Ναυπηγεία Ελευσίνας: Οι διαπραγματεύσεις με την Attica Group για το πρόγραμμα του 1 δισ.

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Οι διαπραγματεύσεις με την Attica Group για το πρόγραμμα του 1 δισ.
Πηγές με γνώση, σημειώνουν στο insider.gr πως το θέμα είναι να κλείσει ολοκληρωμένη συμφωνία και για αυτό θα απαιτηθούν διάφορα εχέγγυα και δεσμεύσεις, που έχουν να κάνουν και την αναβάθμιση των ίδιων των ναυπηγείων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ της Attica Group και της ONEX ώστε το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που προχωρά η ακτοπλοϊκή εταιρεία για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του στόλου της, να υλοποιηθεί στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις αφορούν μια συνολική συμφωνία μεταξύ της Attica και των Ναυπηγείων που θα περιλαμβάνει τόσο τις επισκευαστικές εργασίες των πλοίων και τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης τους αλλά και -το πιο σημαντικό- και τη ναυπήγηση νέων πλοίων. Αυτό το τελευταίο θα αλλάξει και πίστα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που θα κληθούν μετά από δεκαετίες να κατασκευάσουν εμπορικά-επιβατηγά πλοία και να τα παραδώσουν με «το κλειδί στο χέρι».

Πηγές με γνώση, σημειώνουν στο insider.gr πως το θέμα είναι να κλείσει ολοκληρωμένη συμφωνία και για αυτό θα απαιτηθούν διάφορα εχέγγυα και δεσμεύσεις, που έχουν να κάνουν και την αναβάθμιση των ίδιων των ναυπηγείων. Εξάλλου οι διαπραγματεύσεις δεν είναι αποκλειστικές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Attica Group εξετάζει και άλλες εναλλακτικές στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού.

Πάντως, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της Attica Group για την εξαγορά της ANEK πηγές του ομίλου είχαν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως οι επενδύσεις που προχωρά ο όμιλος θα βοηθήσουν στην αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η Attica Group έχει ανακοινώσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Πιο άμεσα, μέχρι το 2026 ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των πλοίων του. Από αυτά πάνω από 30 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στα πλοία της ΑΝΕΚ. Μεταξύ άλλων προγραμματίζεται η εγκατάσταση συστημάτων πλυντρίδων καυσαερίων (scrubbers) που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μηχανές των πλοίων αλλά και συστημάτων για την ηλεκτρική σύνδεση των πλοίων στα λιμάνια (cold ironing).

Σε δεύτερη φάση, θα προχωρήσει και η εγκατάσταση μηχανών διπλής καύσης σε επιλεγμένα πλοία αλλά και η ναυπήγηση καινούργιων πλοίων που θα καλύπτουν στο σύνολό τους τα νέα περιβαλλοντικά στάνταρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες επενδύσεις σχεδιάζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Τα πλάνα για περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία

Προχωρά το κοινό project των ΤΕΜΕΣ, Intracom, Προκοπίου στην Ακτή Β’ Βούλας

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα το πληρώσουν ολόκληρο, για ποιους κουρεύεται και πόσο  

gazzetta
gazzetta reader insider insider