Deloitte: Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τεχνολογική στόχευση και νέα Competence Center στο προσκήνιο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deloitte: Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τεχνολογική στόχευση και νέα Competence Center στο προσκήνιο
Έρχονται νέα Competence Center. Διπλάσιο του τζίρου το ανεκτέλεστο. Εκκολαπτήριο startup και Deloitte Academy.

Στροφή στην τεχνολογία, με ταχύτατους ρυθμούς κάνει η Deloitte, αναλαμβάνοντας τόσο το ρόλο του συμβούλου όσο και το ρόλο του system integrator στον ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Αυτό μαρτυρά τουλάχιστον το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξής της την τελευταία πενταετία κινείται πέριξ του 20%, ενώ οι υπηρεσίες του consulting αναπτύσσονται με 35%-40% περιλαμβάνοντας κυρίως έργα με τεχνολογικό προσανατολισμό.

Πλέον μεγαλύτερο division αποτελεί το τμήμα του consulting και της τεχνολογίας παρά το audit και οι φορολογικές υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστουδούλου, Partner και Consultin Leader της Deloitte, σε γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η αναλογία τζίρου των συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι διπλάσια από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Έρχονται νέα Competence Center

Εξίσου ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι από τα 2.800 περίπου άτομα που απασχολεί σήμερα η ελληνική θυγατρική, οι μισοί ασχολούνται με συμβουλευτικές υπηρεσίες και με τον τομέα της τεχνολογίας. Οι 1.300 δε εξ αυτών απασχολούνται στα Competence Center που διατηρεί πλέον η εταιρεία σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και Γιάννενα. Το Competence Center της Θεσσαλονίκης απασχολεί σήμερα 1050 άτομα, η Πάτρα 105 άτομα, περί τα 100 άτομα βρίσκονται στο αντίστοιχο κέντρο της Κρήτης ενώ ακόμα 40 άτομα απασχολούνται στo κέντρο των Ιωαννίνων, το οποίο άνοιξε πριν από λίγους μόνο μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου. Σημείωσε μάλιστα ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές για το άνοιγμα επιπλέον Competence Center στην περιφέρεια, και ειδικότερα σε πόλεις που γειτνιάζουν με πανεπιστημιακά ιδρύματα που διαθέτουν τμήματα STEM ώστε να μπορούν να τα τροφοδοτήσουν με εργαζόμενους. Στους προορισμούς που βρίσκονται στο ραντάρ της περιλαμβάνονται ο Βόλος και η Θράκη. Σημειωτέον ότι η φιλοσοφία των εν λόγω κέντρων που δημιουργεί η εταιρεία είναι να βρίσκει νέους πτυχιούχους και να τους εκπαιδεύει ώστε στη συνέχεια να μπορούν να απασχοληθούν σε μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας ή του εξωτερικού, τα οποία πολλαπλασιάζονται εκθετικά το τελευταίο διάστημα.

Διπλάσιο του τζίρου το ανεκτέλεστο

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου ο τζίρος της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2022 – 2023 το οποίο έληξε στις 31 Μαΐου, ανήλθε σε 160 εκατ. ευρώ, με το 85%-90% αυτού να αφορά έργα του ιδιωτικού τομέα και μόνο ένα μικρό ποσοστό να ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου που έχει μπει σε τροχιά με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντιστοίχως θετικά αποτελέσματα αναμένουν τα στελέχη και για το τρέχον έτος, σημειώνοντας ότι το ανεκτέλεστο είναι υψηλότερο από τον τζίρο, ενδεχομένως και διπλάσιο.

Στα πρότζεκτ του ιδιωτικού τομέα που αναλαμβάνει η Delloitte εντάσσονται έργα που αφορούν στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα που μπορεί να περιλαμβάνουν από Mobile apps, έργα ΙΤ υποδομών και συστήματα data και cloud έως έργα generative AI που αυτοματοποιούν διαδικασίες σε επιχειρήσεις και οργανισμούς μειώνοντας το κόστος αλλά και τα περιθώρια λάθους χειρισμών. Όσο για το δημόσιο ενδεικτικά έχει ασχοληθεί με την αναβάθμιση του taxis.

Εκκολαπτήριο startup και Deloitte Academy

Η τεχνολογική στόχευση, όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου, θα συνεχιστεί και μάλιστα θα ενισχυθεί και με νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει. Μια εξ αυτών είναι ένα εκκολαπτήριο για startup που σχεδιάζει να δημιουργήσει στο Competence Center της Πάτρας. Ήδη έχει απευθύνει πρόσκληση για νεοφυή πρότζεκτ και έχουν ανταποκριθεί 40 ομάδες, 5 εκ των οποίων θα επιλεγούν για να υποστηριχτούν κατά την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Ένα άλλο είναι και η τεχνολογική εκπαίδευση στελεχών, στην οποία στρέφεται η εταιρεία. «Στόχος είναι να εντοπίζουμε νέους επιστήμονες, να τους εκπαιδεύουμε και να τους πιστοποιούμε σε μια ακαδημία της Deloitte ώστε να τους μετατρέψουμε σε ώριμους επαγγελματίες. H εκπαιδευτική Ακαδημία της Deloitte αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα από ΕΒΕΑ και Deloitte για την αποτύπωση του «σφυγμού» του ελληνικού επιχειρείν

Μελέτη Deloitte: Στο +5,5% επί του ΑΕΠ της Ελλάδας ως το 2030 ο σωρευτικός αντίκτυπος του Gen AI

Digital economy forum 2023: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ και η ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider