Mega project 500 εκατ. ευρώ του ομίλου Τσάκου και Γερμανών για ΑΠΕ στον Δομοκό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mega project 500 εκατ. ευρώ του ομίλου Τσάκου και Γερμανών για ΑΠΕ στον Δομοκό
Η κοινοπραξία «ΦΑΕΤΗΟΝ» σχεδιάζει να εγκαταστήσει δύο Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς 500MW συνολικής, εσωτερική μονάδα αποθήκευση θερμικής ενέργειας και υποσταθμό σε έκταση 6.724 στρεμμάτων. Αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων για ταχεία αδειοδότηση. Ο εφοπλιστής Τσάκος και οι Γερμανοί συνεταίροι.

Νέες διεργασίες έρχονται αναφορικά με μια μεγάλη επένδυση σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. (500MW), ύψους σχεδόν μισού δις ευρώ, από τον επενδυτικό φορέα ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΦΑΕΤΗΟΝ», στην περιοχή του Δομοκού, όπου αναπτύσσει mega φωτοβολταϊκό πάρκο και άλλες μονάδες ο Όμιλος Τσάκου, σε συνεργασία με την «Ilos New Energy Greece», του γερμανικού γκρουπ Altus AG.

Η αίτηση για ένταξη σε Στρατηγικές Επενδύσεις – Ταχείας Αδειοδότησης

Ειδικότερα, η νομική οντότητα με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΕΡΙΩΝΑΣ Α.Ε. – ILOS NEW ENERGY GREECE MΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ I.K.E.» και το διακριτικό τίτλο ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΦΑΕΤΗΟΝ» κατέθεσε στην «Enterprise Greece A.E.» τον αριθ. πρωτ. 9506/16-11-2023 επενδυτικό φάκελο-αίτηση, σε επικαιροποίηση του υποβληθέντος, με αριθ. πρωτ. 9500/24-11-2021, επενδυτικού φακέλου. Ο επενδυτής αιτείται την ένταξη του εν λόγω έργου στις διατάξεις του ν. 4608/2019 περί Στρατηγικών Επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 4864/2021, όπως ισχύει, και ειδικότερα την υπαγωγή του στην κατηγορία Στρατηγικές Επενδύσεις της παρ. 4α, περίπτωση αα, και παρ. 4β του άρθρου 10 του ν. 4608/2019 και τη χορήγηση του κινήτρου της Ταχείας Αδειοδότησης του άρθρου 13 του ιδίου νόμου.

Οι εταιρίες που απαρτίζουν την Κοινοπραξία ανήκουν η μεν πρώτη, «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΕΡΙΩΝΑΣ Α.Ε.», στον Όμιλο Τσάκου, η δε δεύτερη στον Γερμανικό Όμιλο «ILOS Projects GmbH». Το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση έως τις 23 Δεκεμβρίου 2023.

Η επένδυση και ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός των 490 εκατ. ευρώ

Όπως σημειώνεται, ο φορέας της επένδυσης έχει στόχο την παραγωγή 100% «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και προς τούτο σχεδιάζει να εγκαταστήσει:

• Δύο Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 251,904 MWp έκαστος, με τον κάθε ένα να διαθέτει Εσωτερική Μονάδα Αποθήκευσης Θερμικής Ενέργειας, ικανότητας 250 MWh, και

• Έναν Κοινό Υποσταθμό Υπέρ-Υψηλής Τάσης (400 kV/33 kV) για τη σύνδεση των σταθμών στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 490.540.920 ευρώ. Η επένδυση σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε έκταση εμβαδού 6.724 στρεμμάτων περίπου στη Δημοτική Ενότητα Δομοκού (Κοινότητες Αχλαδέας, Μαντασιάς και Βουζίου) της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Τι αλλάζει με το νέο νόμο – Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με μετρητά

gazzetta
gazzetta reader insider insider