Τράπεζες: Μέχρι τέλος του 2024 θα παρατείνουν το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μέχρι τέλος του 2024 θα παρατείνουν το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων 
Την ανταπόκρισή τους ότι θα παραταθεί το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, αναμένεται να δείξουν προσεχώς οι τράπεζες.

Την ανταπόκρισή τους στη χθεσινή ελπίδα και εκτίμηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ότι θα παραταθεί το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, αναμένεται να δείξουν προσεχώς οι τράπεζες με επιμέρους ανακοινώσεις.

Όπως είχε γράψει ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου το insider.gr, δεδομένης της παραμονής των υψηλών επιτοκίων από την ΕΚΤ και μέσα στο 2024, έστω και αν αναμένεται η έναρξη της αποκλιμάκωσής τους, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να παρατείνουν το μέτρο που υιοθέτησαν πέρυσι τον Απρίλιο με διάρκεια ενός έτους. Κατόπιν αυτού, έχουν αποφασίσει να επεκτείνουν τα «παγωμένα» επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς, τόσο προς όφελος των δανειοληπτών, όσο και προς όφελος της υγείας του ενεργητικού των τραπεζών με την αποφυγή της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.

Στο «πάγωμα» επιτοκίων των στεγαστικών δανείων έχουν ενταχθεί όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, τόσο σε ευρώ, όσο και σε ελβετικό φράγκο. Εκτός του μέτρου είναι τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιό τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς που συνδέονται αυτόματα με τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Οι τράπεζες, ειδικότερα, «πάγωσαν» στην ημερομηνία της 31ης Μαρτίου 2023 το επιτόκιο βάσης με το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Το «πάγωμα» επιτοκίων αφορούσε όλα τα επιτόκια (Euribor μηνός και τριμήνου, SARON – Libor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο EKΤ κ.λπ.). Μάλιστα, το «πάγωμα» επιτοκίου έγινε 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου αυτό βρισκόταν στις 31/3/2023. Έτσι, το επιτόκιο που ίσχυσε από τις 2 Μαΐου 2023 όταν ενεργοποιήθηκε το μέτρο ήταν: 2,70% Euribor μηνός, 2,85% Euribor τριμήνου, 3,30% επιτόκιο ΕΚΤ, 1,20% SARON (για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο).

Για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, ο δανειολήπτης έπρεπε να είναι ενήμερος και εφόσον είχε δάνειο σε ρύθμιση, να μην ξεπερνά σε ημέρες καθυστέρησης πληρωμής της δόσης τις 89 ημέρες. Επίσης, να είχε εκταμιεύσει το δάνειό του έως τις 31/12/2022 και το δάνειο να μην εμφάνιζε ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την 28η Απριλίου 2023.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν μόνο δάνεια φυσικών προσώπων, στεγαστικά, για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Δεν περιλαμβάνονταν επιχειρηματικά δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία, όπως και δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί. Αντιθέτως, περιλαμβάνονταν δάνεια που έχουν ρυθμιστεί. Κάποιες τράπεζες είχαν πρόβλεψη «παγώματος» και για τα επισκευαστικά δάνεια και τα δάνεια home equity, δηλαδή δάνεια που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση σε ακίνητο και άρα εμπίπτουν στη σφαίρα των στεγαστικών δανείων.

Σημειώνεται ότι ο δανειολήπτης μπορούσε να συμμετέχει και στο πρόγραμμα «παγώματος» επιτοκίου, ασχέτως εάν είχε ενταχθεί και στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου (επιδότηση από τις τράπεζες του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα - Retail: Ρεκόρ επενδύσεων 180 εκατ. – Τα openings, οι νέες «αφίξεις», τα ενοίκια στην Ερμού

Τράπεζες: Μόνο 1 στα 10 νέα στεγαστικά δάνεια θα μπορεί να χορηγείται καθ' υπέρβαση των ορίων που θα θέσει η ΤτΕ

Έτοιμη το 2026 η νέα «στέγη» του ΤΕΕ με «σφραγίδα» ΤΕΡΝΑ – Τα γραφεία και οι ενοικιαστές

gazzetta
gazzetta reader insider insider