Helleniq Energy: Στο 4ο τρίμηνο η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Helleniq Energy: Στο 4ο τρίμηνο η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη
Στην περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως», θα χρειαστούν 12-18 μήνες για την προετοιμασία της γεώτρησης, σημείωσαν τα στελέχη του Ομίλου στο χθεσινό conference call. Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης, επισημαίνοντας πως η συμμετοχή ξεπερνά τον στόχο των 200 εργαζομένων που είχε τεθεί.

Δεν υπάρχει καμία απόφαση στον άμεσο χρονικό ορίζοντα για το αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ή όχι κάποια ερευνητική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες, σημείωσε ο Γιώργος Αλεξόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, στο χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.

Το στέλεχος της διοίκησης του ενεργειακού Ομίλου απάντησε σε ερώτηση αναλυτή, σχετικά με τα δημοσιεύματα που έχουν υπάρξει το τελευταίο χρονικό διάστημα, για το ότι επίκειται άμεσα το «πράσινο φως» για ερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια μπλοκ της Κρήτης, από την κοινοπραξία της Helleniq Energy με την αμερικανική ExxonMobil.

Ο κ. Αλεξόπουλος επανέλαβε πως ο Όμιλος έχει ολοκληρώσει τη συγκέντρωση σεισμικών δεδομένων σε αρκετά μπλοκ – μαζί με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, στις παραχωρήσεις όπου συμμετέχει μέσω κοινοπραξίας. Σε αυτή τη φάση «τρέχει» η επεξεργασία των δεδομένων, ώστε στη βάση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, να οριστικοποιηθεί αν θα υπάρξει ή όχι ερευνητική γεώτρηση.

Επισήμανε πως οι όποιες αποφάσεις τοποθετούνται στο 4ο τρίμηνο του έτους. Συμπλήρωσε επίσης ότι, στην περίπτωση που δοθεί όντως το «πράσινο φως», θα χρειαστούν 12-18 μήνες προετοιμασίας, για να προχωρήσει η εν λόγω επόμενη ερευνητική φάση.

Αισιοδοξία για τα επόμενα έτη

Κάνοντας αποτίμηση του 2023, ο CEO της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης σημείωσε πως ήταν μία καλή χρονιά, η δεύτερη καλύτερη μετά το 2023. Όπως συμπλήρωσε, εκτός από τις θετικές επιδόσεις που καταγράφηκαν σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, παράλληλα έγιναν σημαντικά βήματα και στον στρατηγικό μετασχηματισμό του, τα οποία είχαν θετικό αποτύπωμα στα οικονομικά αποτελέσματα.

Υπογράμμισε ότι το περιβάλλον διύλισης ήταν ευνοϊκό, γεγονός το οποίο συνδυάστηκε με πολύ υψηλή διαθεσιμότητα όλων των διυλιστηρίων. Μάλιστα, πέρυσι ήταν θετικές οι επιδόσεις όχι μόνο του κλάδου διύλισης, αλλά και της εμπορίας και της λιανικής. Η εγχώρια ζήτηση καυσίμων παρουσίασε ανάκαμψη, με «αγκάθι» ωστόσο το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, για το οποίο ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε την αισιοδοξία να αποσυρθεί εντός του 2024.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, γεγονός το οποίο επέτρεψε η πρόταση για το μέρισμα στο άνω όριο της μερισματικής πολιτικής του Ομίλου. «Είναι ένδειξη της δέσμευσης της διοίκησης να επωφελούνται οι μέτοχοι από την υψηλή κερδοφορία», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου, τα επόμενα 2-3 χρόνια τα περιθώρια διύλισης μπορεί μεν να μην προσεγγίσουν το ιστορικό υψηλό του 2022, ωστόσο δεν αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωσή τους. «Είμαι αισιόδοξος για τα προσεχή έτη», υπογράμμισε.

Ισορροπημένη ατζέντα

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης, όπως φάνηκε στην COP 28, πλέον έχει αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πως οι υδρογονάνθρακες αποτελούν μέρος της λύσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ενεργειακής αλυσίδας αξίας, και όχι έναν κλάδο που πρέπει να αποτελέσει μέσα στα επόμενα χρόνια. «Η βιομηχανία μας χρειάζεται καθαρά "σήματα" για το μέλλον της, καθώς βασίζεται σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις», σημείωσε.

Όπως πρόσθεσε, αυτή η αίσθηση ρεαλισμού που εκφράζεται το τελευταίο διάστημα, επιτρέπει στον Όμιλο να έχει μεγαλύτερο «ορατότητα» για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις βελτίωσης της κύριας δραστηριότητάς του, οι οποίες θα μειώσουν και τις εκπομπές του.

Πεποίθηση της Helleniq Energy είναι πως συνεχίζουν να υπάρχουν προοπτικές για τον πετρελαϊκό κλάδο, για αυτό και ωριμάζει πρότζεκτς για την ισχυροποίηση της διύλισης, τα οποία θα χρειαστούν 2 με 5 χρόνια για να υλοποιηθούν. Τέτοια πρότζεκτς αφορούν τη εφαρμογή τεχνολογιών δέσμευσης CO2, όπως και την παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου.

«Πάντως, τα επενδυτικά μας σχέδια θα προχωρήσουν μόνο αν δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Η ατζέντα μας δεν είναι μονόπλευρη, εστιάζοντας αποκλειστικά στο κλίμα, αλλά ισορροπημένη – ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά την ίδια στιγμή θα επιτρέψουν στον Όμιλο να παραμείνει στην αγορά»

Ολοκληρώνεται η εθελούσια

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή, ο κ. Σιάμισης σημείωσε πως ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, που «τρέχει» ο Όμιλος. Στόχος είναι μεγαλύτερο ηλικιακά ανθρώπινο δυναμικό να αντικατασταθεί από νεότερους εργαζόμενους, μειώνοντας παράλληλα το μισθολογικό κόστος. Επίσης, με τον μετασχηματισμό του Ομίλου, υπάρχουν πλέον θέσεις που δεν είναι πλέον απαραίτητες.

Επισήμανε πως η προσδοκία ήταν να αποχωρήσουν με εθελούσια περί τα 200 άτομα. Τόνισε πως το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ήδη ξεπερνά κατά πολύ αυτό τον στόχο, επομένως κάποιοι από τους αιτούντες δεν θα ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θριάσιο 2: Deadline στα τέλη Ιουνίου για Hellenic Train – DAMCO για το logistics center αξίας 561 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider