Πώς προχωρά το logistics project «Θριάσιο 1» - Το timing για ανάδοχο και οι επενδύσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς προχωρά το logistics project «Θριάσιο 1» - Το timing για ανάδοχο και οι επενδύσεις
Μέχρι ή μέσα στο καλοκαίρι του 2024, στο αισιόδοξο σενάριο, επιθυμεί να «κλείσει» ο όμιλος Goldair, μαζί με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, τον ανάδοχο που θα αναλάβει το τεχνικό αντικείμενο της μεγάλης επένδυσης, άνω των 200 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία και το project.

Μέχρι ή μέσα στο καλοκαίρι του 2024, στο αισιόδοξο σενάριο, επιθυμεί να «κλείσει» ο όμιλος Goldair, μαζί με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, τον ανάδοχο που θα αναλάβει το τεχνικό αντικείμενο της μεγάλης επένδυσης, άνω των 200 εκατ. ευρώ, που προωθεί το γκρουπ στο Θριάσιο. Project γνωστό και ως «Θριάσιο I», μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον χώρο των logistics στην Ελλάδα.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο παραχωρησιούχος «κλείνει» το θέμα των μελετών πάνω στις οποίες θα «πατήσει» ο κατασκευαστής που θα επιλεγεί. Υπό καλές συνθήκες, όπως αναφέραμε, το επιθυμητό είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία το καλοκαίρι, ώστε να εκκινήσουν τα έργα καθώς στην κοινοπραξία δεν θέλουν να χαθεί άλλος χρόνος. Ωστόσο, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το timing είναι... σχετικό, καθώς «τρέχουν» δεκάδες έργα και διαγωνισμοί ανά την χώρα, οι τεχνικές εταιρείες έχουν «απλώσει» εργοτάξια ενώ δεν περισσεύουν συνεργασία και εργατικά «χέρια». Πλην όμως, ο όμιλος Goldair ευελπιστεί να μην χαθεί κι άλλος χρόνος.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair έχει αναλάβει την εκμετάλλευση της έκτασης της ΓΑΙΑΟΣΕ. Το έργο αφορά στη μελέτη και την κατασκευή του πρώτου πάρκου logistics στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη αποθηκών και υποστηρικτικών κτιρίων συνολικής επιφάνειας 235.000 τ.μ., εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων.

Όπως και προ ολίγων μηνών είχαμε αναφέρει, ο παραχωρησιούχος σχεδίαζε νέο διαγωνισμό με «προσκλητήριο» στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, αν και δεν είναι σαφές αν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των σύνολο των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και ΜΕΤΚΑ (Mytilineos). Το ύψος της επένδυσης πλέον εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ προ ολίγων ετών το κατασκευαστικό κομμάτι υπολογίζονταν σε 109 εκατ. ευρώ, με την τότε σύμβαση να περνάει στον όμιλο Mytilineos, αν και δεν υπήρξε συνέχεια, με αποτέλεσμα η Goldair να προχωρά σε νέα διαγωνιστική διαδικασία. Προφανώς, στο σχήμα θα εξετάσουν τις προσφορές καθώς το οικονομικό – χρηματοδοτικό κομμάτι πάντα παίζει ρόλο.

Το project

Σε κάθε περίπτωση, στο σχήμα ευελπιστούν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν αυτές οι διαδικασίες, ώστε εν συνεχεία να εκκινήσουν και οι εργασίες για το project των 265 χιλ. τ.μ., συν επιφάνειας 35 χιλ. τ.μ. που θα είναι συνολικά τα πατάρια (θα αποφασίσουν οι μισθωτές για τη χρήση τους).

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον σημαντικό από ξένους ομίλους για την μίσθωση χώρων, με τον παραχωρησιούχο να επιθυμεί μάλλον να δημιουργήσει ένα logistics hub (με σιδηροδρομική γραμμή) που θα προσελκύσει διεθνείς μισθωτές. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον περί τα 4 χρόνια για την κατασκευή του συνόλου της επένδυσης, αν και μάλλον σταδιακά θα «μπαίνουν» οι μισθωτές από τις αρχές του 2026 και μετά (όσο θα υλοποιούνται και παραδίδονται οι πρώτοι χώροι).

Ο παραχωρησιούχος θα κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου, τα εσωτερικά έργα υποδομής, όπως σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα, δίκτυα αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού και επικοινωνιών, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Με την ολοκλήρωσή του το Κέντρο φιλοδοξεί να καταστήσει την χώρα μας το επίκεντρο των συνδυασμένων μεταφορών και αποθήκευσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ΘΕΚ (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) θα προσδώσουν νέα δυναμική στον τομέα των logistics στην Αττική, ενώ το κέντρο θα μπορεί να εξυπηρετήσει ένα ευρύ φάσμα διεθνούς και ευρωπαϊκού πελατολογίου με αυξημένες και ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθιστώντας την χώρα μας πόλο έλξης σύνθετων δραστηριοτήτων στον τομέα των διαμεταφορών και της ελαφράς μεταποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider