OpenAI: Ο Σαμ Άλταμαν επιστρέφει στο ΔΣ της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OpenAI: Ο Σαμ Άλταμαν επιστρέφει στο ΔΣ της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης
Μαζί του, θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνουν και άλλα νέα στελέχη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI Σαμ Άλτμαν θα επιστρέψει στο ΔΣ του κατασκευαστή του ChatGPT μαζί με νέους διευθυντές, ανακοίνωσε η πιο σημαντική εταιρεία στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Μια έρευνα από τη δικηγορική εταιρεία WilmerHale, σχετικά με τα γεγονότα γύρω από την απόλυση του Άλτμαν τον Νοέμβριο ολοκληρώθηκε και η εταιρεία δημιούργησε νέους κανόνες διακυβέρνησης και ενίσχυσε την πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων. Το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε ότι στήριξε ομόφωνα την επιστροφή του Άλτμαν ως CEO.

Σύμφωνα με το Reuters, εργαζόμενοι, επενδυτές και ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του OpenAI, η Microsoft, είχαν εκφράσει το σοκ τους για την αποπομπή του Άλτμαν, η οποία ανατράπηκε μέσα σε λίγες μέρες. Η OpenAI ανακοίνωσε ότι διορίζει νέους διευθυντές, όπως ο Άλτμαν, η Σου Ντέσμοντ- Χέλμα, πρώην διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, η Νικόλ Σέλιγκμαν, πρώην πρόεδρος της Sony Entertainment και της Fidji Simo, καθώς και CEO της Instacart. Ο Άλτμαν καλωσόρισε τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε μια ανάρτηση στο X, προσθέτοντας: «Έχουμε σημαντική δουλειά μπροστά μας».

Σύγκρουση συμφερόντων

Η OpenAI ανέφερε ότι υιοθετεί νέες κατευθυντήριες γραμμές εταιρικής διακυβέρνησης και δημιουργεί μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για τους καταγγέλλοντες. Η startup, της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος υπήρξε επενδυτής σε άλλες εταιρείες, δήλωσε επίσης ότι ενίσχυσε την πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων. Το ΔΣ έδωσε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις βελτιώσεις.

Η αποσιώπηση λεπτομερειών από πλευράς του διοικητικού συμβουλίου για την αιφνιδιαστική απόφασή του τον Νοέμβριο, τροφοδότησε εικασίες για πιθανή ανάρμοστη συμπεριφορά από τον Άλτμαν- την οποία ο ίδιος και η εταιρεία έχουν αρνηθεί- και για υποτιθέμενους υπαρξιακούς κινδύνους από την τεχνολογία που δημιουργεί το OpenAI.

Η επιστροφή του Άλτμαν ως CEO περίπου τέσσερις ημέρες μετά την απόλυσή του, έγινε αφού σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι του OpenAI απείλησαν να αποχωρήσουν εκτός εάν το διοικητικό συμβούλιο αποκαταστήσει τον Άλτμαν και παραιτηθεί.

Η επιστροφή του οδήγησε σε συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης του OpenAI και η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ανασυγκροτημένο διοικητικό συμβούλιο που δεν περιελάμβανε τον Άλτμαν και διοικήθηκε προσωρινά από τον Μπρετ Τέιλορ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider