Eurobank: 12-26 Φεβρουαρίου η εθελούσια έξοδος, 160.000 ευρώ το εφάπαξ και υπό προϋποθέσεις 180.000

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: 12-26 Φεβρουαρίου η εθελούσια έξοδος, 160.000 ευρώ το εφάπαξ και υπό προϋποθέσεις 180.000
Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας ανακοινώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Πέραν της άμεσης αποχώρησης, προβλέπει επιλογές υποχρεωτικής άδειας 2, 5 ή 7 ετών. Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν κάποιο από sabbatical θα συνεχίσουν να αμείβονται με μισθούς που δεν θα είναι χαμηλότεροι από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

(UPD 11:57) Τον νέο γύρο μείωσης εργαζομένων στις τράπεζες θα εγκαινιάσει η Eurobank στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ανακοινώνοντας πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το πρόγραμμα θα έχει αυξημένο εφάπαξ αποζημίωσης στις 160.000 ευρώ από 140.000 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα της Τράπεζας, ενώ θα παρέχει ελκυστικότερες επιλογές και όρους αποχώρησης. To εφάπαξ για την άμεση αποχώρηση μπορεί να φτάσει στις 180.000 ευρώ για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. στις κεντροποιημένες μονάδες). Το πρόγραμμα εθελουσίας της Eurobank θα ενεργοποιηθεί την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου με λήξη στις 26 του μηνός.

Στη διάρκεια της χρονιάς αναμένεται να ακολουθήσουν με εθελούσιες και οι άλλες τράπεζες, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των εξόδων τους και κυρίως της ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού τους με εργαζόμενους ηλικιακά νεότερους και με δεξιότητες στον χώρο της τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι από το 2020, όταν η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε απότομα και μαζικά τις συνθήκες εργασίας στον τραπεζικό τομέα, με την τεχνολογία να παίρνει το «πάνω χέρι», το προσωπικό των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί κατά 30%. Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου προσανατολίζονται, κατόπιν αυτού, στους άνω των 40 ετών και ιδίως στους άνω των 55, καθώς και σε μονάδες των τραπεζών που λειτουργούν πλέον με μεγαλύτερη ψηφιοποίηση (θέσεις εργασίας στο φυσικό δίκτυο καταστημάτων ή σε διοικητικές μονάδες).

Οι πληροφορίες για το πρόγραμμα εθελουσίας της Eurobank κάνουν λόγο για ένα πολύ ελκυστικό «πακέτο» οικειοθελούς αποχώρησης, ίσως το πιο πλήρες που έχει βγάλει η Τράπεζα. Το πρόγραμμα προσφέρει τέσσερις εναλλακτικές αποχώρησης, οι οποίες καλύπτουν ανάγκες για ένα ευρύ φάσμα εργαζομένων, ενώ παρέχεται σε πολλές μονάδες του οργανισμού. Στόχος είναι η ανανέωση των εργαζομένων και η εισροή εργαζομένων με νέες δεξιότητες απαραίτητες πλέον στον κλάδο όπως εξελίσσεται παγκοσμίως. Το πρόγραμμα δίνει πολλές εναλλακτικές σε εργαζόμενους κοντά στη συνταξιοδότηση, οι οποίοι διασφαλίζουν, έτσι, τις προϋποθέσεις προϋπηρεσίας για πλήρη σύνταξη χωρίς ανάγκη εξαγοράς ενσήμων.

Πέραν της άμεσης αποχώρησης, το πρόγραμμα προβλέπει τις επιλογές για λήψη υποχρεωτικής άδειας 2, 5 και 7 ετών αντί της άμεσης αποχώρησης, κατά τις οποίες ο εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και εργασίας στην τράπεζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το πλαφόν του εφάπαξ στην υποχρεωτική άδεια 7ετίας φτάνει έως τις 250.000 ευρώ, με τα ανώτατα ποσά αποζημίωσης για τις άλλες δύο επιλογές sabbatical να παραμένουν ανοιχτά, αλλά μέχρι το ύψος των 250.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν κάποιο από τα προγράμματα sabbatical θα συνεχίσουν να αμείβονται με μισθούς που δεν θα είναι χαμηλότεροι από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σημειώνεται ότι στα αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των άλλων τραπεζών η ΣΣΕ δεν αποτελεί τη βάση για τις αμοιβές των εργαζομένων που τελούν σε υποχρεωτική άδεια, καθώς αυτοί λαμβάνουν μέρος του μισθού τους, ουσιαστικά προκειμένου να καλύπτουν ένσημα και ασφάλιση. Σημειώνεται ότι η Eurobank είναι η μόνη Τράπεζα που έχει εφαρμόσει 1 χρόνο νωρίτερα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τα προγράμματα sabbatical της Eurobank ξεχωρίζουν επίσης από πλευράς παροχών, καθώς δίνουν 4 μισθούς για κάθε παιδί έως 22 ετών (από 2 μισθούς που προβλεπόταν στα προηγούμενα προγράμματα εθελουσίας της Τράπεζας), ιατροφαρμακευτική κάλυψη της οικογένειας για 5 έτη, ενώ καλύπτουν και υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης στην αγορά, μεταξύ άλλων.

Κάνοντας χρήση της επιλογής sabbatical 2, 5 ή 7 ετών, ο εργαζόμενος λαμβάνει μέρος του εφάπαξ και το υπόλοιπο κάθε μήνα και είναι ελεύθερος να εργασθεί όπου θέλει. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 28 μεικτούς μισθούς που θα καταβάλλονται στον εργαζόμενο με τη λήξη της σύμβασης εργασίας στο πέρας της περιόδου της υποχρεωτικής άδειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: «Πράσινα» και high tech τα νέα γραφεία της Διοίκησης, αναβαθμίζουν το κέντρο της Αθήνας 

H κρίση των εμπορικών ακινήτων από ΗΠΑ «μετακομίζει» στην Ευρώπη - Τραπεζικά «καμπανάκια»

gazzetta
gazzetta reader insider insider