Ryanair: Eνδέχεται να κόψει καλοκαιρινές πτήσεις λόγω των καθυστερήσεων της Boeing - Έως και 10% ακριβότερα τα εισιτήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ryanair: Eνδέχεται να κόψει καλοκαιρινές πτήσεις λόγω των καθυστερήσεων της Boeing - Έως και 10% ακριβότερα τα εισιτήρια
Ακόμη λιγότερα Boeing από ό,τι αναμενόταν, θα λάβει η Ryanair μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος Michael O'Leary, κάτι που είναι πιθανόν να ωθήσει τον αερομεταφορέα χαμηλού κόστους να περικόψει τις πτήσεις του το διάστημα του καλοκαιριού, την πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου. 

Ακόμη λιγότερα Boeing από ό,τι αναμενόταν, θα λάβει η Ryanair μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος Michael O'Leary, κάτι που είναι πιθανόν να ωθήσει τον αερομεταφορέα χαμηλού κόστους να περικόψει τις πτήσεις του το διάστημα του καλοκαιριού, την πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου.

Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο είναι η πρώτη στην Ευρώπη που προειδοποιεί για διαταραχή στο πρόγραμμα των πτήσεών της λόγω της βαθύτερης κρίσης στη Boeing, η οποία βρίσκεται υπό ρυθμιστικό έλεγχο και της έχει απαγορευτεί να αυξήσει την παραγωγή 737 MAX μετά το περιστατικό της αποκόλλησης παράθυρου μετά την απογείωση ενός νέου Alaska Airlines MAX 9 στις 5 Ιανουαρίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ryanair επρόκειτο να παραλάβει 57 αεροσκάφη Boeing MAX 8200 μέχρι τα τέλη Απριλίου, αλλά λίγο πριν από μια εβδομάδα η Boeing ανακοίνωσε στην αεροπορική εταιρεία ότι θα παραλάβει περίπου 50 αεροσκάφη μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως αναφέρει ο O'Leary. Ωστόσο, αυτό τώρα θα μπορούσε να αλλάξει, αφού όπως ανέφερε ο O'Leary σε ένα medio briefing «πραγματικά δεν ξέρουμε πόσα αεροσκάφη θα παραλάβουμε από την Boeing».

Αύξηση εισιτηρίων 5%-10% αυτό το καλοκαίρι, 10 με 15 ευρώ την επόμενη 5ετία

Ο O'Leary ανέφερε επίσης ότι θα μετακυλήσει μέρος του κόστους των καθυστερήσεων στους πελάτες. Όπως τόνισε, οι τιμές θα αυξηθούν κατά περίπου 5%-10% αυτό το καλοκαίρι και οι μέσοι ναύλοι θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 10-15 ευρώ την επόμενη πενταετία.

Σε δήλωση στο Reuters, η Boeing επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ότι οι παραδόσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν, καθώς η εταιρεία διασφαλίζει ότι τα αεροπλάνα πληρούν όλα τα κανονιστικά πρότυπα πριν παραδοθούν στους πελάτες. «Λυπούμαστε βαθιά για τον αντίκτυπο που έχει αυτό στον πολύτιμο πελάτη μας Ryanair», δήλωσε η Boeing. «Εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες τους και αναλαμβάνουμε δράση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της ποιότητας και της απόδοσης του 737».

Οι καθυστερημένες παραδόσεις σημαίνουν ότι η Ryanair μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει ορισμένες πτήσεις από το θερινό της πρόγραμμα, τόνισε ο O'Leary, μειώνοντας την χωρητικότητα, την ώρα που αναμένεται πως το φετινό καλοκαίρι θα καταγραφεί ρεκόρ ταξιδιών. «Αν πάρουμε μόνο 40, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να ανακοινώσουμε κάποιες μικρές περικοπές στις πτήσεις», επισήμανε.

Αυτό σημαίνει ότι η Ryanair είναι πιθανό να μεταφέρει μόνο 200 εκατομμύρια επιβάτες για το οικονομικό έτος που ξεκινά τον Απρίλιο, έναντι 205 εκατομμυρίων που προβλεπόταν προηγουμένως.

Οι αναλυτές λένε ότι το κόστος των πελατών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σε ολόκληρο τον κλάδο. «Οι γενικές καθυστερήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένα συνεχές θέμα και ασκούν ανοδική πίεση στους ναύλους και μάλιστα στις αξίες των αεροσκαφών και στις τιμές μίσθωσης», δήλωσε ο Stephen Furlong, αναλυτής της Davy. Η αεροπορική εταιρεία συζητούσε πιθανή αποζημίωση με την Boeing για να μετριάσει τις απώλειες.

Η μετοχή της Ryanair ενισχύεται κατά 0,54% στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima: Το 1 δισ. EBITDA αποτελεί τη νέα κανονικότητα για τη HelleniQ Energy - Buy και τιμή στόχος στα 10,70 ευρώ

Η γαλλική Saint-Gobain εξαγοράζει την ανταγωνίστρια CSR

Bloomberg: Ετήσιες απολαβές 896,7 εκατ. δολάρια για τον CEO της Blackstone για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider