ΔΑΑ: Πόλος έλξης για επισκέπτες και αερομεταφορείς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΑΑ: Πόλος έλξης για επισκέπτες και αερομεταφορείς το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας
Νέες πτήσεις για το 2025 φέρνουν τα φετινά ρεκόρ - Προχωρά η α΄φάση επέκτασης του ΔΑΑ

Σε πόλο έλξης για τους τουρίστες αλλά και για τις ίδιες τις αεροπορικές μετατρέπεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ξεκινώντας τον εμπλουτισμό του προγράμματός του για το 2025 μετά και φετινά αλλεπάλληλα ρεκόρ. Παράλληλα προχωρά την πρώτη φάση της επέκτασής του, γεγονός που θα αυξήσει την δυναμικότητά του σε 33 εκατ. επιβάτες.

Η προσέλκυση νέων αεροπορικών αλλά και η σύνδεση της Αθήνας με νέους προορισμούς ξεκίνησε ήδη από τους πρώτους μήνες της θερινής σεζόν, μετά και τις θεαματικές επιδόσεις του 2023, όπου ο ΔΑΑ υποδέχτηκε 28,17 εκατομμύρια ταξιδιώτες, 10,2% περισσότερους έναντι του 2019.

Την προηγούμενη χρονιά οι πτήσεις του ΔΑΑ που εκτελούσαν 66 αεροπορικές εταιρείες, συνέδεαν την Αθήνα με 57 χώρες και 165 προορισμούς. Εξ αυτών οι 102 προορισμοί αφορούσαν περιοχές της Ευρώπης, οι 33 προορισμοί ήταν εγχώριοι ενώ 12 προορισμοί συνέδεαν τη χώρα με την Μέση Ανατολή, 9 προορισμοί με την Αμερική, 7 προορισμοί με την Αφρική και δύο προορισμοί την Αθήνα με την Ασία.

Περισσότερες συνδέσεις και το 2025

Για το καλοκαίρι του 2024 ωστόσο το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αύξησε την συνδεσιμότητά του προσθέτοντας έξι νέες αεροπορικές εταιρείες και έξι νέους προορισμούς αλλά και 17 πτήσεις σε νέες ή υφιστάμενες πόλεις. Τον Απρίλιο ξεκίνησε η απευθείας σύνδεση της Juneyao Airlines σε Σανγκάη και της Volotea στο Μπρεστ ενώ από αρχές Ιουνίου και μέχρι τέλη Ιουνίου προστέθηκαν οι απευθείας συνδέσεις της Volotea για Ανκόνα της Aegean για Σεράγεβο και αργότερα τον Ιούνιο αυτές της Αir Mediterranean για Φορλί (Ιταλία) και της Air Arabia για Σαρζα.

Οι αερομεταφορείς που προσέθεσαν στα δρομολόγια τους την Αθήνα είναι οι Air Arabia, η Asiana που εκτελεί πτήσεις τσάρτερ για Σεούλ η Juneyao Airlines, η Lot, η SmartWings καθώς και η Norse με μια ακόμα απευθείας πτήση Αθήνα -Νεα Υόρκη.

Αυξημένη ήταν και η συνδεσιμότητα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αγορά με υψηλή μέση δαπάνη η οποία τροφοδότησε τα ρεκόρ του κλάδου όλο το 2023. Κατά την θερινή περίοδο πραγματοποιούνταν 82 εβδομαδιαίες αναχωρήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 67 το καλοκαίρι του 2023. Αυτό σημαίνει 12 σχεδόν ημερήσιες πτήσεις για τις ΗΠΑ ή μία πτήση κάθε 2 ώρες. Η συγκεκριμένη σύνδεση μάλιστα το επόμενο έτος αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περαιτέρω με τον ΔΑΑ να ανακοινώνει την εβδομάδα που μας πέρασε ότι η American θα προσθέσει την τέταρτη καθημερινή πτήση προς την Ελλάδα από τις 6 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Συγκεκριμένα η αεροπορική εταιρεία θα προσθέσει ένα νέο δρομολόγιο προς την Ελλάδα το 2025, με εποχικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας (ATH) και Charlotte, Βόρεια Καρολίνα (CLT). Σημειωτέον ότι η Charlotte είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κόμβος της American και παρέχει εύκολες συνδέσεις με περισσότερους από 130 προορισμούς στη Βόρεια Αμερική. Το νέο δρομολόγιο της American θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα εποχικά δρομολόγια προς το Σικάγο (ORD), την Νέα Υόρκη (JFK) και την Φιλαδέλφεια (PHL).

Πάνω από 21 εκατ. επιβάτες το πρώτο οκτάμηνο

Το έντονο ενδιαφέρον εδράζεται στις θεαματικές επιδόσεις του αεροδρομίου και φέτος. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα και ο Αύγουστος παρουσίασε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 10,5%. Συγκεκριμένα η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 3,64 εκατ., τροφοδοτούμενη τόσο από την εγχώρια όσο κι από την διεθνή ζήτηση που αυξήθηκαν κατά 6,8% και κατά 12,1% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο οκταμήνου δε η συνεχής άνοδος συνετέλεσε ώστε η επιβατική κίνηση να καταγράφεται κατά 13,9% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 7,8% και 16,6% αντίστοιχα.

Προχωρά η επέκταση του αεροδρομίου

Στο πλαίσιο της δημοφιλίας της χώρας αλλά και της διεύρυνσης του αριθμού των αεροπορικών και των επισκεπτών που έρχονται στο Ελ Βενιζέλος, το αεροδρόμιο προχωρά και την επέκτασή της δυναμικότητά του, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει την ζήτηση. Για το σκοπό αυτό μάλιστα μέσα στην εβδομάδα προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την έναρξη της α’ φάσης του έργου Χωροταξικό Σχέδιο 33MAP, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει τη δυναμικότητα των σταθμών στα 33 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Σύμφωνα με την προκήρυξη ο ΔΑΑ αναζητά εταιρεία ή κοινοπραξία εταιρειών που θα διαχειρίζεται την παράδοση των έργων για λογαριασμό του ΔΑΑ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και ο προκαταρκτικός σχεδιασμός και η υποστήριξη του εργολάβου της επένδυσης σε ό,τι αφορά τις απαραίτητες προμήθειες για την επέκταση του Κύριου και του Δορυφορικού Αεροσταθμού και ο σχεδιασμός και η κατασκευή πρόσθετων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών καθώς και η δημιουργία του νέου πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης οχημάτων.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, η ανάδειξη του PMO τοποθετείται χρονικά τον προσεχή Δεκέμβριο, με το κόστος της σύμβασης που θα συναφθεί μεταξύ του ΔΑΑ και της επιλαχούσας εταιρείας/κοινοπραξίας, να εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Σημάδια διόρθωσης στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω... υπερπροσφοράς

Τουρισμός: Τι θα κρίνει το στοίχημα των 21 δισ. ευρώ - Κλειδί για την αγορά και για νέες ελαφρύνσεις  

Τουρισμός: Δυναμικά κινείται η επιβατική κίνηση τον Αύγουστο - Οι επιδόσεις της Ελλάδας και των ανταγωνιστών

gazzetta
gazzetta reader insider insider