Italgas: Επενδύσεις 106 εκατ. το 2023 στα ελληνικά δίκτυα αερίου – Στα 180 εκατ. το CAPEX φέτος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Italgas: Επενδύσεις 106 εκατ. το 2023 στα ελληνικά δίκτυα αερίου – Στα 180 εκατ. το CAPEX φέτος
Θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω το επενδυτικό πλάνο έως το 2029, από τα 900 εκατ. ευρώ που προβλέπεται τώρα, σημείωσε ο CEO Paolo Gallo.

Ως «σημαντική μηχανή ανάπτυξης για το 2023» χαρακτήρισε τη δραστηριοποίηση της Italgas στη χώρα μας, ο CEO του ιταλικού ενεργειακού Ομίλου Paolo Gallo, στο χθεσινό conference call για τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι η Italgas κατέχει το 100% της Enaon (πρώην ΔΕΠΑ Υποδομών).

Μέσω της θυγατρικής της Enaon Eda, αναπτύσσει και διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής αερίου στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα. Έως αυτή τη στιγμή, τα asset της στην Ελλάδα ανέρχονται σε 7.900 χιλιόμετρα δικτύων διανομής αερίου, τα οποία εξυπηρετούν 145 αστικά κέντρα και πάνω από 500.000 καταναλωτές.

Μέσα στο 2023, η Enaon Eda κατασκεύασε 598 χιλιόμετρα νέων δικτύων στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Italgas για την περσινή οικονομική χρήση, οι επενδύσεις της στην Ελλάδα ανήλθαν στα 106,7 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο κ. Gallo στο conference call, το νούμερο αυτό είναι αυξημένο κατά 78% σε σχέση με τις επενδύσεις του 2021, το οποίο ήταν το τελευταίο πλήρες έτος υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Προς αύξηση το επενδυτικό πλάνο

«Το ποσοστό αύξησης δείχνει την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε. Θέλουμε να αναθεωρήσουμε προς το πάνω το σχέδιο για επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ (σ.σ. το οποίο προβλεπόταν για τη χώρα μας στο Στρατηγικό Πλάνο για την περίοδο 2023-2029). Το 2024, οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα κινηθούν στα επίπεδα των 180 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της διοίκησης της Italgas εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την εταιρική αναδιοργάνωση της παρουσίας του Ομίλου στη χώρα μας. Επίσης, σημείωσε πως αποτελεί θετική εξέλιξη η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC). Με την απόφασή της, η ΡΑΑΕΥ καθόρισε το WACC στο 8,38% για την περίοδο 2024 – 2026.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 για πρώτη φορά οι «επιδόσεις» της Enaon ενσωματώνονται για το σύνολο του 12μηνου στα αποτελέσματα της Italgas. Καθώς η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2022, το αμέσως προηγούμενο έτος ενσωματώθηκαν μόνο για το τελευταίο 4μηνο.

EBITDA 113,7 εκατ. για την Enaon

Τα έσοδα της Enaon για το 2023 ήταν 168,6 εκατομμύρια, με τα λειτουργικά κόστη να είναι αυξημένα κατά 34,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Τα προσαρμοσμένα EBITDA της ελληνικής θυγατρικής ήταν 113,7 εκατ. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία του ιταλικού Ομίλου διαμορφώθηκε πέρυσι στα 1,183 δισ. ευρώ, κάτι σημαίνει πως η «παρουσία» του στη χώρα μας συνέβαλε κατά 9% περίπου στα οικονομικά του αποτελέσματα.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα προσαρμοσμένα EBITDA παρουσίασαν αύξηση κατά 9,3% σε ετήσια βάση, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 11,1% και να διαμορφώνονται στα 439,6 εκατομμύρια. Το σύνολο των επενδύσεων ανήλθε σε 906,5 εκατ., αυξημένο κατά 11,3% σε σχέση με το 2022. Όπως ανέφερε ο CEO στο conference call, το μεγαλύτερο ποσοστό του CAPEX αφορούσε την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε όλες τις περιοχές αδείας της Italgas, με συνέπεια να προσθέσει 965 χιλιόμετρα νέων δικτύων.

«Τα αποτελέσματα του 2023 δείχνουν όλους τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες να αυξάνονται και επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου, χάρις στις λειτουργικές του επιδόσεις και την αποτελεσματικότητα των στρατηγικών επιλογών που έχουν γίνει», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυνατά αποτελέσματα – Τα «ασημικά» στο εξωτερικό – Τι ζητούν οι βιομήχανοι

Κατασκευές: Πώς τα ιδιωτικά projects αποτελούν πόλο έλξης για ΤΕΡΝΑ, Intrakat - ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ

Τράπεζες: Καθαρά κέρδη 4,3 δισ. και επιτοκιακά έσοδα 8,2 δισ. ευρώ το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider