Αναβαθμίζεται περαιτέρω η διαλειτουργικότητα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναβαθμίζεται περαιτέρω η διαλειτουργικότητα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου
Στους στόχους της αναβάθμισης περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας του ΓΕΜΗ με συστήματα άλλων φορέων. Επιδίωξη είναι η συλλογή στοιχείων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού του ΓΕΜΗ.

Την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) προκειμένου να καταστεί πρωτογενές μητρώο επιχειρήσεων και να διευρυνθεί ο ρόλος του ως μητρώο οικονομικού σκοπού, για όλες τις διαδικασίες του κύκλου ζωής όλων των νομικών μορφών επιχειρήσεων, επεσήμαναν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε, σήμερα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, για την συμπλήρωση 13 ετών από την πρώτη σύσταση ελληνικής επιχείρησης, μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης στο ΓΕΜΗ, πράξη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Στους στόχους της αναβάθμισης περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας του ΓΕΜΗ με συστήματα άλλων φορέων. Επιδίωξη είναι η συλλογή στοιχείων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού του ΓΕΜΗ. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι διασυνδέσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας, το σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, τον ΕΦΚΑ, την ΑΑΔΕ, το Μητρώο Πολιτών, το σύστημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, την ΕΛΣΤΑΤ κά.

Επιπλέον, στην διαδικασία του εκσυγχρονισμού, επισημάνθηκε η ανάγκη πρόβλεψης και για τα διεθνή πρωτόκολλα σχετικά με την ψηφιακή κατάθεση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων των υπόχρεων εταιρειών στο ΓΕΜΗ.

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, αυτά τα 13 χρόνια που λειτουργεί το ΓΕΜΗ, έχει συντελεστεί μία σημαντική πορεία, αλλά είναι και αρκετά όσα πρέπει να γίνουν.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης, στην έναρξη της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι το ΓΕΜΗ αποτελούσε πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων για τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους και για την απλοποίηση των διαδικασιών, και σχετικά με αυτά τα θέματα, το 2020, η χώρα μας βρέθηκε στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης και στην 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ακριβώς λόγω της λειτουργίας του ΓΕΜΗ.

«Έως σήμερα έχουν γίνει πολλά βήματα αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα. Οι ανάγκες της εποχής υποχρεώνουν, επιχειρήσεις και επιμελητήρια, να αφήσουν ισχυρό αποτύπωμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διαλειτουργικότητα. Πολιτεία θεσμικοί και κοινωνικοί εταίροι να συνεργαστούμε για ένα ενιαίο καθολικό μητρώο που θα συνομιλεί αποτελεσματικά με τη δημόσια διοίκηση» είπε ο πρόεδρος.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ιωάννης Μασούτης, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι το ΓΕΜΗ έχει εξελιχθεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο και ότι η ΚΕΕΕ περιμένει, τόσο από τα επιμελητήρια όσο και από την κυβέρνηση προτάσεις για να εξελιχθεί περαιτέρω.

Ο γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, υπενθύμισε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, όλες οι νομικές μορφές επιχειρήσεων θα μπορούν να συστήνονται ηλεκτρονικά, ενώ σκοπός είναι στο άμεσο μέλλον να ενσωματωθούν περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της νομιμότητας και για τα υποκαταστήματα αλλοδαπής και για διασυνοριακούς μετασχηματισμούς προκειμένου να είναι ευθυγραμμισμένη η χώρα με την ΕΕ ενώ θα διευρυνθεί η περαιτέρω συνεργασία με την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εργασίας.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, υπογράμμισε ότι η στρατηγική απόφαση να αυξηθεί η ψηφιακή διαλειτουργικότητα πέτυχε καθώς: «Περισσότερες από 1.750 υπηρεσίες είναι ψηφιακές με ενιαία χρήση και από τις 40 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές πολιτών στο δημόσιο, το 2019, μετρήσαμε, σχεδόν 1,5 δισ. συναλλαγές το 2023. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως έχουμε πολύ μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. Όμως, πέραν αυτού, το πιο σημαντικό είναι πως στις συναλλαγές αυτές, ο μεγαλύτερος αριθμός είναι όχι μέσω login πολιτών σε κάποια υπηρεσία, αλλά ανταλλαγής πληροφορίας του δημοσίου, από μια υπηρεσία στην άλλη, με διαλειτουργικότητα προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο πολίτης χωρίς να προσέλθει σε κάποια υπηρεσία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΓΕΜΗ, έχει αποδείξει ότι βοηθάει καθοριστικά στη διαλειτουργικότητα και υπογράμμισε ότι «σκοπός είναι, με ασφάλεια, να αντλεί το δημόσιο τα στοιχεία που χρειάζεται η μία υπηρεσία από την άλλη, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε αυτό το οποίο λέμε σε εισαγωγικά κατάργηση των πιστοποιητικών».

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, υπογράμμισε ότι η αλλαγή της νοοτροπίας είναι το καθοριστικότερο στοιχείο για να επιτευχθεί η ωρίμανση της διαλειτουργικότητας των ψηφιακών συστημάτων, ενώ υπογράμμισε ότι στα επόμενα βήματα συγκαταλέγεται η ψηφιοποίηση της εκπρόθεσμης διακοπής επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας όχι με απλή ανακοίνωση στο ΓΕΜΗ, αλλά με τον προαπαιτούμενο φορολογικό έλεγχο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι 4 άξονες στόχευσης είναι:

  • Μια φορά να επικοινωνεί η επιχείρηση ή ο πολίτης με το κράτος
  • Να γίνεται χρήση και αξιοποίηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μέσω της διαλειτουργικότητας, ΓΕΜΗ - μητρώου πραγματικών δικαιούχων και φορολογικού μητρώου. Δηλαδή, όπως εξήγησε, να καταγράφεται όλη η ζωή της επιχείρησης, αλλά πλέον θα καταγράφεται και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
  • Ποιότητα δεδομένων για αποφυγή σφαλμάτων και
  • Ασφάλεια δεδομένων.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης υπογράμμισε την σημασία κάθε οργανισμός να διαθέτει πλήρως ψηφιακά, το κομμάτι που τον αφορά ώστε τα δεδομένα να διαλειτουργούν με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της διαλειτουργικότητας ΓΕΜΗ και ΕΦΚΑ -και στην διεύθυνση του ρόλου του- καθώς ο αυτοματοποιημένος χρόνος μεταβολών έναρξης και λήξης μίας επιχείρησης αφορά και στα στοιχεία ασφάλισης.

Ο Στέφανος Κομνηνός, ο όποιος ήταν γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή όταν εκκίνησε η διαδικασία του ΓΕΜΗ και σήμερα είναι σύμβουλος - συνεργάτης σε θέματα επιχειρηματικότητας και Αγοράς στο ΒΕΑ, τόνισε ότι έρχονται κατακλυσμιαίες βελτιώσεις από την ΕΕ σε ό,τι αφορά στην επιχειρηματικότητα, και επιβάλλεται η αναδιατύπωση του στόχου του ΓΕΜΗ καθώς στο μέλλον θα συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία μιας επιχείρησης και μη χρηματοοικονομικά δεδομένα (πχ βιωσιμότητα, αειφορία). Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η σύσταση μίας μόνιμης ομάδας και υπογράμμισε την σημασία της διαλειτουργικότητας του μητρώου και της ενίσχυσης της στελέχωσής του.

Ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Μανώλης Αλιφιεράκης τόνισε την σημασία της καθιέρωσης του ΓΕΜΗ ως πρωτογενές μητρώο επιχειρήσεων και τη διεύρυνση του ρόλου του ως μητρώου Οικονομικού σκοπού και ως Μοναδική υπηρεσία Μια στάσης για όλες τις νομικές μορφές επιχειρήσεων. «Σκοπός είναι να περάσουμε στην ψηφιακή διαβεβαίωση από τα ψηφιακά πιστοποιητικά» όπως είπε και πρόσθεσε την σημασία, όλα τα υπομητρώα να επικοινωνούν με το ΓΕΜΗ και να διευρυνθεί η κατάθεση οικονομικών καταστάσεων, σε επεξεργάσιμη μορφή και διαλειτουργικότητα και με το δημόσιο και με την ΤτΕ και με τις τράπεζες και να δημιουργηθεί κι ένα παρατηρητήριο για την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας.

Εκ μέρους των κομμάτων η Μαρίνα Κοντοτόλη, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, σημείωσε ότι η χρήση των ψηφιακών εργαλείων καθιστά πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον και πρόσθεσε ότι, παρά τα προβλήματα, η υπηρεσία μιας τάσης προσφέρει οφέλη στην επιχειρηματικότητα, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε ότι το ΓΕΜΗ δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και δείχνει την σκοπιά μιας παράταξης που στηρίζει την ΜμΕ και την ανάγκη σήμερα να μετεξελιχθεί μέσα από συνέργειες και να γίνει πιο εξωστρεφής και δυναμική. «Με το ΓΕΜΗ επιτεύχθηκε η διαλειτουργικότητα και φαίνεται ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση γίνονται άλματα» τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς η πρωτοβουλία ξεκίνησε και εγκαινιάστηκε επί πρωθυπουργίας του, αναφέρθηκε στην εθνική της σημασία και στα θετικά αποτελέσματα που έχει για τη χώρα η συνεργασία φορέων και υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε, εάν θέλουνε να πετύχουμε οφείλουμε να αλλάξουμε. Με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα, η Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετική. Να εξυπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον. Να ξέρουν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι πολίτες ότι δεν γίνεται πολιτική με εξαιρέσεις και αστερίσκους ανάλογα με συμφέροντα.

Τέλος παρουσιάστηκαν τα ευρήματα έρευνας του επιμελητηρίου, σε συνεργασία με την εταιρία Netrino σχετικά με την ικανοποίηση των επιχειρηματιών από το ΓΕΜΗ, σε δείγμα 1.490 επιχειρήσεων και 160 στελεχών επιμελητηρίων. Από τα ευρήματα προκύπτει (εκτός από τις ατομικές επιχειρήσεις που, ίσως λόγω μεγέθους, φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες) η αξιολόγηση για το ΓΕΜΗ, μεταξύ των ηλεκτρονικών δημοσίων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι στην κορυφή μετά την εφαρμογή «gov.gr».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Αλλάζουν οι προθεσμίες και οι προϋποθέσεις

Τράπεζες: «Κλειδί» η εξυγίανσή τους για την ανάπτυξη της οικονομίας - Τι συμβαίνει με τον δανεισμό των ΜμΕ

Φορολογικές δηλώσεις: Οι κωδικοί-παγίδες για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Ανοίγει η πλατφόρμα για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider