Μεγάλη ελβετική τράπεζα βοήθησε Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν - Απέκρυψε 5,6 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη ελβετική τράπεζα βοήθησε Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν - Απέκρυψε 5,6 δισ. δολάρια
Η τράπεζα διατηρούσε 1.637 λογαριασμούς για λογαριασμό Αμερικανών πελατών, οι οποίοι συνολικά απέφυγαν περίπου 50,6 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ.

Μεγάλη ελβετική τράπεζα παραδέχθηκε την ενοχή της για συνωμοσία με Αμερικανούς φορολογουμένους προκειμένου να τους βοηθήσει να αποφύγουν την τσιμπίδα της εφορίας. Πρόκειται για την Banque Pictet, τον βραχίονα private banking του ομίλου Pictet Group, που μετράει 218 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με το CNBC, το ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ομολόγησε πως απέκρυψε από την αμερικανική εφορία περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια και συμφώνησε να καταβάλει περίπου 122,9 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις και πρόστιμα.

Μεταξύ 2008 και 2014, η τράπεζα διατηρούσε 1.637 λογαριασμούς για λογαριασμό Αμερικανών πελατών, οι οποίοι συνολικά απέφυγαν περίπου 50,6 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ, ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι λογαριασμοί αυτοί κατείχαν περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικών περιουσιακών στοιχείων από Αμερικανούς φορολογούμενους που διαχειριζόταν η τράπεζα κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου.

Εάν η τράπεζα συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να αναβάλει τη δίωξη για τρία χρόνια και στη συνέχεια να αποσύρει την κατηγορία της εγκληματικής συνωμοσίας με σκοπό την εξαπάτηση της IRS.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τράπεζα συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί με τις έρευνες των αρχών για τους κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Η εξάλειψη των οικονομικών ατασθαλιών παραμένει προτεραιότητα για αυτό το Γραφείο. Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να απευθύνονται σε εμάς για να αναφέρουν παραβάσεις πριν έρθουμε εμείς σε εσάς», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ντέμιαν Γουίλιαμς, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η συμφωνία ακολουθεί την «εκτεταμένη συνεργασία του με τις αμερικανικές αρχές, σε πλήρη συμμόρφωση με την ελβετική νομοθεσία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aνεστάλησαν και πάλι οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Μονάχου

Global Carbon Project: Το όριο της αύξησης θερμοκρασίας του πλανήτη ίσως ξεπεραστεί την προσεχή 7ετία

Morgan Stanley για Ελλάδα: Ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο - Στο 2,4% η ανάπτυξη το 2024-2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider