Dimand: «Κλείδωσε» χρηματοδότηση για το project 152 εκατ. στην πρώην Softex

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dimand: «Κλείδωσε» χρηματοδότηση για το project 152 εκατ. στην πρώην Softex
Στην έκταση των περίπου 50 στρεμμάτων σχεδιάζεται η κατασκευή γραφειακών χώρων, συνολικής επιφάνειας 79 χιλ. τ.μ., εκ των οποίων περίπου 47.000 τ.μ. θα αφορούν στην επιφάνεια ανωδομής. Το χρηματοδοτικό μίγμα και η ειδίκευση σε αστικές αναπλάσεις και αναμορφώσεις κτηρίων.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα έγινε για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης, άνω των 152 εκατ. ευρώ, που προωθεί η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων DIMAND μέσω της οποίας θα «πάρει ζωή» εκ νέου το παλιό εργοστάσιο της πρώην βιομηχανίας - χαρτοποιίας SOFTEX στην Ιερά Οδό, στην περιοχή του Βοτανικού. Στην έκταση των περίπου 50 στρεμμάτων σχεδιάζεται η κατασκευή περίπου 47.000 τ.μ., που θα αφορούν στην επιφάνεια ανωδομής.

Χτες, έγινε γνωστή η υπογραφή δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Alpha Bank και την IQ ATHENS Μ.Α.Ε. («IQ ATHENS»), 100% θυγατρική του Ομίλου DIMAND, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η χρηματοδότηση αφορά στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την αγορά ακινήτου στον Ελαιώνα και την ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων, το οποίο θα περιλαμβάνει κτήρια βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού επιλέξιμου κόστους ύψους 152,22 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 106,44 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ΤΑΑ στην επένδυση να ανέρχεται σε ποσοστό 40% και της Alpha Bank σε 30%, καλύπτοντας συνολικά το 70% του κόστους του επενδυτικού προγράμματος.

Το project

Το έργο αφορά στην ανέγερση και ανακαίνιση συνολικά 10 κτηρίων, με σκοπό την εκμίσθωσή τους. Η συνολική επιφάνειά τους πρόκειται να ανέλθει σε 79.202 τ.μ., εκ των οποίων τα 47.007 τ.μ. αφορούν ανωδομή και τα 32.195 τ.μ. αφορούν τα υπόγεια, σε οικόπεδο, συνολικής επιφανείας 49.125,42 τ.μ. Η ανάπτυξη στοχεύει στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο GOLD και φέρει προδιαγραφές ενεργειακής βαθμολογίας κατά ΚΕΝΑΚ Α+. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και την υγεία και ευεξία των χρηστών. Το εν λόγω οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Ιεράς Οδού, Χαρτεργατών και Αγίου Πολυκάρπου, στην περιοχή Ελαιώνας του Δ. Αθηναίων, ανήκε στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία, περιλαμβάνοντας συγκρότημα βιομηχανικών κτηρίων, κτηρίων παραγωγής και αποθηκών.

Εστιάζει σε αναπλάσεις

Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική παρέμβαση αστικής ανάπλασης που υλοποιεί η Dimand στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έπειτα από εκείνη στις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά. Ανάλογη ανάπλαση δρομολογείται και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου η εταιρεία έχει αποκτήσει το ακίνητο του πρώην Φιξ, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει επίσης σε γραφεία υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ενώ θυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, η εταιρεία συνδέεται και με δύο ακόμα εμβληματικά κτήρια στα οποία «δίνει ζωή», τον Πύργο Πειραιά και το ιστορικό Μινιόν. Επίσης,

Η IQ ATHENS ανήκει 100% στον όμιλο της DIMAND, η οποία έχει ενσωματώσει τη φιλοσοφία των «πράσινων» κτηρίων στον πυρήνα της δραστηριότητάς της, δημιουργώντας μία νέα αγορά στο Real Estate και αποτελώντας πρότυπο διεθνώς. H επιχειρηματική της δραστηριότητα εστιάζεται στην υλοποίηση αστικών αναπλάσεων μεγάλου μεγέθους, σύγχρονων βιοκλιματικών κτηρίων γραφείων και σύνθετων έργων μικτών χρήσεων, ενώ έχει αναπτύξει το 44% των πράσινων κτηρίων στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένα με LEED BD+C.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η εταιρεία συνδέεται και με το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, με το Moxy Athens City ή με το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Β. Ελλάδος, το HUB26. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, από το τεχνικό τμήμα της εταιρείας είχαν προχωρήσει στην κατεδάφιση κτιρίων της Softex.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

REDS: Σε ποια projects δίνει βάρος μετά το «πωλητήριο» στο Smart Park

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Στις 11 Ιανουαρίου οι προσφορές για τα έργα αναβάθμισης – Επενδύσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ, RRF

ΗΡΑΚΛΗΣ: «Πρασινίζει» με επενδύσεις 600 εκατ., «βλέπει» τζίρο 0,8 δισ. – Το «Olympus» και το Ελληνικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider