθηση του ότι αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε άσχημα πράγματα. Πάντως, ο Μπάφετ εξ' αρχής στην ομιλία του αποσαφήνισε ότι δεν θα κάνει σχόλια που να αφορούν την πολιτική.

Στα αμιγώς οικονομικά, τα λειτουργικά κέρδη, τα οποία περιλαμβάνουν τις πλήρως ελεγχόμενες από τον όμιλο ασφαλιστικές και σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, μειώθηκαν κατά 14% στα 9,64 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανήλθαν σε 11,22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε βάση ανά μετοχή, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 4,47 δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, μειωμένα από 5,20 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Β την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Αυτό συγκρίνεται με μια εκτίμηση 4,89 δολαρίων ανά μετοχή κατηγορίας Β από την UBS και μια συνολική εκτίμηση 4 αναλυτών για 4,72 δολάρια ανά μετοχή σύμφωνα με το FactSet.

Μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης οφείλεται στην πτώση κατά 48,6% των κερδών από τον ασφαλιστικό κλάδο. Αυτό ανήλθε σε 1,34 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο τρίμηνο, από 2,60 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Η Berkshire δήλωσε ότι οι πυρκαγιές στη Νότια Καλιφόρνια οδήγησαν σε ζημία 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο.

Τα κέρδη της Berkshire δέχτηκαν επίσης πλήγμα από την υποτίμηση του δολαρίου κατά το πρώτο τρίμηνο. Η εταιρεία δήλωσε ότι υπέστη ζημία περίπου 713 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με το συνάλλαγμα. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχε κέρδη 597 εκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές συναλλάγματος.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε ο Μπάφετ, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου Q&A, τόνισε ότι οι μετοχές είναι πιο «γοητευτικές» από την κτηματαγορά, ενώ πρόσθεσε ότι σέβεται την αγορά των ακινήτων, αλλά είναι πιο «σκληρή» σε σχέση με τις μετοχές όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, καθώς εμπλέκονται πολλά μέρη.

Αντίθετα δήλωσε την πλήρη πίστη του στις ιαπωνικές εταιρείες που διατηρεί κατέχει η Berkshire Hathaway στο χαρτοφυλάκιο της- τις Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui και Sumitomo- που νωρίτερα φέτος αύξησε τις συμμετοχές της.

Οι επενδύσεις της Berkshire στις συγκεκριμένες εταιρείες ανήλθαν συνολικά σε 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2024. «Στα επόμενα 50 χρόνια, δεν θα σκεφτούμε καν να τις πουλήσουμε», ανέφερε ο Μπάφετ. «Οι πέντε εταιρείες μας έχουν φερθεί εξαιρετικά καλά... Η κύρια δραστηριότητά μας απέναντί τους είναι απλώς να τις επευφημούμε και να χειροκροτούμε».

Ο Μπάφετ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τον μεγάλο φόβο του, που δεν είναι άλλος από τη δημοσιονομική πολιτική: «Η δημοσιονομική πολιτική είναι αυτό που με τρομάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή έχει φτιαχτεί όπως είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και συμπλήρωσε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είναι σε όλο τον κόσμο. Σε ορισμένα μέρη ξεφεύγει τακτικά από τον έλεγχο».

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider