«Κατέβασε ρολά» το Forky - H ιστορία του Cookisto που έγινε Forky

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κατέβασε ρολά» το Forky - H ιστορία του Cookisto που έγινε Forky
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας -

«Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας και αμέτρητα γεύματα, το Forky αναστέλλει τη λειτουργία του». Με αυτό το μήνυμα υποδέχεται η εφαρμογή παράδοσης έτοιμου φαγητού τους επισκέπτες του διαδικτυακού της ιστοτόπου, βάζοντας τέλος σε μια διαδρομή 10 ετών, τουλάχιστον με την μορφή που υπήρξε μέχρι σήμερα.

Να θυμίσουμε ότι η ελληνική startup των Μιχάλη Γκόντα και Πέτρο Πιτσιλή, με έδρα την Αθήνα ξεκίνησε τη διαδρομή της το 2024 και είχε ως αντικείμενό της τη γρήγορη παράδοση γευμάτων με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή. Το 2017 ωστόσο πέρασε στα χέρια της Vivartia.

Οι τίτλοι που βάζει η σημερινή ανακοίνωση βέβαια φαίνεται να μην είναι οριστικοί, αφού όπως επισημαίνεται «αυτό δεν είναι το τέλος της γαστρονομικής της περιπέτειας»

«Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας και αμέτρητα γεύματα, το Forky αναστέλλει τη λειτουργία του.

Θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την υποστήριξη και προτίμηση που μας δείξατε σε όλο το ταξίδι. Αυτή σας η εμπιστοσύνη ήταν το μυστικό συστατικό της επιτυχίας μας. Ήταν χαρά μας να μαγειρεύουμε και να σας σερβίρουμε νόστιμα, φρέσκα και υγιεινά γεύματα. Ωστόσο, ενώ μπορεί να αποχαιρετάμε το Forky, είμαστε παράλληλα ενθουσιασμένοι να μοιραστούμε μαζί σας ότι αυτό δεν είναι το τέλος της γαστρονομικής μας περιπέτειας. Κρατήστε την όρεξή σας, γιατί τα καλύτερα έρχονται

Η ομάδα του Forky»

Η ιστορία του Cookisto που έγινε Forky

Να υπενθυμίσουμε ότι στα πρώτα της βήματα, η εταιρεία είχε το όνομα Cookisto και εντελώς διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο από το σημερινό. Aποτελώντας μια από τις πλέον γνωστές ελληνικές startup η Cookisto συνέδεε ερασιτέχνες και επαγγελματίες μάγειρες με ανθρώπους που αναζητούσαν σπιτικό φαγητό. Από την αρχή της δημιουργίας της υπήρξε μία από τις πιο προβεβλημένες νέες ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις, ακόμα και σε «mainstream» τηλεοπτικά και έντυπα μέσα. Μόλις ξεπέρασε τους 12.000 χρήστες στην Ελλάδα και μετά την πρώτη επένδυση «σποράς» που έλαβε η εταιρεία, ύψους 200.000 ευρώ από τον Λέων Γιοχάη, επιχειρηματία και ιδρυτή-διευθύνοντα σύμβουλο της ZuluTrade, η Cookisto επεκτάθηκε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο.

Ωστόσο το μοντέλο εντός ελληνικών συνόρων δεν λειτούργησε αφού ο χρήστης, μολονότι είχε πρόσβαση και μπορούσε να παραγγείλει σπιτικό, καλομαγειρεμένο φαγητό, είχε την υποχρέωση παραλαβής του, ήταν υποχρεωμένος να επικοινωνεί με τον μάγειρα, κ.ά. που δυσκόλευαν αρκετά την εμπειρία.

Κάπως έτσι ακολούθησε ο επανασχεδιασμός του μοντέλου και η δημιουργία του Forky. Η νέα εταιρεία προσέφερε πλέον δύο διαφορετικές επιλογές κύριου φαγητού και σαλάτας από επαγγελματίες σεφ και την διανομή του μέσα σε 15 μόνο λεπτά. Για την μετάβαση από το προηγούμενο μοντέλο στο νέο χρησιμοποιήθηκε και μέρος της πρώτης επένδυσης και τα αρχικά βήματα ήταν φειδωλά σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κόστη. Για το λόγο αυτό τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας της η νέα εταιρεία διατηρούσε τα γραφεία της στο γνωστό εστιατόριο Baltazar στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Ακολούθησαν δύο γύροι χρηματοδότησης με στόχο την διεύρυνση της παρουσίας της στο εσωτερικό και ενδεχομένως και στο εξωτερικό. Ο πρώτος γύρος ανήλθε σε 800.000 ευρώ, με κύρια συμμετοχή από το Openfund JEREMIE II και του βρετανικού επενδυτικού ταμείου Blue Wire και ο δεύτερος στα 2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ωστόσο ήταν σε συνομιλίες για πρόσθετη χρηματοδότηση και με το Hummingbird Ventures, fund γνωστό στην ελληνική νεοφυή σκηνή από την επένδυσή του στο τότε Taxibeat. Η συμφωνία δεν έκλεισε, το fund υπαναχώρησε για αδιευκρίνιστους λόγους και ακολούθησε το 2017 η συμφωνία εξαγοράς από την Vivartia

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Vivartia εξαγόρασε την startup Forky

Στο δίκτυο της Endeavor οι ελληνικές CHB Group και Forky

«Κλείνουν το μάτι» σε ξένους επενδυτές οι ελληνικές startups - Οι πρωταγωνιστές του 2023, οι προοπτικές του 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider